Matras onderhoud

Goed onderhoud zorgt er voor dat een matras jarenlang mee gaat.

Als je eenmaal in een goed matras hebt geïnvesteerd hoop je natuurlijk dat je er jarenlang heerlijk op kunt slapen. Het goed onderhouden van je matras is belangrijk om de levensduur te verlengen. Het gemiddelde matras gaat vijf tot tien jaar of zelfs langer mee. De manier waarop je met het matras omgaat kan de levensduur van het matras verlengen, of juist verkorten.

5 tips om jouw matras in een goede staat te houden

Nieuwe matrassen hoeven niet duur te zijn,  maar het wordt wel duurkoop als je het matras in een korte periode weer moet vervangen. De volgende onderhoudstips helpen om de levensduur te verlengen.

1

Zorg voor een goed ondersteunende bedbodem

Een nieuwe boxspring of bed bij de aanschaf van een nieuw matras kopen is niet per se nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe matras de juiste ondersteuning krijgt. Dit helpt de integriteit van materialen te behouden en vroegtijdige slijtage te voorkomen.

2

Was je bedlinnen regelmatig

Wanneer je slaapt, scheid je zweet, oliën, haar- en huidcellen af. Eten in bed laat kruimels achter en huisdieren kunnen allerlei sporen achterlaten op het matras. Hierdoor kan het matras niet alleen vies worden, maar kan de viezigheid ook in de matraslagen terechtkomen, wat een broeinest is voor bacteriën en huisstofmijt.

Lakens en dekens moeten volgens de meeste schoonmaakdeskundigen elke week tot maximaal elke twee weken worden gewassen. Zelfs wanneer je een matrasbeschermer of topper gebruikt, is het nog steeds belangrijk om het bedlinnen regelmatig schoon te houden.

3

Draai het matras regelmatig om

Draai je matras om de paar maanden om om de levensduur te verlengen. Draai het matras zo om zodat de kant waar het hoofd normaliter ligt nu aan de voetkant van het matras ligt. Dubbelzijdige matrassen kun je draaien door ze om te draaien in zijn geheel, en door het hoofd- en voeteinde te verwisselen.

4

Gebruik een matrasbeschermer

Een matrasbeschermer beschermt je matras tegen vlekken en vuil, vocht en slijtage. Hierdoor blijft je matras langer schoon en in goede conditie.De beste matrasbeschermers zijn uiteraard wasbaar, maar ook waterdicht, ademend en OEKO-TEX gecertificeerd.

5

Bescherm je matras bij het verplaatsen

Wanneer je het matras verplaatst, bijvoorbeeld bij een verhuizing, bescherm het dan tegen beschadigingen door het in plastic te omhullen.  Vouw of buig het matras niet. Dit kan het matras beschadigen. Het is ook belangrijk om het matras rechtop te houden zodat het niet kan kreuken of doorzakken tijdens het vervoeren.

6

Was je bedlinnen regelmatig

Er kunnen soms vlekken en gekleurde kringen ontstaan in een matras waardoor het lijkt alsof het aan z’n einde is. Om de paar jaar is je matras daarom toe aan een goede opfrisbeurt. Maar hoe pak je het aan? Hoe je het matras op de juiste manier kunt schoonmaken lees je hier.

Matras onderhoud

Lees de volgende gids voor het onderhouden van je matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)