Mijn matras is te warm

Wat te doen als je elke nacht te warm hebt in bed?

Iedereen die wel eens een nacht bibberend onder een te dunne deken heeft doorgebracht of al zwetend in een te warme kamer heeft geslapen weet het: de juiste temperatuur is belangrijk voor een goede nachtrust.

Het juiste matras draait niet alleen om comfort. Een eerste daling van de lichaamstemperatuur duidt erop dat je slaperig begint te worden. Naarmate de nacht vordert, kan een te warme temperatuur de REM-slaap verstoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat temperatuur een van de belangrijkste factoren is voor een goede slaap.

Wat doen als je matras te warm aanvoelt

matras te warm 1

Blehh badend in het zweet wakker worden, het is nooit fijn om zo de dag te beginnen.

Of het matras warm of koud aanvoelt, hangt af van de specifieke materialen, de constructie en zelfs de kern van het matras. Als je jezelf zorgen maakt dat je het te warm krijgt tijdens het slapen, zijn hier een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

De beste materialen voor verkoeling

Kies voor een pocketvering of hybride matras. Matras materialen en constructie zijn absoluut de sleutel tot een koele nachtrust. Over het algemeen geldt: hoe dichter het materiaal, hoe meer warmte het vasthoudt. Dat betekent dat dikkere materialen zoals schuim warmer zijn, en lossere natuurlijke vezels zoals wol en katoen koeler zijn.

Je kunt ook op zoek gaan naar schuim matrassen met koelfuncties. Schuim houd over het algemeen meer warmte vast dan minder dichte materialen, maar sommige schuimmatrassen blijven koeler.

Over het algemeen voelt traditioneel visco-elastisch traagschuim het warmst, latex voelt het koelst en polyurethaan ligt daar tussenin. Het goede nieuws is dat nieuwere generaties traagschuim zoals die van plantaardige materialen, minder warmte vasthouden dan oudere soorten. De toevoeging van koelende gel en ademende hoezen helpt ook.

De beste manieren om koel te blijven tijdens het slapen

Voor de koelste nachtrust, concentreer je op het kiezen van ademend beddengoed en onderneem stappen om de luchtstroom in en rond je bed te stimuleren.

Pas je bed aan

 • Schaf een topper aan
  Als jouw huidige matras te warm aanvoelt, bedek het dan met een dunne wollen topper om warmte, zweet en vocht af te voeren. Toppers met gel kunnen helpen bij de warmtespreiding.
  > Wil je een topper kopen? Bekijk de top 5 beste toppers hier!
 
 • Probeer nieuwe lakens
  Een goede oplossing als het matras te warm is, is ademende zomer lakens gemaakt van natuurlijke materialen (zoals bamboe en katoen) te gebruiken die de luchtstroom bevorderen en meer koeling geven.
 
 • Weg met dikke dekbedden en dekens
  Door de mens gemaakt polykatoen, acryl en viscose zijn in wezen gemaakt van plastic, waardoor ze geen vocht kunnen opnemen of warmte van je lichaam kunnen afvoeren. Dat geldt voor beddengoed, maar ook voor pyjama’s en dergelijke. Gebruik idealiter een katoenen laken, maar als je een dekbed echt nodig hebt , kies dan voor de dunste die je kunt vinden. De beste dekbedden koopgids vind je hier.
 

Bevriezen voordat je gaat slapen

 • Vul een warmtekruik en plaats deze in de vriezer voordat je gaat slapen.
 
 • Koel een kussensloop af in de koelkast voor het slapen of probeer een van de nieuwe verkoelende kussens die verkrijgbaar zijn. Deze zijn gevuld met een reactieve gel, absorberen de overtollige warmte en koelen de huid.

 

Draag de juiste kleding

 • Draag lichte en katoenen nachtkleding. Dit is eigenlijk beter dan helemaal niets dragen, omdat natuurlijke materialen transpiratie absorberen.
 
 • Koel sokken in de koelkast en draag ze. Je voeten koelen verlaagt de algehele temperatuur van je huid en lichaam.
 
 • Als je lang haar hebt, bind het dan vast naar achteren. Haar wat een deel van je lichaam bedekt kan er voor zorgen dat je het te warm krijgt.
 

Houd de warmte buiten

 • Houd overdag gordijnen of jaloezieën dicht om de zon buiten te houden. Verduisterende jaloezieën zijn gemaakt voor warm weer. Luiken blokkeren het licht en de warmte, terwijl ze wel de koele lucht doorlaten.
 
 • Lichten en apparaten kunnen veel warmte genereren, dus schakel ze uit tenzij je ze nodig hebt.
 
 • Open zoveel mogelijk ramen en deuren om de lucht te laten circuleren. Zelfs oude, piepende ramen aan de voorkant en de achterkant van een huis zorgen voor een lichte wind die warme lucht naar buiten duwt en het binnen laat afkoelen.
 
 • Als je een zolder hebt, probeer dan een luik te openen. Hete lucht stijgt op en dit zorgt ervoor dat het een plek heeft om heen te gaan.
 
 

Natuurlijke manieren om beter te slapen

 • Houd het hoofd koel
  Jezelf druk maken zal het probleem alleen maar verergeren. Blijf volkomen stil liggen en probeer enkele meditatietechnieken.
 
 • Koud douchen
  Neem een koude douche of bad voor het slapengaan om je lichaamstemperatuur te verlagen.
 
 • Koel je polsen en nek af
  Je polsen en nek kunnen de rest van het lichaam effectief afkoelen. Doe wat ijsblokjes in een plastic zak om je polsen en nek en je zult verrast zijn door het effect. Laat ze alleen niet in je bed smelten!
 
 • Probeer etherische oliën uit
  Lavendel is een fantastisch slaapmiddel. Meng een paar druppels met koud water in een kleine fles en spuit deze in je slaapkamer voordat je naar bed gaat.
 
 • Drink genoeg water
  Drink ‘s avonds veel koud water en houd een glas water naast je bed.
 
 • Vermijd te veel cafeïne, alcohol of een zware maaltijd
  Ze kunnen je allemaal midden in de nacht warm en zwetend wakker maken door uitdroging en een overactieve spijsvertering.
 
 • Geen alcohol
  Jezelf uitdrogen voor het slapen gaan tijdens een warme nacht is natuurlijk niet de beste beslissing. Blijf uit de buurt van alcoholische dranken om je nachtrust tijdens een hittegolf te vergroten.
 
Hopelijk heb je een paar handige oplossingen gevonden voor het verbeteren van een te warme slaap!
Andere onderwerpen

Wil je een verkoelend matras? Check deze tips

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een niet-te-warme matras

Onze favoriete matrassen van dit moment!

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.3/5 - (3 stemmen)