Mijn matras is te hard

Hoe kun je een bed zachter maken?

In dit artikel gaan we dieper in op de vele manieren waarop je een te harde matras wat zachter en comfortabeler kunt maken. Of je nou kiest voor volledig nieuw matras of wat tips en trucs gebruikt om jouw huidige matras wat zachter te maken, we lopen door alle mogelijkheden heen.

Voelt jouw nieuwe matras meer aan als een hard bankje dan een wolk? Maakt je geen zorgen, we hebben enkele tips om jouw matras zachter en comfortabeler te maken.

HELP! Mijn matras voelt te hard aan...

matras is veel te hard

Een veel te hard matras? Daar worden wij ook niet blij van…

Je hebt de fout gemaakt om op je matrassen te shoppen aan het einde van een hele lange dag. Alle matrassen voelden comfortabel aan toen je ze ging uitproberen. Nu is je matras geleverd en is het te hard…. Of misschien slaap je nu ineens op je zij, en heb je nu een matras nodig dat geschikt is om op je zij te slapen? Of misschien is een partner bij je ingetrokken en heb je een zachter matras nodig om op te slapen?

Wat de reden ook is, wees gerust, er zijn tal van eenvoudige opties om een hard matras zachter te maken.

Laten we eerst door de redenen lopen waarom een zachter matras zo belangrijk kan zijn. Daarna lopen we door de mogelijkheden om jouw matras zelf wat zachter te maken.

Waarom is een te hard matras niet fijn?

te hard illustratie

Stevigheid is een term die grotendeels afhankelijk is van het gewicht en het lichaamstype. Hoe meer je weegt, hoe meer je in het matras wegzakt en hoe zachter het zal aanvoelen. Hetzelfde geldt voor kleinere personen, maar daarbij is het precies het tegenovergestelde: hoe minder je weegt, hoe meer je bovenop het matras blijft liggen en er niet in wegzakt. Hierdoor kan het voor kleinere mensen lastig zijn om de juiste hardheid te vinden.

Veel mensen vinden een zacht matras veel comfortabeler liggen dan een steviger en harder matras. Dit kan extra belangrijk zijn voor mensen met aandoeningen zoals scoliose of fibromyalgie. Voor zwaardere mensen is juist een matras dat stevig en meer ondersteuning biedt beter.

Gezien het feit dat we bijna een derde van ons leven doorbrengen op een matras, moet het wel comfortabel liggen. Ook is het van groot belang voor je lichaam dat de wervelkolom goed uitgelijnd ligt, of je nou op je rug, op je buik of op je zij slaapt. Het is belangrijk om dit allemaal in gedachten te houden wanneer we het hebben over de verschillende mogelijkheden om een hard matras zachter te maken.

Zo fix je een te hard bed

Wat doen als je matras te hard is

Geef het nog even de tijd om te wennen

Als het matras nieuw is en te stevig aanvoelt, heeft het misschien meer tijd nodig om aan jouw lichaamstype te wennen. Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.

Gebruik de proefperiode om je matras te vervangen

De meeste aanbieders hebben de mogelijkheid om een matras uit te testen tijdens een proefperiode voordat je er aan vast zit. Meestal bieden fabrikanten een proefperiode van 100 nachten aan, maar sommige merken hebben een langere proefperiode. Als je je matras onlangs hebt gekocht, controleer dan of het nog binnen de proefperiode valt omdat het mogelijk is om in aanmerking te komen voor een gratis retour en terugbetaling. De meeste fabrikanten komen het matras dan ook nog gratis ophalen..

Draai het matras om

Als je het matras kunt omdraaien, probeer dan de andere kant eens uit. Sommige fabrikanten bieden verschillende stevigheidsniveau’s per kant, dus de andere kant van het bed kan zachter aanvoelen. We raden ook aan om het matras af en toe om te draaien om te voorkomen dat het permanent ingezakt blijft. 

Wanneer het matras permanent ingezakt is, kan dit betekenen dat de comfortlagen zijn samengedrukt waardoor het matras harder aanvoelt. Draai het matras zodat de zwaardere lichaamsdelen zoals de heupen en schouders op een andere plek op het matras liggen. Houd er echter rekening mee dat wanneer een matras te veel is doorgezakt het een teken kan zijn om een nieuw matras aan te schaffen.

Houd het matras warm

Sommige veel voorkomende materialen zoals traagschuim of polyurethaanschuim kunnen gevoelig voor temperaturen zijn. Hierdoor worden ze iets harder als het kouder wordt in de winter. Een warme slaapkamer kan helpen om het matras te zachter te maken. Pas je thermostaat aan, gebruik een verwarmde deken (zet het aan 15 min voor je gaat slapen) of schakel over op flanellen lakens om het geheel op te warmen. 

Koop een zachte topper

Dit is een goede oplossing wanneer je jouw matras niet kunt retourneren en deze te hard aanvoelt. Er zijn tal van goede kwaliteit zachte toppers die je online kunt vinden, en ze zijn goedkoper dan een nieuw matras aanschaffen. Er zijn verschillende soorten toppers beschikbaar die extra drukverlichting kunnen toevoegen. 

Vervang door een minder hard matras

Zoals we eerder al hebben besproken, is de stevigheid van je matras erg belangrijk voor je rug. Een matras dat is versleten, door is gezakt of veel te stevig is, kan leiden tot stijfheid en pijn in het lichaam of zelfs slaapproblemen, wat weer kan leiden tot andere lichamelijke problemen. Als al deze tips en trucs niet helpen, kan het betekenen dat het tijd is om gewoon een nieuw matras aan te schaffen. Neem gerust een kijkje op onze matrasvergelijker of onze lijst met de top beste matrassen als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van een geschikt matras.

Nooit meer op een te hard matras slapen

Is je matras hard als een steen en ben je toe aan een nieuw, comfortabel matras waar je heerlijk op kunt liggen? Onderstaande one-fits-all matrassen zijn medium of medium-hard (5-6,5) en behoren tot onze favorieten! 

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)