De Online Matrassen Test

Welke matrassen komen als beste uit de test?

Welk matras past het beste bij je lichaam, laat vocht goed door en is het meest duurzaam? In de matrassen test 2021 zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Wij hebben de beste matrassen van dit moment voor je uitgezocht. Nieuwe modellen, oude modellen, best verkochte matrassen, we hebben ze allemaal onderzocht en vergeleken. Zo vind jij het matras dat het beste bij jou past en voorkom je een miskoop. Op deze pagina vind je gelieerde links. Hiermee kunnen wij een commissie ontvangen voor aankopen die jij doet via deze links, zonder extra kosten voor jou. Op deze pagina vind je:

1/ De Uitslag van onze Online Matrassen Test
2/ Informatie over de best geteste matrassen
3/ Uitleg over de test & de resultaten
4/ Een koopwijzer & onze tips

DE TOP 3 BEST GETESTE MATRASSEN

Welke matrassen komen als beste uit de test? We hebben onze aanbevolen matrassen voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder onze top 3 van geteste matrassen in de volgende categorieën: Beste Prijs/Kwaliteit Verhouding, Beste Koop en Beste Kwaliteit. Tot slot, als je verder scrolt vind je een uitgebreide beschrijving met testresultaten.

Beste Getest 🏆
De Emma 02

Nu met 40% korting op alle Emma O2 Matrassen.

Via emma-sleep.nl.
Promo codes hier

Beste Hybride matras
De Emma Hybrid

Nu 50% + 5% EXTRA korting én gratis kussens met code: 

Via emma-sleep.nl.
Promo codes hier

Beste luxe Matras
M line Xtra Fit

Hogere prijsklasse
Maximaal comfort.

Via mline.nl.
Promo codes hier

TESTRAPPORT ONLINE MATRASSEN TEST​

Hieronder vind je het testrapport en de verschillen tussen deze drie matrassen.

#1 - BEST GETESTE MATRAS NOVEMBER 2023 🏆

BESTE PRIJS/KWALITEIT
BESTE TRAAGSCHUIM
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kopieer de kortingscode

Het Emma O2 Matras is nummer 1 in Europa

Emma is het best geteste matras van 2023 en het perfecte matras voor de gemiddelde slaper. 

Het meest bekroonde matras In de Benelux

De vernieuwde Emma O2 is uitzonderlijk comfortabel, ondersteunend en druk verlagend. Niet voor niets is dit matras al 5 keer uitgeroepen tot Best Geteste Matras door de Consumentenbond. Vooral de ligeigenschappen is waar de O2 Matras echt uitblinkt aldus de Consumentenbond: “De drukverdeling in de Emma O2 Hard is zeer goed.”

Ook buiten Nederland is dit matras een favoriet: in 29 Europese landen heeft Emma diverse onderscheidingen en prijzen in de wacht gesleept. 

Zeer goede Prijs/Kwaliteit verhouding

Door lagere winstmarges te hanteren en alleen via internet te verkopen, bespaart Emma kosten. Vergeleken met andere bekende merken is Emma erg scherp geprijsd. Daarnaast hebben ze vaak flinke aanbiedingen, die de prijs verder omlaag brengen. In deze prijsklasse is er geen beter matras te vinden.

Uitstekende voorwaarden

Met de 100 nachten proeftijd en gratis bezorging voorkom je een miskoop. Bevalt het matras niet? Dan retourneer je het matras, 100% kosteloos en je krijgt je geld gewoon teruggestort. Bovendien krijg je 10 jaar garantie op het matras.

Verkrijgbaar in twee hardheden

Het Emma O2 matras kent twee hardheden, medium en hard. Dankzij de combinatie van hoogwaardige schuimsoorten en materialen is het ideaal voor wie op zoek is naar comfort én ondersteuning. Op een schaal van 1 tot 10 heeft het O2 matras een stijfheidsniveau van 4 (O2 Medium) en 6 (O2 hard)

Test uitslag door BesteMatras.info

Online bestellen via emma-sleep.nl was een eitje en de levering snel en gratis. Vanaf de eerste nacht moeiteloos in slaap gevallen en uitgerust wakker geworden. Dit matras was een blijvertje. De toplaag Airgocell® schuim is erg soepel en comfortabel. Het matras zelf is niet te zacht en ook niet te hard. Het matras biedt een goede ondersteuning waardoor je er niet te ver in ‘zakt’. De hoes is van goede kwaliteit en kan eenvoudig gewassen worden. Het O2 matras ziet er modern uit. Kortom, het is onze favo

#2 - BESTE HYBRID/POCKETVERING MATRAS 2023

BESTE POCKETVERING
BESTE HYBRID

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Nu 50% + 5% EXTRA korting én gratis kussens met code:

Het Emma Hybrid matras

Het nieuwste matras uit het assortiment van Emma en ook meteen dit jaar al het hoogstscorende pocketveringmatras in Nederland. Dat maakt dit matras het op een-na-best geteste matras van Nederland (na de Emma O2).

Goed beoordeeld door de Consumentenbond

De Emma Hybrid Matras is als tweede uit de bus gekomen in de Consumentenbond Matrassentest 2023. Met name de levensduur is bijzonder goed, zo zakt deze matras niet in zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten! Daarnaast is het een comfortabele matras dankzij een optimale drukverdeling.

Goede verkoopvoorwaarden

Net als bij de Emma O2 wordt dit matras verkocht met 100 dagen proeftijd, gratis levering en 10 jaar garantie. Niet goed? Dan krijg je jouw geld terug.

Test uitslag door BesteMatras.info

Het Emma Hybrid matras biedt een onvergelijkbaar comfort dankzij een unieke combinatie van schuimen en Bonnell-veren. Elke laag heeft zijn eigen functie, wat ten goede zou moeten komen aan de algehele slaapervaring. Dit matras zorgt voor ultiem comfort en uitlijning van de wervelkolom.

De AeroFlex stalen pocketveren zorgen voor een uitstekende luchtcirculatie, optimale ondersteuning en meer flexibiliteit tijdens de nacht. 

Welk matras past het beste bij jou?

 • Kies voor de Emma O2 als je opzoek bent naar het beste matras voor de beste prijs — in deze prijsklasse is er namelijk geen beter matras te vinden. Dit is het best geteste matras, de meeste slapers zullen hier heerlijk op slapen.
 • Kies voor de Emma Hybrid als je het snel warm hebt in bed.
  In de Emma O2 zitten er alleen schuimlagen in. De Emma Hybrid heeft pocketveren die zorgen voor een betere luchtcirculatie en lichaamwarmteafvoer. 
 • Of als je een matras wilt dat nóg langer mee gaat.
  De Hybrid zit in het bovengemiddelde segment wat betreft de prijs, net iets duurder dan het Emma O2 matras. Tests van de Consumentenbond hebben aangetoond dat de Emma Hybrid een lange levensduur heeft. Zo scoort het matras op dit onderdeel een 9,1 uit 10.

#3 - HOOGSTE KWALITEIT MATRAS 2023

BESTE HYBRIDE
BESTE TECHNOLOGIE

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De M-line Slow Motion 5 & 6

Ga voor deze absolute topper onder de matrassen als je budget het toe laat.

De Slow Motion, Cool Motion en Xtra Fit collecties van M-line zijn eigenlijk min of meer de beste matrassen die op dit moment verkrijgbaar zijn. M-line staat bekend om de hoge kwaliteit en de focus op top slaapprestatie. Maar 

“De Ferrari onder de matrassen” 

De M-line Slow Motion is uitgerust met de meest hoogwaardige materialen en de allernieuwste technologie op slaapgebied: verschillende schuimlagen en krachtige pocketveren, het beste van twee werelden.

De collectie

Je hebt de keuze uit 8 matrassen (nummer 1 t/m 8) en twee bekledingen (Slow Motion of Cool Motion). Kies voor Cool Motion als je het snel warm hebt, of voor Slow Motion voor extra zachtheid.

We raden de Slow Motion Nr. 5 & 6 aan voor de beste prijs/kwaliteit verhouding. Dit is een hybride matras dat meer dan genoeg comfort en ondersteuning biedt. Het verschil tussen de 5 & 6 zit in de hardheid van het matras, kies 5 voor de zachte en 6 voor de harde variant.  Volgens de Consumentenbond is de Slow Motion 6 ook een van de best beoordeelde matrassen.

Ga je voor de beste nachtrust?

De 5&6 kosten zonder korting €1.399 voor een 1-persoonsmatras en het dubbele voor een 2-persoonsmatras, maar dan heb je ook wat. Denk eraan dat je 1/3 van je leven slaapt. Investeren in een goed matras zal op lange termijn invloed hebben op je welzijn en gezondheid. Deze M-line matrassen kenmerken zich door een bijzonder lange levensduur en hoog ligcomfort – geen marketing fluff. Ze zijn prijzig maar zeker geen duurkoop.

Test uitslag door BesteMatras.info

Hoe voelt het slapen op een Slow Motion 6? Nou, probeer het eens uit en je zult versteld staan. Dit matras biedt geweldige ligeigenschappen en comfort. Je zweeft er als het ware op en dat slaapt natuurlijk heerlijk. Daarnaast is het matras nooit te warm. Het resultaat is voor ons in ieder geval een gegarandeerd een goede nachtrust.

de online matrassen test door bestematras info

OVER DE MATRASSEN TEST

Wat jij een fijn matras vindt, vindt een ander misschien helemaal niet comfortabel. Daarom is het in de praktijk lastig om advies te geven over matrassen. Door onze matrassen test kun je matrassen in ieder geval beter met elkaar vergelijken. In deze matrassen test wordt met een aantal aspecten rekening gehouden, waar we hieronder iets dieper op ingaan

Op basis van de testresultaten kun je matrassen eenvoudig met elkaar vergelijken en kiezen welk matras het beste bij je past. Op die manier voorkom je een miskoop en heb je de meeste kans dat je een goed matras kiest. De meeste matrassen worden door de fabricant zelf doorlopend getest tijdens de ontwikkeling en de productie. Maar gelukkig is er ook een aantal testen dat beschikbaar is voor consumenten. 

Welke matrassen zijn meegenomen in de test?

Wij testen matrassen die in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn, van verschillende soorten en in verschillende prijsklassen. Dit zijn matrassen van onder meer retailers zoals Beter Bed en Swiss Sense en matrassen merken zoals Emma, M-line, Matt of Wave. Ieder merk heeft zo zijn eigen kenmerken, verkoopvoorwaarden en voor-en nadelen. De vullingen bestaan vooral uit koudschuim, traagschuim, pocketvering, latex en gelschuim.

Hoe worden de matrassen getest, beoordeeld en vergeleken?

We doen een uitgebreid online onderzoek naar het merk en het product. We kijken naar de belangrijkste kenmerken van het matras, de samenstelling, de gedetailleerde omschrijving van de verschillende lagen tot in de kleinste lettertjes. Wanneer er informatie ontbreekt, nemen we contact op met een verzoek voor meer informatie.Daarnaast laten we het matras testen door proefpersonen wanneer mogelijk. Deze reviews en testen zijn gebaseerd op subjectieve ervaringen van onze proefpersonen. We streven er wel naar in onze testen de beoordeling zo objectief, neutraal en deskundig te houden. Hiermee testen we bijvoorbeeld hoe hard en hoe warm het matras aanvoelt, het geluid dat het matras maakt of de geur van het matras. 

De matrassen worden door ons niet mechanisch getest. Hierdoor is het lastig om advies te geven over de levensduur van een matras. We gebruiken verkrijgbare informatie van de fabrikant (kwaliteit van de lagen, testen door de fabrikant zelf en externe testen) en beoordelingen van klanten en nemen deze mee in de beoordeling.

 • Product informatie: type matras, dikte, samenstelling, hanteerbaarheid
 • De prijs: prijsklasse, voorraad, aanbiedingen, financiering
 • Kern matras: dikte van de lagen, dichtheid van het schuim, aantal veren
 • Eigenschappen: weerszijde beslaapbaar, handvatten, bodem & zijkanten
 • Hoes/tijk: materiaal, wasbaarheid, anti-allergisch of anti-huismijt behandelingen
 • Afmeting & gewicht: gewichtsklasse, maten & afmetingen, hoogte
 • Comfort: hardheid, comfortzones, drukverlagende eigenschappen
 • Certificaties en keurmerken: Oeko-Tex, CertiPUR en andere keurmerken of awards.

Bovendien kijken we ook naar praktische zaken die de aankoop van een matras ook kunnen beïnvloeden, zoals:

 • Het bestellen
  Hoe eenvoudig en veilig is het om te bestellen. Staat alle informatie duidelijk op de website?
 • De financiering
  Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Moet je het volledige bedrag vooraf betalen, of kun je ook in termijnen betalen?
 • Levering
  Is de levering gratis? Hoe wordt het matras geleverd? En wordt het oude matras ook meteen opgehaald?
 • Proeftijd en retourregeling
  Is het mogelijk om het matras thuis uit te proberen? Wat zijn de voorwaarden? En kun je het matras gratis retourneren?
 • De prijs
  Hoe verhoudt de verkoper zich qua prijs tot anderen en tot de kwaliteit verhouding? Is er wel eens korting?
 • Garantie voorwaarden
  Hoelang heb je garantie en waarop? Vaak moet je de kleine lettertjes lezen om dit te achterhalen.
 • Ervaring met de klantenservice
  De communicatie en bereikbaarheid via email, telefoon en social media kanalen.
 • Online reviews & klachten
  Klantenreviews en klachten op Google, Trustpilot, The Feedbackcompany of Kiyoh.
 • Externe tests & advies van experts

De Matrassen Test van de Consumentenbond

De matrassen test van de Consumentenbond is waarschijnlijk een van de meest uitgebreide en bekende matrassen test voor consumenten in Nederland. De onderzoekers van de Consumentenbond testen elke matras uitgebreid in een professionele laboratorium. Voor de tests krijgen ze geen geld van bedrijven of de overheid, dus ze zijn écht onafhankelijk.
Consumentenbond Matrassen Test Onafhankelijk
Test in de professionele laboratorium van de Consumentenbond

In dit filmpje van de consumentenbond krijg je een impressie van hoe de matrassen daar getest worden. Vind je het belangrijk om al deze testresultaten in te zien, dan kun je hier een lidmaatschap afsluiten (vanaf €5/maand voor de consumentengids). De test is in de laatste jaren vernieuwd.  Zo hebben ze een aantal testen verbeterd en toegevoegd. In de test van de Consumentenbond worden de volgende onderdelen getoetst:

Dit meten ze door de natuurlijke kromming van de ruggengraat van de proefpersonen te meten. Als die proefpersoon daarna op het matras gaat liggen, meten ze de kromming van de ruggengraat opnieuw. Hoe minder vervorming van de ruggengraat, hoe beter. Daarbij worden de matrassen door 4 proefpersonen met een verschillende lichaamsbouw en gewicht getest. Bovendien testen ze de drie slaaphoudingen: op de zij, op de rug en op de buik.

Dit wordt getest door een machine. Een wals van 140 kilo rolt 30.000 keer over de matrassen heen en weer om een gemiddeld gebruik te simuleren. Door na de test, alle technische eigenschappen opnieuw te testen, kunnen ze een indicatie van de levensduur bepalen.

Op basis van een aantal metingen, geven ze een oordeel over hoe comfortabel een matras is.

 • Drukverdeling: door middel van een sensormat op het matras kun je de drukverdeling registreren.
 • Veerkracht: door 2 stempels te drukken bij de schouders en de heup, krijg je een indicatie van het comfortgevoel.
 • Minimale dikte: door met een hoge kracht te drukken op het matras, kun je nauwkeurig bepalen hoeveel dikte er overblijft.

De consumentenbond meet nauwkeurig hoeveel vocht het matras opneemt en afgeeft aan de lucht.

Er wordt ook gemeten hoeveel energie nodig is om een koperen plaat op een bepaalde temperatuur te houden. Dit om te bepalen of het matras koel, warm of neutraal is.

Door een stempel met een vaste kracht in het matras te duwen, wordt de hardheid gemeten en beoordeeld met een score van 0 tot 10.

Er wordt vastgesteld uit welke materialen de kern bestaat, de echte dikte van de lagen, de dichtheid van het schuim, het aantal veren. Claims en eigenschappen worden dan getest, wat uiteraard heel belangrijk is!

Het is ze wéér gelukt! Met een prachtige score van 7,7 is de Emma O2 de grote winnaar in de Consumentenbond matrassentest van oktober 2022. Naast optimaal comfort zorgt de combinatie van hoge kwaliteit schuimlagen voor een matras dat lang meegaat. Zó lang, dat ze 10 jaar garantie op de Emma O2 bieden.

Voor de vijfde keer op rij scoort het Emma O2 Matras bijzonder goed op ondersteuning zoals levensduur en vochtdoorlatendheid. Maar vooral de ligeigenschappen is waar de O2 Matras echt uitblinkt aldus de Consumentenbond: “De drukverdeling in de Emma O2 Hard is zeer goed.”

aanvullende info keuze matras

Koopwijzer & Tips

Het beste matras voor je persoonlijke behoeften

Iedereen is anders. En iedereen heeft verschillende behoeften en voorkeuren als het gaat om matrassen. Er is een aantal factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je een matras gaat aanschaffen. Stel jezelf de volgende vragen wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras:

De 7 vragen om je persoonlijke behoeften te achterhalen:

Voordat je op zoek gaat naar een matras, moet je de bovenstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Bovendien kunnen persoonlijke behoeften veranderen. Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam, net als onze slaapbehoeften. Stel jezelf dus telkens deze vragen wanneer je het matras gaat vervangen.

De aanbevolen matrassen soorten

Zodra je jouw behoeften en voorkeuren weet, is het tijd om de verschillende soorten matrassen te verkennen, zodat je erachter komt welk matras het beste bij jou past. Het zal je misschien verbazen hoeveel soorten matrassen er tegenwoordig beschikbaar zijn.

De meest gekozen opties zijn onder meer traagschuimpocketveren en hybride matrassen. Al deze opties hebben verschillende eigenschappen en kenmerken die passen bij verschillende slaapstijlen, dus is het belangrijk om te begrijpen welke het beste bij je past.

Je moet natuurlijk ook weten welke maat je nodig hebt en dit hangt af van je huidige bed, tenzij je van plan bent een nieuw bed te gaan kopen.

Waar kun je het beste een matras kopen?

Of je nu een 2-persoons traagschuim matras nodig hebt voor je grote slaapkamer of een organisch 1-persoonsmatras wilt voor je nieuwe studentenkamer – je zult de keuze moeten maken tussen twee opties als het gaat om de aanschaf van een matras: naar de plaatselijke matras winkel gaan, of online kopen.

De meeste mensen zijn wat huiverig als het gaat om het online kopen van een matras. En terecht, het is een belangrijke aankoop en een behoorlijke investering.

Er is tegenwoordig echter zoveel informatie online beschikbaar dat het makkelijker is dan ooit om online een matras te kopen. Hier is een aantal redenen waarom het beter is om online te kopen:

 • Het is meestal goedkoper om een matras online te kopen
 • Online webshops hebben meestal meer keuze
 • Je kunt de beste merken eenvoudig vergelijken
 • De bezorgers brengen het matras tot aan je deur, vaak gratis
 • Je hebt toegang tot duizenden beoordelingen van klanten.

 

Maar misschien denk je: “Ik wil het liever eerst uitproberen voordat ik iets koop!”. Je gaat liever naar de winkel om het matras eerst te voelen – om zeker te zijn van de kwaliteit. Maar eigenlijk hoeft dat tegenwoordig niet meer. De meeste (goede) merken bieden gratis proefperiodes aan zodat je het matras nog steeds kunt testen. Maar wel gewoon thuis, in je eigen slaapkamer. Geen opdringerige verkopers, geen verkooppraatjes. Gewoon puur het matras uitproberen door er op te slapen.

100 nachten proeftijd

Gelukkig bieden veel aanbieders, zowel online als in de winkel maar al te graag de mogelijkheid om een matras voor een bepaalde tijd uit te proberen. De tijdsperiode kan variëren tussen 2 weken tot een volledig jaar, maar over het algemeen is het mogelijk om een matras voor 100 dagen uit te proberen.

Hoe vind ik het beste matras dat bij mij past?

Elk matras is uniek, en om te weten te komen welk matras bij jou past is het belangrijk om de kenmerken en eigenschappen te kennen. Hier zijn een paar aspecten waarmee je rekening moet houden als je een matras gaat aanschaffen. 

1/ De maat van het matras

Hoe groot moet het matras zijn? Pas als je weet welke maat matras je zoekt (ook afhankelijk van de maat van je bed natuurlijk), kun je gaan vergelijken.

2/ Materiaal van het matras

Zoals eerder vermeld, kunnen matrassen bestaan uit gelschuim, traagschuim, latex of veren. Je moet rekening houden met je lichaamsbouw, gewicht, slaapgewoonten en slaaphouding om het juiste materiaal te kiezen.

3/ De hardheid van een matras

In de matrassen test wordt ook rekening gehouden met je eigen comfort. Hoe wil je dat het matras aanvoelt als je er op ligt? De hardheid varieert van matras tot matras, van zeer zacht tot zeer hard. Het kan zijn dat je zelf behoefte hebt aan een steviger matras. Of juist aan een soft/soepel matras dat wat minder hard aan voelt. 

Hardheid Gewicht Slaappossitie
Zacht Licht, Gemiddeld Zij
Medium Licht, Gemiddeld, Zwaar Zij, Buik, Rug
Hard Zwaar Rug

Bovendien moet je ook nadenken over wat je doet met het oude matras. Als het matras versleten is, kun je het naar de stort brengen, of als het nog in goede staat is, kun je eventueel contact opnemen met een goed doel.

Waarom is een goed matras zó belangrijk?

Gemiddeld brengen we ongeveer 1/3 van ons leven door in bed.

Daarom is het zeer belangrijk om de juiste keuze te maken. Voldoende slaap van goede kwaliteit is belangrijk, zodat je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Een goede nachtrust kan:

 • het risico op diabetes en hartaandoeningen verminderen;
 • de concentratie verbeteren;
 • de stress verlagen
 • de kans op ziektes voorkomen.

Als je matras niet goed ligt, kun je kostbare nachtrust missen en zelfs last van pijn krijgen omdat je niet de juiste ondersteuning krijgt. Matrassen die niet geschikt zijn voor jouw slaapstijl ondersteunen de wervelkolom niet, waardoor je niet goed ligt en mogelijk langdurige problemen kunt ondervinden.

We verdienen allemaal een goede nachtrust, na een lange dag op het werk, rennend achter de kinderen aan of studerend voor examens. Een matras vinden dat bij je past, speelt daarbij een belangrijke rol.

Je kiest maar eens in de zoveel jaar een nieuw matras, dus de beslissing moet dan ook de juiste zijn. Dus neem de tijd en verzamel zo veel mogelijk informatie, lees onze koopgids, lees onze reviews en vind alle kortingscodes op onze website.

Gerelateerde matrassen tests

Bedankt voor het lezen!
4.6/5 – (16 stemmen)
Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *