Een matras kopen

Waar moet je allemaal op letten bij de koop van een matras?

Matrassen kun je het beste vergelijken met auto’s. Je hoopt dat ze vele jaren meegaan en je brengt er een aanzienlijke hoeveelheid tijd in door. Zowel een auto als een matras zijn ook vrij grote aankopen, althans voor de gemiddelde persoon. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een nieuw matras.

Zowel online als in de winkels krijg je veel informatie over wat het “beste” matras is. Maar eigenlijk is er geen “beste” optie die voor iedereen perfect is. Welk matras perfect bij je past is voor iedereen verschillend. We hopen dat deze gids je inzicht te geven in wat een matras doet, hoe een matras precies werkt en hoe je lichaam je keuze kan beïnvloeden. Hopelijk helpen we je op weg naar een goede nachtrust.

Ben je er klaar voor? Laten we beginnen. Een matras kopen doe je in 3 stappen:

STAP 1: De koopcriteria’s
Waar let je op bij de koop van een matras?

STAP 2: Waar te koop
Waar kan ik het beste een matras kopen?

STAP 3:  Merken vergelijken
De beste matrassen die je online kunt kopen

Snelmenu
Stap 1

Waar moet ik op letten als ik een matras wil kopen?​

Welk merk? Welk type? Waar wil ik het kopen? Hoeveel kost het? Dit zijn de vragen die je waarschijnlijk te binnen schieten bij de aanschaf van een nieuw matras. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres. We helpen je om al je vragen te beantwoorden, voor je het weet kun je heerlijk dromen!

welk matras kiezen

Kies eerst een type matras

“Ik wil een matras kopen, welk type moet ik hebben?”

Deze vraag stelt iedereen zich die een nieuw matras wilt kopen of gewoon graag over matrassen praat zijn of haar vrije tijd – net zoals ons. Het type matras die je kiest speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust.

De verschillende materialen en constructies waaruit matrassen bestaan kunnen verwarrend zijn. Om het eenvoudiger te maken, delen we matrassen soorten meestal in 3 categorieën:

schuim matras

Schuim matras

Zoals traagschuim, koudschuim of latex matrassen.

vering matras

Veer matras

Zoals binnenvering en pocketvering matrassen

hybride matras

Hybride matras

Een combinatie van schuim en vering, het beste van beide.

Elk type matras heeft zijn eigen positieve en negatieve kanten. Alleen jij zelf kunt bepalen welk type matras het beste bij je past (bijvoorbeeld de hoeveelheid veerkracht, de mate van luchtstroom door het matras, enzovoorts). 

Daarbij komt ook nog eens het type schuim kijken en de hardheid van het matras die je wilt kopen. De meest voorkomende soorten schuim zijn traagschuim, latexschuim en gepatenteerd schuim. Simpelweg gezegd:

hard of zacht matras

Kies de juiste stevigheid dat bij jou past

“Welke mate van stevigheid is het beste voor mij?”

Wil je een matras kopen, dan is dit vaak één van de meest besproken onderwerpen, maar ook een van de meest subjectieve onderwerpen.

De keuze voor een hard of zacht matras is voor iedereen verschillend en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

In onze matras koopgids kunnen wij alleen maar adviseren: het hangt echt af van je lichaamstype, gewicht en slaapvoorkeuren. De meeste online matrassen hebben slechts één stevigheidsniveau. De laatste tijd zien we echter dat steeds meer fabrikanten verschillende types matrassen met diverse stevigheidsniveau’s zijn gaan aanbieden. Dit maakt de keuze wel weer ingewikkeld. Voor de meeste mensen is het echter aan te raden om een medium of medium-hard matras te overwegen.

Bezuinig niet op kwaliteit

Wat zijn de top 6 belangrijkste factoren als je een matras wilt kopen?

Comfort

Dit is uiteindelijk de belangrijkste factor want het matras moet comfortabel liggen. Als je gaat liggen, mogen er geen drukpunten op je lichaam staan. Een koelend matras wat ook ademt is ook van vitaal belang voor het algehele comfort van een matras.

➞ Meer weten over comfort

Ondersteuning

Voor een juiste ondersteuning is het belangrijk om de wervelkolom in een rechte lijn te houden. Als de matras onvoldoende ondersteuning biedt bestaat er de kans om wakker te worden met onder andere pijn in de rug.

➞ Meer weten over ondersteuning

Motion Transfer

Voor een juiste ondersteuning is het belangrijk om de wervelkolom in een rechte lijn te houden. Als de matras onvoldoende ondersteuning biedt bestaat er de kans om wakker te worden met onder andere pijn in de rug.

➞ Meer weten over samen slapen

Ventilerend vermogen

Een matras moet lichaamswarmte niet teveel vasthouden anders zorgt het voor een te hoge temperatuur, maar ook niet te snel afstaan aan de omgeving (afkoeling).

➞ Wat te doen als je het snel warm hebt

Edge Support

Een matras met sterke randen levert belangrijke ondersteuning zowel bij het zitten op de rand als het liggen. Als de rand veel inzakt of volledig naar beneden zakt, kan je van het bed vallen wanneer je opstaat of tijdens het slapen.

Duurzaamheid

Wat is de gemiddelde levensduur van het matras? Acht jaar is een gangbaar gemiddelde wanneer je een matras koopt. Wil je een matras kopen waar de levensduur lager ligt? Dan moet je de aanschaf misschien heroverwegen. Een goede garantie is hierbij belangrijk.

➞ Meer weten over de levensduur van een matras

Houd rekening met je budget!

“Hoeveel moet ik voor een goed matras betalen?”

Nu je een goed idee uit onze matras koopgids hebt over het type matras, de functies en materialen die het meest interessant zijn en misschien zelfs een paar reviews hebt gelezen is het tijd om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven voor het matras.

Er is altijd een geschikt matras voor elk budget, van klanten die op zoek zijn naar een luxe uitstraling tot een budget matras. Wil je online een matras kopen? Dan is er genoeg keuze aan matrassen.

Wanneer je online naar een matras op zoekt bent, raden we aan om te beginnen met een budget tussen €500 en €1000 (in deze matras koopgids gaan we er vanuit dat je op zoek bent naar een matras van 160 cm bij 200 cm). Met dit budget ziet het er naar uit dat je bij de meeste verkopers het beste aanbod krijgt. Je kunt kiezen uit veel hoogwaardige matrassen die geschikt zijn voor de meeste mensen, manier van slapen en gewicht.

Als je ver onder deze prijsklasse gaat zoeken loop je het risico een matras te kopen van lagere kwaliteit die sneller kapot gaat. Aan de andere kant betekent een duurder matras niet dat je meer waar voor je geld krijgt. Je betaalt misschien alleen voor de merknaam, hoewel de kwaliteit hetzelfde is als een matras rond de €500 tot €1000.

matras afwijking afmetingen

Kijk goed naar de gewenste maten en afmetingen

“Hoe groot moet mijn matras zijn?”

Dit lijkt een simpele vraag, maar er kleven positieve en negatieve punten aan elke matrasmaat. Grootte is belangrijk als het gaat om een matras. De afmetingen zijn van invloed op je slaapkwaliteit en de manier hoe je slaapt.

Er zijn een aantal punten waaraan je wilt dat het matras voldoet zodat je ‘s nachts goed kunt slapen terwijl het bed er ook goed uit ziet. Je wilt nadenken over wie er in het bed slaapt (vergeet logés zoals kinderen en huisdieren niet), de afmetingen van de slaapkamer en hoe lang je het matras wilt gebruiken.

Onze matras maten en afmetingen gids laat de verschillende matrasmaten zien die beschikbaar zijn en waar je precies aan moet denken als je een matras wilt kopen. Vervolgens kan je eenvoudig de grootte bepalen die het beste bij je eigen slaap- en interieur behoeften past. De lengte en dikte van het matras is ook van belang bij de keuze.

Wil je meer weten over matras afmetingen, lengte of dikte, klik dan op de onderstaande categorieën.

uitverkoop matrassen sales
Stap 2

Waar kan ik het beste een matras kopen?

In de winkel op een matras gaan liggen is niet de enige manier meer om een matras aan te schaffen. Tegenwoordig kan dat ook prima online. Online aanbieders verkopen duizenden matrassen per jaar en hanteren gunstige verkoopvoorwaarden. Hieronder lees je wat je over beide mogelijkheden moet weten.

Kies voor bestelgemak en lees de verkoopvoorwaarden

matras winkel

Online bestellen

Deze nieuwe manier om een matras te kopen biedt een geweldig alternatief voor mensen die een hekel hebben aan winkelen omdat er minder opties zijn en er geen vervelende verkopers zijn. Online matrassen worden meestal binnen een paar dagen bij jou thuis geleverd en zijn vaak inclusief gratis verzending en een geld-terug-garantie (zelfs als je het matras gewoonweg niet mooi vindt!). Er is dus in feite weinig risico. De nadelen zijn dat je het matras bij sommige verkopers je nieuwe matras zelf moet uitpakken en je oude matras zelf moet verwijderen. Wil je hier meer over weten, ga dan naar de specifieke pagina over matrassen bestellen in de winkel of online.
matras online kopen

In de winkel kopen

Neem de traditionele route als je koopadvies op maat wilt en het matras in de winkel wilt testen voordat je hem koopt. De meeste winkels halen je oude matras gratis op bij je thuis. Het nadeel is dat het aanbod in de winkel overweldigend kan aanvoelen en dat het moeilijker is om prijzen te vergelijken.

Een grote fout die mensen vaak maken is om snel achter elkaar op verschillende matrassen te gaan liggen en het matras te kiezen wat op dat moment het beste aanvoelt. Als je in een matras gaat investeren, neem dan de tijd om er een tijdje op te liggen (minstens 10 minuten) en zorg ervoor dat je geen druk of pijn voelt. In de winkel moet je nooit de volledige prijs betalen voor een matras. Let op de aanbiedingen en wees niet bang om te onderhandelen met de verkoper.

Stap 3

De beste matrassen die je online kunt kopen

Welk merk? Welk type? Waar wil ik het kopen? Hoeveel kost het? Dit zijn de vragen die je waarschijnlijk te binnen schieten bij de aanschaf van een nieuw matras. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres. We helpen je om al je vragen te beantwoorden, voor je het weet kun je heerlijk dromen!

de beste matrassen

Ontdek de meest verkochte en de beste merken van dit moment

“Welk merk matras moet ik kopen? Wat is het beste?”

Je wilt een matras kopen en je weet welke grootte je nodig hebt? Gewapend met deze kennis ga je op zoek naar een aantal van de best beoordeelde online aanbieders om te zien wat er op de markt beschikbaar is. Vergelijk de diensten en mogelijkheden van alle aanbieders en bepaal aan de hand van de tips in deze matras koopgids of het aan jouw behoeften voldoet.

Heb je geen interesse om te onderhandelen met een verkoper of op een showmodel matras te liggen? We hebben de beste online mogelijkheden om een matras te kopen op een rijtje gezet voor jou.

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING

Dit was het complete overzicht van onze matras koopgids. Hoewel het online kopen van een matras misschien een grote taak lijkt, kan een klein beetje onderzoek het veel eenvoudiger maken. Kennis is macht, dus bewapen jezelf met alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken!

Maak gebruik van jouw belangrijkste overwegingen, zoals de materialen in het matras en wat voor effect dat heeft op jouw slaapervaring. Bestudeer de retour-, garantie- of proefslaapmogelijkheden en bepaal hoe en wanneer het matras wordt verzonden.

Denk hier goed over na en raadpleeg deze handige gids wanneer je een beetje de weg kwijt bent bij de aanschaf van een matras:

Gerelateerde onderwerpen

Om je goed te informeren kun je ook de volgende pagina’s bezoeken.

Ook interessant voor jou

De pagina’s hieronder worden vaak bezocht bij de zoektocht naar een nieuw matras.

Heeft dit artikel jou geholpen?

Deel het nu met vrienden of familie om ze te helpen bij de aanschaf van een nieuw matras.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Printen

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

5/5 – (4 stemmen)