Matras vlekken verwijderen

Vieze vekken op je matras?

Op matrassen komen meestal drie soorten vlekken voor: bloed, urine en wat we als ‘andere lichaamsvloeistoffen’ zullen beschrijven. Het is het beste om vlekken onmiddellijk te verwijderen, maar slapen is soms belangrijker. Gelukkig kun je nog steeds vlekken uit je matras verwijderen als ze er al een tijdje in zitten.

Hoe kun je vlekken verwijderen uit een matras?

vlek weg halen uit matras

Vlekken uit een matras verwijderen is nooit een leuke taak, maar het is essentieel als je je matras jarenlang schoon en geurvrij wilt houden. Voordat je aan de slag gaat, zijn er drie belangrijke regels die je moet volgen:

– Verwijder de vlekken zo snel mogelijk.
– Controleer het label voordat je schoonmaakmiddelen gaat gebruiken.
– Test eerst het schoonmaakmiddel uit op een klein deel van de vlek om te controleren of deze het matras niet beschadigt.

Lees verder om te weten te komen hoe je bepaalde vlekken moet aanpakken of scroll verder om te leren hoe je nare geurtjes uit je matras verwijderd.

Bloedvlekken op een matras

Om bloedvlekken uit je matras te verwijderen, dep je de vlek eerst met een beetje koud water. Pas op dat je het matras niet te nat maakt en niet over de vlek wrijft, omdat dit het bloed verder kan verspreiden. Mocht je op deze manier de vlek niet geheel kunnen verwijderen, voeg dan een beetje bakpoeder aan het water toe. 

Breng het middel aan op de vlek, laat het 30 minuten intrekken, dep het vervolgens met schoon water en laat het opdrogen. Als de vlek er nog steeds zit nadat de matras is opgedroogd, volg dan de onderstaande stappen voor het verwijderen van urine.

Urinevlekken op een matras

Huisdieren en kinderen kunnen een matras vies achterlaten. Urinevlekken zijn hardnekkige vlekken maar niet onmogelijk om te verwijderen, als ze eenmaal opgedroogd zijn.

Als je lichaamsvloeistoffen zoals urine van het matras wilt verwijderen, probeer dan afwasmiddel in water te verdunnen en de vlek vervolgens voorzichtig met een doek of spons te deppen. Vergeet niet dat matrassen niet waterdicht zijn, dus het is raadzaam om de tijd te nemen en met zo min mogelijk water het matras schoon te maken.

Als de vlek nog steeds niet is verdwenen, gebruik dan een meubelreiniger, maar lees altijd eerst het etiket. We raden aan om voorzichtig te zijn, en het schoonmaakmiddel eerst te verdunnen en het niet rechtstreeks op het matras te spuiten.

Overige vlekken verwijderen

Vlekken die ontstaan zijn door eten en drinken, zoals thee en koffie, kun je het beste met bakpoeder en koud water proberen te verwijderen. Je kunt lichaamsvloeistoffen en zweetvlekken verwijderen door afwasmiddel te verdunnen. Neem bij twijfel echter contact op met de fabrikant om te weten te komen of zij specifiek advies kunnen geven.

Hoe kan ik vlekken voorkomen op mijn matras

Aangezien het reinigen van een matras een tijdrovende taak is, raden wij aan om een wasbare matrashoes te gebruiken. We hebben het hier niet over de oude plastic hoezen. Tegenwoordig zijn matrashoezen gemaakt van stof met een waterdichte laag die voorkomt dat vloeistoffen en allergenen in het matras kunnen trekken. Was de hoes altijd direct nadat je iets hebt gemorst of ziek bent geweest. Het is aan te raden om de matrashoes verder eens per maand te wassen om het matras schoon te houden.

De Emma beschermer hierboven afgebeeld is een voorbeeld hiervan. Deze hoes beschermer geeft viezigheid geen kans. Of het nu gaat om vlekken, transpiratie, of de strijd tegen allergieën – de Emma Matrasbeschermer maakt van jouw bed een hygiënische en frisse plek. Daarnaast verlengt het de levensduur van je matras, zodat je extra lang van je matras kan genieten.

  • Vermindert allergieën en huisstofmijt werend
  • Waterdicht, ventilerend en elastisch
  • Verlengt de levensduur van je matras
  • Wasbaar op 40 graden
Bestel deze hoes bij Emma en geniet van 100 dagen proeftijd, gratis bezorging en een 100% geld-terug-garantie.

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Onderhoud van het matras

Vlek weg, hoe kun je het matras verder onderhouden?

Gerelateerde pagina's

Hulp bij het vinden van een matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)