Matras Reinigen

Hoe maak je een matras schoon?

Je matras is misschien wel een van de duurste en meest kostbare meubels in huis, dus is het logisch om er goed voor te zorgen. Als je weet hoe je een matras moet reinigen kun je ‘s nachts beter slapen. Bovendien zorgt het ervoor dat je de levensduur van een matras verlengt.

Volg de onderstaande stappen om een matras goed te reinigen. Met schoonmaken verwijder je vlekken, huisstofmijt en andere allergenen zodat je ‘s nachts goed kunt slapen.

Waarom je een matras moet reinigen

hoe reinig je een matras

Hoewel je misschien denkt dat je matras niet vuil is, vooral als je normaal doucht voordat je naar bed gaat en als het matras vlekvrij is, is dat waarschijnlijk wel het geval. Volgens de slaapraad:
– de gemiddelde volwassene verliest elke nacht 285 milliliter aan vocht. We verliezen in de loop van een jaar ook ongeveer 454 gram aan dode huidcellen, waarvan een groot deel op het matras beland.
– het gemiddeld matras bevat 10.000 huisstofmijten, die samen meer dan twee miljoen uitwerpselen produceren die allergieĆ«n kunnen verergeren.

Ook komt er veel zweet, bloed en urine samen met schimmel en vocht in het matras terecht. Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, is de kans groot dat er vlekken in het matras zitten waarvan je niet eens weet dat ze bestaan.

Hoe kun je een matras reinigen

Voordat je een matras gaat schoonmaken moet je eerst de linnen van het matras afhalen en deze wassen. Controleer de labels van de fabrikant en gebruik de heetst toegestane temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de hitte huisstofmijt doodt. Terwijl de wasmachine en droger hun werk doen, ga je aan de slag met het matras.

1

Ga met de stofzuiger over het matras

De stofzuiger is het beste hulpmiddel om het matras te reinigen. Begin aan de bovenkant van het matras en verplaats de stofzuiger naar beneden in overlappende, smalle bewegingen. Maak de zijkanten op dezelfde manier schoon. Maak je nog geen zorgen over de andere kant van het matras – die komt nog aan bod.

2

Ontsmet het matras met zuiveringszout

Hoewel we onze persoonlijke lichaamsgeuren niet zelf kunnen ruiken, kan na verloop van tijd het zweet zich ophopen en leiden tot een onmiskenbare geur. Door het matras goed te reinigen kun je dit voorkomen. Bestrooi het matras goed met zuiveringszout en wrijf het voorzichtig erin met een borstel zodat het in de stof komt waar het vuil zit. Laat het zuiveringszout 10 minuten intrekken voordat je verder gaat met de volgende stap.

3

Ga nogmaals met de stofzuiger over het matras

De eerste keer stofzuigen verwijderd het stof en haar, zodat het zuiveringszout goed op het matras oppervlak in kan werken. Door het zuiveringszout in het matras te wrijven, heb je ervoor gezorgd dat het vocht en lichaamsoliƫn in de bovenste lagen kon opnemen. Als je het matras voor een tweede keer stofzuigt, wordt dat vocht eruit getrokken, samen met de oorzaak van de geur.

4

Draai het matras om en herhaal de stappen

Als het matras een losse toplaag heeft of niet kan worden omgedraaid, kun je deze stap overslaan. Andere matrassen moeten van links naar rechts worden gekeerd en van boven naar beneden worden omgedraaid, zodat ze gelijkmatig slijten. Herhaal de bovenstaande stappen voor het reinigen van het matras nadat je het hebt omgedraaid.

Hou je matras regelmatig schoon!

Een schoon matras slaapt gezonder en op de lange termijn is het ook beter voor de levensduur van het matras. Iedere dag het matras verzorgen, zelfs in de vorm van een douche of door niet in bed te eten help al mee. Wat je ook doet, het is goed voor het matras en voor jezelf.
Onderhoud van een matras

Wellicht zijn de volgende pagina’s ook interessant

Gerelateerde pagina's

Hulp bij het vinden van een matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)