Home / Het juiste matras kiezen, zo doe je dat!
Een matras kiezen kan ontzettend ingewikkeld zijn. Daarom is het aan te raden om je eerst goed te informeren over de verschillende aspecten en kenmerken van matrassen. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen die harder of juist zachter zijn, warmer of juist koeler, duur of goedkoop. Je zult ongetwijfeld moeten kiezen tussen een scala aan verschillende hardheden, kwaliteit van materialen, prijzen en verkoopvoorwaarden.
Als je op deze pagina bent, dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een nieuw matras. Misschien ligt je huidige matras niet meer lekker of word je moe wakker. Misschien wil je gewoon een groter matras of misschien ga je verhuizen en wil je jouw oude matras niet meenemen. Wat de reden ook is, ons doel is om je te helpen de juiste matras te kiezen zodat je geen fouten maakt en je niet meer betaald voor een matras dan nodig is.
In deze gids gaan lopen we door de basisstappen om het juiste matras te kiezen. Elders op de website gaan we dieper in op elk van deze onderwerpen, maar deze gids is voldoende om je op weg te helpen. Als je alleen een aanbeveling wilt, ga dan rechtstreeks naar onze aanbevelingen hieronder. Op deze pagina vind je de volgende onderwerpen:
1. De belangrijkste factoren
Waar moet je op letten?
2. Overwegingen
Let op kleine lettertjes
3. Wat verstoort jouw slaap?
Ergernissen voorkomen
4. Onze tips
Zo kies je het juiste matras
De belangrijkste factoren bij het kiezen van een matras
Een matras is misschien wel het belangrijkste meubel in huis. Wanneer je 8 uur slaapt per nacht, breng je minstens 1/3 van je leven in bed door. Dat betekent dat als een matras 9 jaar lang gebruikt (dit is ongeveer de gemiddelde levensduur), 3 van die jaren in bed worden besteed. De meeste mensen hebben echter geen idee van de impact die een goed matras op ons leven kan hebben.
Er zijn twee belangrijke factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Dit is de ondersteuning en het comfort.
De ondersteuning van een matras
De belangrijkste factor bij het kiezen van het juiste matras is een goede ondersteuning. Je hebt het matras nodig die de juist tegendruk geeft.
“Een matras dat goed ondersteunt… dat betekent een hard en stevig matras toch?”. Dat is niet correct.
Je lichaam is geen rechte lijn. Of je nou op je rug, zij of buik slaapt, je lichaam ligt niet op een rechte lijn en een matras moet flexibel kunnen omgaan en steun leveren aan het gehele lichaam (vergelijkbaar met de steun die een goede schoen biedt).
De onderstaande afbeelding illustreert dit goed:
Je zult merken dat het matras rond de schouders en heupen naar beneden zakt, maar de rug goed is uitgelijnd. Als het matras te hard zou zijn, dan zouden de heupen en de schouders omhoog worden geduwd en zou de rug niet recht liggen. Als je te lang in deze positie ligt, kun je wakker worden met rugpijn.
Als je bovendien van positie blijft veranderen en blijft proberen om je rug recht te houden, kom je niet in een diepe slaapcyclus terecht waardoor je moe wakker wordt. Dezelfde gevolgen treden ook op als een matras te zacht is en ingezakt slaapt. Je wilt dat het matras de vorm van je lichaam aanneemt zodat je in de juiste lijn kunt slapen.
Het comfort van een matras
De op één na belangrijkste factor voor het kiezen van het juiste matras is comfort (dat noemen we ook wel drukverlichting). Als een matras te hard is, kan dit te veel druk op je lichaam veroorzaken.
Dit snijdt de bloedsomloop af en zenuwen kunnen knellen (ben je ooit wakker geworden met een tintelend gevoel in je hand?). Dit zorgt ervoor dat je vaak van houding verandert tijdens het slapen.
Als je regelmatig van houding verandert slaap je gefragmenteerd en kom je niet in de diepere fasen van de slaap (zoals REM-slaap). Dit betekent dat je moe wakker wordt, zelfs nadat je 8 uur slaap hebt gehad. Wanneer je een matras uitprobeert, moet je in dezelfde positie kunnen liggen zonder de neiging te krijgen om te gaan bewegen. Als je dat kunt, heb je een goed matras gevonden.
Hoe hard of zacht moet het matras zijn?
Hoe zacht of hoe hard je matras moet zijn hangt grotendeels af van je eigen postuur en ligvoorkeur. Daarnaast is het belangrijk dat je lichaam genoeg ondersteuning krijgt. Het is daarom belangrijk dat je niet te veel of te weinig wegzakt in het matras.
Bovendien heeft je lichaamsgewicht invloed op je slaapbehoeften. Zo is een zacht matras meestal een goede keuze voor personen die 60kg of minder wegen. Weeg je tussen de 60 tot 100 kg dan kun je een medium matras overwegen. Bij meer dan 100kg wordt er vaak aangeraden om voor een harder matras te kiezen.
ZACHT MATRAS
Over het algemeen, zachte matrassen zijn beter voor mensen met een lager lichaamsgewicht (70kg of minder) en voor buikslapers
MEDIUM MATRAS
Een matras dat niet te zacht maar ook niet te hard aanvoelt en perfect voor mensen zonder voorkeur voor hardheid of lighouding.
HARD MATRAS
Vaak hebben mensen met een wat hoger lichaamsgewicht voorkeur aan een harder matras. Ook ideaal voor buikslapers.
→ Meer weten over de hardheid van een matras.
One-fits-all matrassen, hoe werkt dat?
De meeste nieuwe online merken bieden ‘universele’ matrassen die niet te zacht en ook niet te hard liggen. Ze worden one-fits-all matrassen genoemd. Heb je geen bepaalde voorkeur voor een hard of zacht matras? En wil je gewoon een goed matras voor een goede lighouding? Dan is zo’n matras misschien wel een goede uitkomst. Wij raden matrassen aan zoals het Emma Original®-matras of het Wave-matras.
→ Bekijk de beste universele matrassen.
Het Emma Original®-Matras
Het beste traagschuim matras.
Het Wave-Matras
Het beste koudschuim matras.
Dat zijn de twee belangrijkste factoren. Als je een matras vindt dat jouw lichaam in de juiste houding ondersteund en geen druk op je lichaam veroorzaakt, dan heb je een goed matras gevonden. Er zijn nog verschillende andere factoren die je helpen om het perfecte matras te vinden, zoals de materialen en constructie. Lees de koopgids om meer hierover te weten.
Aanvullende overwegingen bij het kiezen van een matras
De materialen en de constructie dragen niet alleen bij aan de kwaliteit van een matrasmerk, maar er zijn ook verschillende aanvullende overwegingen die wat extra onderzoek of advies van de klantenservice van een aanbieder vereisen. Het kan de extra tijd waard zijn om de kleine lettertjes te lezen, omdat kleine details de waarde van jouw potentiële aankoop enorm kunnen verhogen.
Het proefslapen op een matras
Een matras is een zeer persoonlijke keuze, en het is bijna onmogelijk om te weten of je de juiste beslissing hebt genomen. Ongeacht de hoeveelheid online onderzoek, hoeveel beoordelingen er bestaan, of tijd die je in een matraswinkel doorbrengt op verschillende bedden, kun je niet weten of het matras bij jouw lichaam en manier van slapen past totdat je het thuis uitprobeert en je jouw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen aan het nieuwe matras.
Gelukkig bieden veel aanbieders, zowel online als in de winkel maar al te graag de mogelijkheid om een matras voor een bepaalde tijd uit te proberen. De tijdsperiode kan variëren tussen 2 weken tot een volledig jaar, maar over het algemeen is het mogelijk om een matras voor 100 dagen uit te proberen.
→ Meer weten over proefslapen op een matras.
Het lever- en retourbeleid
Als mobiliteit en het tillen van grote dozen een probleem vormt, kun je vragen of de verkoper levering tot in de slaapkamer aanbiedt. Voor een extra vergoeding (of in sommige gevallen gratis) zal de verkoper een professionele bezorgservice inschakelen om het matras bij jouw thuis te leveren en in de slaapkamer te installeren.
→ Wat te doen met je oude matras in Nederland.
De veiligheidscertificaten
De meeste matrassen die volgens moderne normen en standaarden geproduceerd en bevatten speciale certificeringen die laten zien voor welke chemicaliën het bed is getest en wat de aanvaardbare limieten vereist zijn om een certificaat te verkrijgen. Hieronder zijn de twee belangrijkste certificeringen als het gaat om matrassen.
Oeko-tex® certificering
De OEKO-TEX® certificering test het hele productieproces op mogelijk gevaarlijke additieven of processen die de veiligheid van het textiel wat in het matras wordt gebruikt kunnen beïnvloeden.
CertiPur® certificering
De CertiPur® certificering geeft aan dat de polyschuimen in het matras zijn geëvalueerd op chemicaliën zoals formaldehyde, PBDE-emissies, lood en kwik om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor consumenten om in te slapen.
De garantie
Checklist voor garantie op matrassen:
- Check de limieten op de garantie om te zien wat wel en niet wordt gedekt. Sommige voorwaarden eisen dat je sommige reparatiekosten of de verzending van nieuwe materialen zelf dekt.
- Vraag wat voor gebruik de garantie ongeldig maakt, zoals het gebruik van een verouderde boxspring, een onstabiel frame of het lichaamsgewicht van de personen die in het bed slapen.
- Onderzoek welke schade of defecten door de garantie worden gedekt, aangezien sommige garanties kleinere incidentele vormen van schade en verval dekken dan andere soorten garanties.
- Neem reviews en ervaringen van anderen door met betrekking tot het garantiebeleid, rekening houdend met het feit dat ontevreden klanten vaker op internet reageren dan tevreden klanten.
→ Meer weten over de garantie op matrassen.
Wat verstoort jouw slaap?
Overmatige hitte of kou
Een probleem wat bij sommige mensen voorkomt, is het feit dat het matras warmte vasthoud. De hardheid of de samenstelling van het matras heeft invloed op de temperatuur van het matras tijdens het slapen. Je wilt weten wat voor samenstelling het matras heeft.
Het meer traditionele ultra-dicht traagschuim is vaak uitzonderlijk warm, terwijl pocketveringmatrassen de meeste lucht doorlaten. Nieuwe technologieën zoals fase veranderende materialen en gels kunnen het traditionele gevoel veranderen. Het grootste risico hier zijn de goedkope traagschuimmatrassen.
Geluid
Sommige matrassen maken meer lawaai wanneer je ‘s nachts beweegt, wat je slaap kan verstoren, vooral als je uitzonderlijk gevoelig bent voor geluid. Veren die niet in afzonderlijke ‘ pockets’ zitten en onderling zijn verbonden, kunnen vaak tegen elkaar wrijven waardoor je ze hoort piepen als je beweegt.
Allergenen
Of het nou het materiaal is of de allergenen en geuren die ze kunnen verspreiden, als je last heeft van allergieën wil je er juist voor zorgen je niet wakker wordt omdat je moet niezen of een andere allergische reactie krijgt. Veel merken bieden antimicrobiële functies of hypo-allergene materialen om klanten aan een goede nachtrust te helpen.
We weten al dat 1/3 van Nederlandsers moeite heeft met slapen. Als je onder één dak woont met je partner, is de kans nog groter dat je nachtrust wordt verstoord. Als jij of je partner slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan.
Ondersteuning aan de randen
Bewegen tijdens de slaap
Seksuele overwegingen
Als jij en jouw partner een actief seksleven hebben, wilt je ervoor zorgen dat het matras de ervaring verbetert. Minder responsieve materialen kunnen het moeilijker maken om van positie te veranderen of op het oppervlak van het matras te bewegen, terwijl bedden met een tikje meer veerkracht de iets beter veren wat voor meer plezier zorgt in bed.
Onze tips bij het kiezen van een nieuwe matras
Probeer eens wat nieuws
Onderzoek nieuwe materialen en functies
Geef niet teveel geld uit
Trap niet in verkooppraatjes
Lees altijd de kleine lettertjes
Onze favoriete matrassen
Beste traagschuim
Emma O2 Matras
- Consumentenbond Winnaar 2021
- Beste traagschuim matras
- 100 dagen risicoloos uitproberen
Beste Pocketvering
Emma Hybrid matras
- Beste pocketvering matras
- 2de plek in de Consumentenbond
- Uitstekende kwaliteit
Hoogste kwaliteit
M line Xtra Fit matras
- Premium/Luxe matras
- Uitstekende kwaliteit
- Schuim & pocketvering
En dit is het! We hopen dat je aan de slag kunt met deze informatie en het matras van jouw dromen kunt vinden, letterlijk en figuurlijk. Als volgende stap raden we aan om onze beoordelingen of onze matrasvergelijkingen te bekijken om te zien hoe de beste merken zich vergelijken tot elkaar.
Om je goed te informeren kun je ook de volgende pagina’s bezoeken.
De pagina’s hieronder worden vaak bezocht bij de zoektocht naar een nieuw matras.