De 3 beste koudschuim matrassen

Uitgebreide koopgids voor koudschuim matrassen

In de meeste matrassen zit minstens een laag koudschuim. Hierdoor is het verreweg de meestgebruikte soort vulling. Er bestaan veel varianten van koudschuim door het toevegen van diverse materialen, zoals o.a. gelcomponenten. De kwaliteit en eigenschappen kunnen daarom enorm van elkaar verschillen. Wat koudschuim precies is, en wat de beste koudschuim matrassen zijn vind je allemaal op deze pagina.

In het kort: 

De beste koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen worden overal verkocht en het aanbod is enorm. We hebben de meest verkochte, meest geteste en bekendste merken onderzocht en getest. Het resultaat? Een door ons aanbevolen lijst met de 3 beste koudschuim matrassen van dit moment. Aan de hand daarvan kun je zelf een goede keuze maken.

Beste prijs/kwaliteit koudschuim matras

Allereerst, in de beste prijs/kwaliteit categorie, vind je het Emma One matras (of Emma O2 als je budget het toelaat). Een bekroonde matras (beste uit de test door de Consumentenbond) met een speciale soort koudschuim: een eigen gepatenteerde HXR schuim.

Het Emma One HRX-schuim matras

In de Emma matrassen zit HRX-schuim in de kern, een soort koudschuim  dat voor extra stevigheid, duurzaamheid en puntelasticiteit zorgt. 

Wat je kunt verwachten van het Emma matras?

 • Uitstekende ondersteuning en verlichting op drukpunten
 • Goed ademend vermogen
 • Lange levensduur van het matras
 • Goede kwaliteit, eerlijke prijs

Twijfel je tussen de twee matrassen? We hebben de Emma O2 en de Emma One uitgebreid met elkaar vergeleken.

Voor de beste prijs bestel je het matras via hun eigen webshop, emma-matras.nl.
Of bekijk eerst onze Emma review.

Meest comfortabele koudschuim matras

Op plek nummer 2, heb je als alternatief voor het Emma matras, het Alpine Lausanne koudschuim matras van Beter Bed. Een luxere variant, die zeker een plekje in deze top 3 verdient.

Het Alpine Lausanne matras

Dit luxe koudschuimmatras mag wat duurder zijn, maar dan heb je ook wat. Met een zeer hoge score in comfort en kwaliteit, dit matras heeft een uitstekende vochtregulatie en ventilatie. 
De 7 comfortzones zorgen voor de juiste ondersteuning van je lichaam Рtot een lichaamsgewicht van 130kg. 
 
Dit matras is een uitblinker in:
 • Hoge kwaliteit koudschuim
 • Goede ventilatie en vochtregulatie
 • Geschikt voor een hoog lichaamsgewicht

Dit matras kun je het beste bij Beter Bed kopen.

Beste koop koudschuim matras

Ten slotte, als je budget beperkt is, kun je het beste kiezen voor het tweezijdige¬†Wave Light koudschuim matras van M-line. Dit matras, ook goed beoordeeld door de Consumtenbond, is by far het beste ‘budget’ matras.¬† Een topkwaliteit, gecertificeerde koudschuim matras voor een verrassend lage prijs.

Het Wave Light matras

De Wave Light wordt geproduceerd door een startup van het bekende merk Mline. Het matras bestaat uit twee hardheden van elastisch koudschuim, waaruit de kern is opgebouwd. Je kunt de stevigheid van het matras dus in een handomdraai aanpassen.

Niet alleen de prijs is gunstig Рje kunt het matras 125 dagen thuis proefslapen, je krijgt er 10 jaar garantie op en een gratis bezorging tot aan je voordeur. 

In het kort:

 • Goede kwaliteit koudschuim met twee hardheden
 • Top service van Mline
 • Relatief lage prijs
Dit matras bestel je eenvoudig via de webshop Wave By Mline of bekijk onze Wave matras review.

Veelgestelde vragen & Alles over koudschuim

Hieronder volgt een uitgebreide koopgids voor koudschuim matrassen. Wist je bijvoorbeeld dat deze soort matrassen uitstekend ventileren, dankzij de open celstructuur van het materiaal?

Wat is koudschuim?

Een koudschuim matras, ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd bestaat uit een kern van polyurethaanschuim. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit materiaal koud is. Dat klopt niet, de naam “Koudschuim” ontleent zich aan de term “Cold Cure Moulding”, wat meer te maken heeft over hoe het schuim wordt geproduceerd.
Het grote verschil met alle andere soorten schuim is dat het een open celstructuur heeft. Hierdoor ventileer het schuim goed en laat vocht door. Bovendien heeft koudschuim een hoog aanpassingsvermogen en een hoge veerkracht (high resilience).

Hoe herken je een goed koudschuim matras?

Zoals eerder vermeld, verschilt koudschuim enorm van kwaliteit. Het verschil in kwaliteit is voelbaar en meetbaar en hebben direct effect op jouw ligcomfort, de levensduur en dus uiteindelijk, jouw nachtrust.

Er zijn meerdere graadmeters om een goed koudschuim matras te herkennen:

 • Matras certificaten en keurmerken
  Slecht geproduceerd schuim komt zelden in aanmerking voor certificaten. Daarom kun je certificaten als CertiPur, LGA en Hygcen als leidraad nemen. ‘Medisch koudschuim’ worden niet aan consumenten verkocht, dus vaak is dat onzin.
 • De prijs
  Duurder betekent zeker niet altijd beter, ook als het gaat om koudschuim matrassen. Maar Polyol is een dure stof en dat heeft een grote invloed op de prijs. Een goedkoop HR matras (>‚ā¨300) is vanzelfsprekend niet van de beste kwaliteit. De veerkracht en de tegendruk is meestal een stuk minder.
 • De verhouding Polyol
  Lastig achter te halen bij de meeste matrassen, Polyol hoort in koudschuim te zitten en is een behoorlijk dure stof. De hoeveelheid Polyol in het materiaal zegt veel over zijn kwaliteit. Helaas is dit voor de consument lastig te beoordelen.
 • De dikte
  Hoe dik het matras is speelt ook een rol: pas bij 20cm kun je spreken over een fatsoenlijk koudschuim matras, waar je niet na een bepaalde tijd doorheen zult liggen (ook wel bottoming out genoemd door nerds zoals ons).
 • Het merk en de schuim fabrikant
  Kies voor een bekende merk met een goede reputatie waarbij bijvoorbeeld bekend is, waar het schuim geproduceerd wordt.

Welke densiteit (HR waarde) is het beste en wat is het precies?

Ten eerste, wat staat HR voor? HR staat voor High Resilience, oftewel hoge veerkracht. Het is te vergelijken met de SG-waarde, waarbij SG staat voor soortelijk gewicht. Hiermee wordt aangegeven hoeveel koudschuim er per m3 (kubieke meter) gebruikt is. 
 
Je kunt het beste koudschuim kiezen met een HR waarde tussen HR50 en HR 65. HR 55 en HR 60 zijn dan ook vaak gebruikt als kern voor matrassen. Lager dan HR 40 is meestal goedkoper en van minder kwaliteit. 

Welke maten koudschuimmatrassen zijn er?

Koudschuim matrassen zijn in alle maten verkrijgbaar. De meest verkochte maten voor eenpersoonsmatrassen zijn: 80x200cm en 90x200cm. Voor tweepersoonsmatrassen is dat: 140x200cm, 160x200cm en 180x200cm. Bekijk hier alle maten & afmetingen.

Hoeveel kost een koudschuim matras?

De prijs van koudschuim verschilt net zoveel als de kwaliteit. Voor een goed tweepersoons matras ben je minstens ‚ā¨600 kwijt. Een hogere prijsklasse betekent echter niet altijd dat de kwaliteit beter is. Na een bepaald bedrag, betaal je vooral voor het merk, en andere kenmerken zoals extra comfortlagen of de hoes. 

De voor- en nadelen van een koudschuim matras

Wat zijn de voordelen van koudschuim?

Er zijn veel voordelen, daarom wordt dit materiaal veelgebruikt in matrassen. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:
 • Open celstructuur dus uitstekende ventilatie
 • Hoog aanpassingsvermogen
 • Geur- en allergie vrij
 • Lange levensduur, weinig kuilvorming
 • Van zichzelf vlamvertragend

Wat zijn de nadelen van koudschuim?

Er zijn amper nadelen aan koudschuim, daarom wordt het ook zo veel gebruikt! 
 • Goede koudschuim matrassen kunnen prijzig zijn
 • Lastig te achter halen of de kwaliteit goed is
 • Koudschuim matrassen zijn vaak vrij zwaar

Voor wie is een koudschuim matras het meest geschikt?

Koudschuim matrassen zijn het meest geschikt voor:

 • Voor alle lichaamsgewichten, inclusief boven de 100kg
 • Als je het snel te warm hebt of veel transpireert
 • Ook voor kindermatrassen

Heb je besloten dat koudschuim echt iets voor jou is? Neem de tijd om de juiste keuze te maken. We raden aan om een matras te kopen waarbij je een proefperiode hebt om het matras uit te proberen. Probeer daarnaast om matrassen eerste te vergelijken. Er zijn tientallen goede merken en webshops waar je matrassen kunt kopen. 

Ga terug naar de top 3 koudschuim matrassen, lees onze uitgebreide koopgids of bekijk de top 3 beste matrassen van dit moment.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
2.7/5 - (4 stemmen)