Het juiste matras kiezen, zo doe je dat!

Tips & advies bij het kiezen van een matras

Een matras kiezen kan ontzettend ingewikkeld zijn. Daarom is het aan te raden om je eerst goed te informeren over de verschillende aspecten en kenmerken van matrassen. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen die harder of juist zachter zijn, warmer of juist koeler, duur of goedkoop. Je zult ongetwijfeld moeten kiezen tussen een scala aan verschillende hardheden, kwaliteit van materialen, prijzen en verkoopvoorwaarden.

Als je op deze pagina bent, dan ben je waarschijnlijk geĂŻnteresseerd in een nieuw matras. Misschien ligt je huidige matras niet meer lekker of word je moe wakker. Misschien wil je gewoon een groter matras of misschien ga je verhuizen en wil je jouw oude matras niet meenemen. Wat de reden ook is, ons doel is om je te helpen de juiste matras te kiezen zodat je geen fouten maakt en je niet meer betaald voor een matras dan nodig is.

In deze gids gaan lopen we door de basisstappen om het juiste matras te kiezen. Elders op de website gaan we dieper in op elk van deze onderwerpen, maar deze gids is voldoende om je op weg te helpen. Als je alleen een aanbeveling wilt, ga dan rechtstreeks naar onze aanbevelingen hieronder. Op deze pagina vind je de volgende onderwerpen:

1. De belangrijkste factoren
Waar moet je op letten?

2. Overwegingen
Let op kleine lettertjes

4. Onze tips
Zo kies je het juiste matras

De belangrijkste factoren bij het kiezen van een matras

Een matras is misschien wel het belangrijkste meubel in huis. Wanneer je 8 uur slaapt per nacht, breng je minstens 1/3 van je leven in bed door. Dat betekent dat als een matras 9 jaar lang gebruikt (dit is ongeveer de gemiddelde levensduur), 3 van die jaren in bed worden besteed. De meeste mensen hebben echter geen idee van de impact die een goed matras op ons leven kan hebben.

Er zijn twee belangrijke factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Dit is de ondersteuning en het comfort.

De ondersteuning van een matras

De belangrijkste factor bij het kiezen van het juiste matras is een goede ondersteuning. Je hebt het matras nodig die de juist tegendruk geeft.

“Een matras dat goed ondersteunt… dat betekent een hard en stevig matras toch?”. Dat is niet correct.

Je lichaam is geen rechte lijn. Of je nou op je rug, zij of buik slaapt, je lichaam ligt niet op een rechte lijn en een matras moet flexibel kunnen omgaan en steun leveren aan het gehele lichaam (vergelijkbaar met de steun die een goede schoen biedt).

De onderstaande afbeelding illustreert dit goed:

hard of zacht matras kiezen

Je zult merken dat het matras rond de schouders en heupen naar beneden zakt, maar de rug goed is uitgelijnd. Als het matras te hard zou zijn, dan zouden de heupen en de schouders omhoog worden geduwd en zou de rug niet recht liggen. Als je te lang in deze positie ligt, kun je wakker worden met rugpijn.

Als je bovendien van positie blijft veranderen en blijft proberen om je rug recht te houden, kom je niet in een diepe slaapcyclus terecht waardoor je moe wakker wordt. Dezelfde gevolgen treden ook op als een matras te zacht is en ingezakt slaapt. Je wilt dat het matras de vorm van je lichaam aanneemt zodat je in de juiste lijn kunt slapen.

Het comfort van een matras

De op Ă©Ă©n na belangrijkste factor voor het kiezen van het juiste matras is comfort (dat noemen we ook wel drukverlichting). Als een matras te hard is, kan dit te veel druk op je lichaam veroorzaken.

Dit snijdt de bloedsomloop af en zenuwen kunnen knellen (ben je ooit wakker geworden met een tintelend gevoel in je hand?). Dit zorgt ervoor dat je vaak van houding verandert tijdens het slapen.

Als je regelmatig van houding verandert slaap je gefragmenteerd en kom je niet in de diepere fasen van de slaap (zoals REM-slaap). Dit betekent dat je moe wakker wordt, zelfs nadat je 8 uur slaap hebt gehad. Wanneer je een matras uitprobeert, moet je in dezelfde positie kunnen liggen zonder de neiging te krijgen om te gaan bewegen. Als je dat kunt, heb je een goed matras gevonden.

Hoe hard of zacht moet het matras zijn?

Hoe zacht of hoe hard je matras moet zijn hangt grotendeels af van je eigen postuur en ligvoorkeur. Daarnaast is het belangrijk dat je lichaam genoeg ondersteuning krijgt. Het is daarom belangrijk dat je niet te veel of te weinig wegzakt in het matras.

Bovendien heeft je lichaamsgewicht invloed op je slaapbehoeften. Zo is een zacht matras meestal een goede keuze voor personen die 60kg of minder wegen. Weeg je tussen de 60 tot 100 kg dan kun je een medium matras overwegen. Bij meer dan 100kg wordt er vaak aangeraden om voor een harder matras te kiezen.

zacht tot hard schaal

​ZACHT MATRAS
Over het algemeen, zachte matrassen zijn beter voor mensen met een lager lichaamsgewicht (70kg of minder) en voor buikslapers


MEDIUM MATRAS
Een matras dat niet te zacht maar ook niet te hard aanvoelt en perfect voor mensen zonder voorkeur voor hardheid of lighouding.


HARD MATRAS
Vaak hebben mensen met een wat hoger lichaamsgewicht voorkeur aan een harder matras. Ook ideaal voor buikslapers.

→ Meer weten over de hardheid van een matras.

One-fits-all matrassen, hoe werkt dat?​

De meeste nieuwe online merken bieden ‘universele’ matrassen die niet te zacht en ook niet te hard liggen. Ze worden one-fits-all matrassen genoemd. Heb je geen bepaalde voorkeur voor een hard of zacht matras? En wil je gewoon een goed matras voor een goede lighouding? Dan is zo’n matras misschien wel een goede uitkomst. Wij raden matrassen aan zoals het Emma Original®-matras of het Wave-matras.​

Emma Matras Review
Het Emma Original®-Matras

Het beste traagschuim matras.

Wave Matras Review
Het Wave-Matras

Het beste koudschuim matras.

Dat zijn de twee belangrijkste factoren. Als je een matras vindt dat jouw lichaam in de juiste houding ondersteund en geen druk op je lichaam veroorzaakt, dan heb je een goed matras gevonden. Er zijn nog verschillende andere factoren die je helpen om het perfecte matras te vinden, zoals de materialen en constructie. Lees de koopgids om meer hierover te weten.

Aanvullende overwegingen bij het kiezen van een matras

aanvullende info keuze matras

De materialen en de constructie dragen niet alleen bij aan de kwaliteit van een matrasmerk, maar er zijn ook verschillende aanvullende overwegingen die wat extra onderzoek of advies van de klantenservice van een aanbieder vereisen. Het kan de extra tijd waard zijn om de kleine lettertjes te lezen, omdat kleine details de waarde van jouw potentiële aankoop enorm kunnen verhogen.

Het proefslapen op een matras

Een matras is een zeer persoonlijke keuze, en het is bijna onmogelijk om te weten of je de juiste beslissing hebt genomen. Ongeacht de hoeveelheid online onderzoek, hoeveel beoordelingen er bestaan, of tijd die je in een matraswinkel doorbrengt op verschillende bedden, kun je niet weten of het matras bij jouw lichaam en manier van slapen past totdat je het thuis uitprobeert en je jouw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen aan het nieuwe matras.

100 nachten proeftijd

Gelukkig bieden veel aanbieders, zowel online als in de winkel maar al te graag de mogelijkheid om een matras voor een bepaalde tijd uit te proberen. De tijdsperiode kan variëren tussen 2 weken tot een volledig jaar, maar over het algemeen is het mogelijk om een matras voor 100 dagen uit te proberen.

→ Meer weten over proefslapen op een matras.

Het lever- en retourbeleid

Of je nou online of in een winkel een matras koopt, informeer altijd naar de leveropties om ervoor te zorgen dat het matras veilig bij je thuis kan worden afgeleverd. Veel online aanbieders gebruiken bekende koeriersdiensten zoals UPS of PostNL om hun matrassen te verzenden.
Bestelbus voor levering

Als mobiliteit en het tillen van grote dozen een probleem vormt, kun je vragen of de verkoper levering tot in de slaapkamer aanbiedt. Voor een extra vergoeding (of in sommige gevallen gratis) zal de verkoper een professionele bezorgservice inschakelen om het matras bij jouw thuis te leveren en in de slaapkamer te installeren.

De meeste matrassen kunnen worden geretourneerd wanneer je niet tevreden bent met de aankoop, maar zorg ervoor dat je de kleine lettertjes en het retourbeleid goed doorneemt zodat je precies weet op welke manier het matras wordt opgehaald en wanneer en hoeveel je terug krijgt van de verkoper. Houd er rekening mee dat sommige aanbieders willen dat je het matras minstens een maand lang hebt uitgeprobeerd voordat je het retour mag sturen.

→ Wat te doen met je oude matras in Nederland.

De veiligheidscertificaten

De meeste matrassen die volgens moderne normen en standaarden geproduceerd en bevatten speciale certificeringen die laten zien voor welke chemicaliën het bed is getest en wat de aanvaardbare limieten vereist zijn om een certificaat te verkrijgen. Hieronder zijn de twee belangrijkste certificeringen als het gaat om matrassen.

Oeko-tex certificatie logo

Oeko-tex® certificering

De OEKO-TEX® certificering test het hele productieproces op mogelijk gevaarlijke additieven of processen die de veiligheid van het textiel wat in het matras wordt gebruikt kunnen beïnvloeden.

Certipur certificatie logo

CertiPur® certificering

De CertiPur® certificering geeft aan dat de polyschuimen in het matras zijn geëvalueerd op chemicaliën zoals formaldehyde, PBDE-emissies, lood en kwik om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor consumenten om in te slapen.

Er zijn nog veel meer certificeringen voor verschillende matrassen, en het kan de moeite waard zijn om de kleine lettertjes te lezen over wat deze certificeringen beloven bij het kopen van een matras.

De garantie

garantie op matras 1
Niet alle garanties zijn gelijk en het is in jouw eigen belang om het garantiebeleid zorgvuldig door te lezen voordat je een matras koopt. Een matras kan een levenslange garantie hebben, maar als het sneller last heeft van slijtage of andere beperkingen, dan is een garantie van 10 jaar net zo waardevol of zelfs waardevoller! Bepaal hoe lang je het matras wilt gebruiken voordat je een nieuwe koopt en kies voor een matras dat aan jouw verwachtingen voldoet.

Checklist voor garantie op matrassen:

→ Meer weten over de garantie op matrassen.

Wat verstoort jouw slaap?

De volgende factoren zijn misschien niet zo een groot probleem en niet zo cruciaal voor het comfort als de hierboven genoemde factoren, maar kleine ergernissen kunnen je wakker houden. Veel merken doen hun uiterste best om deze factoren te voorkomen.

Een probleem wat bij sommige mensen voorkomt, is het feit dat het matras warmte vasthoud. De hardheid of de samenstelling van het matras heeft invloed op de temperatuur van het matras tijdens het slapen. Je wilt weten wat voor samenstelling het matras heeft.
Het meer traditionele ultra-dicht traagschuim is vaak uitzonderlijk warm, terwijl pocketveringmatrassen de meeste lucht doorlaten. Nieuwe technologieën zoals fase veranderende materialen en gels kunnen het traditionele gevoel veranderen. Het grootste risico hier zijn de goedkope traagschuimmatrassen.

Sommige matrassen maken meer lawaai wanneer je ‘s nachts beweegt, wat je slaap kan verstoren, vooral als je uitzonderlijk gevoelig bent voor geluid. Veren die niet in afzonderlijke ‘ pockets’ zitten en onderling zijn verbonden, kunnen vaak tegen elkaar wrijven waardoor je ze hoort piepen als je beweegt.

Of het nou het materiaal is of de allergenen en geuren die ze kunnen verspreiden, als je last heeft van allergieën wil je er juist voor zorgen je niet wakker wordt omdat je moet niezen of een andere allergische reactie krijgt. Veel merken bieden antimicrobiële functies of hypo-allergene materialen om klanten aan een goede nachtrust te helpen.

We weten al dat 1/3 van Nederlandsers moeite heeft met slapen. Als je onder Ă©Ă©n dak woont met je partner, is de kans nog groter dat je nachtrust wordt verstoord. Als jij of je partner slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan.

Als je in een tweepersoonsbed slaapt wil je een goede ondersteuning op de rand van het matras, vooral als je in tegen de rand van het bed slaapt of vaak op de rand van het bed zit. De meeste kwalitatief goede pocketveringmatrassen maken gebruik van een schuimomhulling rondom de rand, terwijl sommige van de zeer goedkope matrassen een stalen staaf in de zijkant hebben. Een schuimomhuld matras is daarom een betere keuze. Matrassen van traagschuim hebben vaak geen afzonderlijke randondersteuning vanwege de aard van het schuim (het is ontworpen om de vorm van het lichaam aan te nemen, zelfs wanneer je op het matras zit).Het meer traditionele ultra-dicht traagschuim is vaak uitzonderlijk warm, terwijl pocketveringmatrassen de meeste lucht doorlaten. Nieuwe technologieën zoals fase veranderende materialen en gels kunnen het traditionele gevoel veranderen. Het grootste risico hier zijn de goedkope traagschuimmatrassen.
Als je jouw bed deelt, wil je zo min mogelijk last hebben van elkaar. Matrassen die geen bewegingen kunnen absorberen kunnen de nachtrust van jijzelf of jouw partner verstoren. Dit gebeurt vooral als je veel beweegt of van houding veranderd tijdens het slapen. Schuimmatrassen, en met name memory foam, zijn hier uitermate geschikt voor, terwijl traditionele pocketvering wat minder bewegingen kunnen absorberen. Lichte slapers die hun bed delen kunnen een merk het beste een schuimmatras overwegen om een rustige slaap te garanderen.

Als jij en jouw partner een actief seksleven hebben, wilt je ervoor zorgen dat het matras de ervaring verbetert. Minder responsieve materialen kunnen het moeilijker maken om van positie te veranderen of op het oppervlak van het matras te bewegen, terwijl bedden met een tikje meer veerkracht de iets beter veren wat voor meer plezier zorgt in bed.

Onze tips bij het kiezen van een nieuwe matras

Probeer eens wat nieuws

Omdat je je hele leven op een pocketveringmatras hebt geslapen, wil nog niet zeggen dat dit het enige soort matras is dat voor jou werkt. Elke dag komen er nieuwe technologische ontwikkelingen uit die de ervaring van klassieke materialen verbeteren of veranderen. Probeer een matras uit waar je nog nooit op hebt geslapen en misschien bevalt het wel heel erg.

Onderzoek nieuwe materialen en functies

Alleen omdat het nieuw is, betekent het niet dat het beter is. Klassieke materialen worden niet voor niets veel gebruikt en een combinatie van een bekende matrasvorm met een paar aanpassingen is misschien precies wat je nodig hebt.

Geef niet teveel geld uit​

Ongeacht wie je bent blijft het kopen van een matras een investering. Er is geen reden waarom je jouw complete loon of spaargeld moet uitgeven aan een nieuw matras. Er zijn fantastische opties beschikbaar voor iedereen, ongeacht je budget. Neem de tijd en beslis hoeveel je wilt uitgeven voordat je op zoek gaat naar een matras.

Trap niet in verkooppraatjes

Sommige merken en winkels hanteren hogere prijzen zodat ze je kunnen verleiden met bijvoorbeeld 70% korting. Deze verkooppraatjes kunnen je gemakkelijk misleiden om alsnog teveel geld uit te geven. Kijk altijd objectief naar de prijs in vergelijking met wat je krijgt en naar de verhoudingen tot concurrerende merken op andere plekken.

Lees altijd de kleine lettertjes

Elke grote aankoop heeft een stapel aan voorwaarden, en hoewel het tijdrovend is, moet je ze altijd doornemen. Van proefslaap overeenkomsten tot garanties, er kunnen verborgen voorwaarden in opgesteld zijn die de algehele waarde van jouw aankoop kunnen beĂŻnvloeden en die een overweging waard zijn, vooral als je meerder merken aan het vergelijken bent.

Onze favoriete matrassen

Beste traagschuim

Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Beste Pocketvering

Emma Hybrid matras

NU -50% KORTING 🏷

Hoogste kwaliteit

M line Xtra Fit matras

TOT 50% KORTING

En dit is het! We hopen dat je aan de slag kunt met deze informatie en het matras van jouw dromen kunt vinden, letterlijk en figuurlijk. Als volgende stap raden we aan om onze beoordelingen of onze matrasvergelijkingen te bekijken om te zien hoe de beste merken zich vergelijken tot elkaar.

Als je specifieke problemen of slaapproblemen heeft, kunt je ook onze lijsten bekijken die de merken onderverdelen in categorieën. Degenen met pijn of slaapapneu kunnen daardoor een beter idee krijgen van welke merken misschien geschikt zijn en waar ze op moeten letten als ze in een matras in de winkel of online willen kopen.
Gerelateerde onderwerpen

Om je goed te informeren kun je ook de volgende pagina’s bezoeken.

Ook interessant voor jou

De pagina’s hieronder worden vaak bezocht bij de zoektocht naar een nieuw matras.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.7/5 - (4 stemmen)