Mijn matras is te zacht

Hoe kun je een bed steviger maken?

In dit artikel lichten we de vele redenen uit waarom je een matras steviger zou maken en hoe je dit zelf kunt doen. Of je nou kiest voor een compleet nieuw matras of wat trucs en tips gebruikt om jouw huidige (te zacht) matras te verstevigen, we lopen door alle opties heen.

matras te zacht 2

HELP! Mijn matras voelt te zacht aan...

Er zijn verschillende redenen waarom je een steviger matras nodig zou hebben. Het kan zijn dat jouw matras een stuk zachter is dan je had verwacht. Ook worden sommige matrassen naarmate je er langer in slaapt zachter. Als je rugletsel of wat rugpijn hebt, kan het zijn dat je huisarts je misschien heeft aangeraden om op een steviger oppervlak te slapen. Of misschien is je partner bij je komen wonen en heb je een steviger matras nodig. Wat het ook is, we zijn er om te helpen.

Laten we eerst enkele redenen bespreken waarom een harder en steviger matras zo belangrijk kan zijn. Daarna zullen we het hebben over enkele opties om jouw matras steviger te maken.

Is een te zacht matras niet goed?

Als we het over de stevigheid van een matras hebben, is dat subjectief, deels omdat de stevigheid gerelateerd is aan gewicht. Kortom, hoe minder je weegt, hoe meer je als het ware op het oppervlak van een matras zweeft. Wanneer je lichter van gewicht bent en dus niet zo ver in het matras zakt, voelt het harder aan. 

Aan de andere kant, hoe meer je weegt, hoe meer je in een matras zakt. Omdat je meer in het matras zakt, zal het oppervlak zachter aanvoelen. Zwaardere mensen vinden vaak dat matrassen zachter voor hen aanvoelen, en kunnen het lastiger krijgen om een stevig genoeg matras te vinden. Als je recht door de (zachtere) comfortlagen van een matras zakt, dan zal je lichaam op de onderste lagen van een matras steunen, waardoor je bed steviger zal aanvoelen. Dit is echter niet goed voor je wervelkolom.

te zacht illustratie

De manier waarop je slaapt speelt ook een belangrijke rol bij de keuze voor een matras. Mensen die op hun zij slapen hebben meestal een zachter matras nodig die de juiste steun biedt. Mensen die op hun rug of buik slapen hebben een steviger matras nodig die hun ruggengraat in de juiste lijn houdt terwijl ze slapen. Ook mogen deze mensen niet te ver in het matras zakken, omdat dit ervoor zorgt dat de wervelkolom gebogen staat, wat kan leiden tot rugpijn of andere problemen.

Vergeet niet dat je elke nacht (hopelijk) acht uur op een matras slaapt. In je hele leven komt dat neer op ongeveer een derde. Het is erg belangrijk voor de gezondheid om de wervelkolom in de juiste positie houden, of je nu op de rug of op de zij slaapt.. en dus belangrijk dat je matras stevig genoeg is.

Houd dit allemaal in gedachten terwijl we de verschillende opties verkennen die bestaan om een matras steviger te maken.

Wat te doen als je matras te zacht is

Check je proefperiode

Veel online aanbieders maken gebruik van proefperioden, zodat je een nieuw matras vanuit thuis kunt uitproberen. De meeste verkopers bieden een proefperiode van 100 nachten aan. Als je merkt dat het matras te zacht is, controleer dan eerst of je deze nog kunt retourneren. Veel aanbieders geven een volledige terugbetaling en komen het vaak nog gratis ophalen ook.

Probeer om het matras op de grond te leggen

Als dat ervoor zorgt dat het stevig genoeg ligt, kun je er voor kiezen om het matras op de grond neer te leggen, of je kunt proberen wat planken tussen het matras en het frame van het bed te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er een hardere ondergrond onder het matras ligt.

Controleer je boxspring

Boxsprings verslijten bij langdurig gebruik. Wanneer ze hun kracht verliezen, bieden ze minder ondersteuning voor het matras dan ze zouden moeten, waardoor een matras op zijn beurt zachter aanvoelt. Het vervangen van een boxspring is meestal veel goedkoper dan het vervangen van een matras.

Gebruik een harde topper

Je denkt waarschijnlijk dat toppers een matras zachter maken. Maar er bestaan ook toppers die je online kunt vinden om je bed juist steviger te maken. We raden traagschuim of latex topper aan in dit geval. Latex is een natuurlijk schuimmateriaal gemaakt van het sap van rubberbomen en staat bekend als behoorlijk stevig. Er bestaan ook synthetische latex-opties, die meestal goedkoper zijn.

Let op je slaapkamer temperatuur

Sommige materialen, zoals traagschuim of polyurethaanschuim, kunnen temperatuurgevoelig zijn. Probeer de thermostaat in je slaapkamer op een lagere temperatuur te zetten, of laat zelfs een raam open, zet de ventilator aan en kijk of dat je bed een beetje verstevigt. Daarentegen zorgt een warmere temperatuur ervoor dat je matras zachter wordt.

Draai je matras om

Soms kun je eenvoudig je matras omdraaien zodat de drukpunten van je lichaam op andere plekken komen te liggen. We raden altijd aan om, ongeacht het soort matras dat je hebt, het matras om de zoveel tijd te roteren om te voorkomen dat het matras doorzakt of dat er afdrukken achterblijven.

Als je bed tweezijdig is, kun je het ook omdraaien om het steviger te maken. Controleer wel eerst of dit mogelijk is. Sommige matrassen, zoals bijvoorbeeld het Matt matras, hebben meer dan 2 verschillende stevigheidsniveaus en verstelbare lagen. Als er geen verschillende stevigheidsniveaus bij het matras zitten, is de ongebruikte kant vaak een stuk steviger.

Echt te zacht? Koop een nieuw matras

medium hardheid matras

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is de stevigheid van je bed erg belangrijk voor je gezondheid van de wervelkolom en om pijn en stijfheid te voorkomen. Dit geldt met name voor mensen die op hun rug of buik slapen. Ook is het niet goed voor je lichaam om op een versleten matras te liggen. 

Als je je matras al meer dan 10 jaar hebt en het is veel zachter dan toen je deze kocht, is het misschien tijd voor een nieuw matras. Je kunt onze lijst met beste matrassen bekijken als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van het ideale matras.

Vervang je matras door deze top merken

Toe aan een nieuw matras? De onderstaande one-fits-all matrassen zijn medium of medium-hard (5-7) en behoren tot onze favorieten matrassen van dit moment!

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Andere onderwerpen

Geen zin meer in je zachte matras? Check deze kooptips

Gerelateerde pagina's

Een minder zachte matras vinden

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)