Waar kan ik mijn oude matras kwijt?

Wat te doen met een oude matras

Een matras gaat lang mee, maar na verloop van tijd is het dan toch zo ver, je bent toe aan een nieuw matras. En je bent niet de enige: Jaarlijks worden ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Maar wat doe je met je oude matras?

Je kunt je oude matras in een logeerkamer plaatsen, maar misschien heb je daar al een prima matras liggen. Eigenlijk wil je van je matras af, maar deze is vrij groot en zwaar om zelf weg te brengen. Gelukkig is er een aantal mogelijkheden om je oude matras kwijt te raken. Hieronder lees je wat je allemaal kunt doen met je oude matras.

Je oude matras doneren aan een goed doel

veel oude matrassen

Is je matras nog in bruikbare staat en wil je een goede daad verrichten? Doneer dan je oude matras aan een goed doel. Dit is de ideale methode om afscheid te nemen van een matras dat in redelijke staat verkeert. 

Er zijn verschillende opties. Zo kun je jouw oude matras doneren aan een liefdadigheidsinstelling zoals de daklozen opvang. De daklozen opvang heeft vaak behoefte aan goede matrassen.

Volgens een actie van Auping worden er in Nederland alleen al jaarlijks meer dan 1.5 miljoen matrassen weggegooid. En dat terwijl Nederland ongeveer 40 duizend daklozen telt.

Het is ook mogelijk om je oude matras te doneren aan een kringloopwinkel. De meeste kringloopwinkels maken zelf geen winst op de verkoop van tweedehands matrassen, maar doneren de winst aan goede doelen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

leger des heils logo

Leger des Heils

Update: Helaas is het op dit moment niet mogelijk om oude matrassen bij ReShare in te leveren!

ReShare is een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. Nederland telt op dit moment tien van dergelijke winkels. Bel je lokale vestiging en vraag of ze matrassen kunnen gebruiken.

Sommige locaties van ReShare kunnen matrassen (mits in goede staat!) bij je thuis ophalen.

dorcas goed doel

Dorcas

Je kunt goederen bij Dorcas afleveren tijdens de inbrengtijden. Neem contact op met de locaties om te kijken of ze matrassen accepteren.

rataplan goed doel

Rataplan

Rataplan telt 23 kringloopwinkels. Maak gebruik van de gratis ophaalservice van kringloopwinkel RataPlan en voorkom verspilling.

Er zijn natuurlijk nog veel meer lokale kringloopwinkels waar je jouw matras een tweede leven kunt geven. Bekijk wat de dichtstbijzijnde kringloopwinkel in jouw gemeente is en neem contact met ze op.

Tip: gebruik de plastic hoes van je nieuw aangeschafte matras om je afgedankte matras in te vervoeren.

Je oude matras naar de milieustraat brengen

Heeft jouw matras echt zijn beste tijd gehad? Je oude matras verantwoord recyclen is een goede optie voor matrassen die niet gedoneerd kunnen worden. De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort.

Screenshot 2020 05 05 at 11.31.47
Afvalscheidingswijzer - Zoekterm: matras

Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. 

Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd!

Meer informatie over grofvuil aanbieden? Ga naar milieucentraal.nl.

Wat gebeurt er met mijn matras bij het grofvuil?

Producten en materialen die kunnen worden gerecycled, worden uit het afval gesorteerd. De meeste matrassen bestaan uit allerlei materialen. Toch zijn ze voor maar liefst 80% tot 90% te recyclen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuimlagen die opnieuw verwerkt kunnen worden. Het staal kan naar de metaalindustrie en ook het textiel kan een tweede leven krijgen.  

Een groot gedeelte van de matrassen die bij het afvalbrengstation of de milieustraat worden gebracht, eindigt in Nederland bij partijen zoals RetourMatras.

Het is helaas niet mogelijk om als particulier zelf oude matrassen bij RetourMatras in te leveren. Dit gaat altijd via de gemeente (milieustraat) of winkelier.

Hieronder zie je hoe RetourMatras oude matrassen verwerkt en de vrijgekomen materialen gereed maakt voor hergebruik.

De rest die overblijft wordt verbrand in een afvalenergiecentrale waar het stroom en warmte oplevert. Win-Win dus: je raakt je oude matras kwijt én op een verantwoorde manier.

Houd er wel rekening mee dat er kosten in rekening worden gebracht bij de milieustraat. Het is relatief een klein bedrag dat wordt besteed aan het recyclen van het matras op een milieuvriendelijke manier. Bovendien zijn de kosten voor het verwijderen van algemeen grofvuil vaak hoger.

Onderdelen van het matras zelf hergebruiken

Ben je creatief en heb je tijd over? Dan kun je de materialen van je matras ook zelf hergebruiken. Op Pinterest vind je veel DIY-ideeën, zoals het maken van sierkussens of hondenmandjes. Ook kun je het staal uit je matras halen en dit hergebruiken of bij de ijzerboer afleveren. 

Laten ophalen door de gemeente

Is je oude matras eigenlijk te zwaar om zelf te vervoeren of past deze niet in je auto? Bij veel gemeentes is het mogelijk om een afspraak te maken om grofvuil op te laten halen. De gemeente komt dan je oude matras ophalen zodat je deze niet zelf hoeft te vervoeren. 

Bij de ene gemeente kun je het matras op vaste dagen langs de weg zetten, bij de andere gemeente moet je van tevoren een afspraak maken. Laat je dus goed informeren voordat je jouw oude matras aan de straat zet, zodat je een eventuele boete voorkomt. Wanneer je jouw oude matras door de gemeente laat ophalen, wordt deze meestal gerecycled. Laten ophalen door de gemeente is dus ook een verantwoorde optie.

Een nieuw matras kopen en de oude laten ophalen

De laatste mogelijkheid om van je oude matras af te komen, is om bij de aanschaf van een nieuw matras je oude matras op te laten halen bij de levering. Sommige online winkels en aanbieders bieden namelijk de mogelijkheid om het oude matras gratis (of tegen betaling) mee te nemen wanneer ze je nieuwe matras komen leveren.

Kijk goed naar de verkoopvoorwaarden

Het is verstandig om jezelf vooraf bij de verkoper te laten informeren over de mogelijkheden. Het kan per aanbieder nogal verschillen wat ze precies wel of niet doen. De ene winkel of aanbieder installeert het nieuwe matras in de slaapkamer en brengt het oude matras weg, de andere vereist dat je jouw oude matras al klaar hebt liggen voor transport. Lees vooral de kleine lettertjes zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bovendien raden we aan om een goede kwaliteit matras te kopen dat duurzaam is en lang meegaat. Denk aan het milieu!

Hieronder vind je duurzame matrassen merken:

Oude matras weg?

Begin de zoektocht naar je nieuwe matras met de volgende pagina’s.

De beste matrassen

Betere nachtrust? Zorg voor een goed matras! Bekijk de volgende pagina’s.

Deel dit artikel:

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.3/5 - (7 stemmen)