De ondersteuning van een matras

Waarom moet je lichaam ondersteund worden?

Een matras moet ondersteuning bieden aan verschillende delen – ook wel zones, of drukpunten – van je lichaam. Voor een goede lichaamsondersteuning is het essentieel om een matras te vinden dat het lichaam in een rechte lijn houdt.

Wat bepaalt of een matras een goede ondersteuning biedt?

ondersteuning icoon matras

‘S nachts is de belangrijkste periode van de dag voor het lichaam om te herstellen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je matras jou een optimale ondersteuning biedt. Maar wat bepaalt de ondersteuning van een goed matras?

De confirmiteit / aanpassingsvermogen

Het aanpassingsvermogen of conformiteit van het matras speelt een belangrijke rol bij het garanderen van optimale lichaamsondersteuning. Een goed matras moet de rug voldoende steun geven en ondertussen het hoofd, nek en ruggengraat in een rechte lijn houden. Het is cruciaal dat je rug in een ontspannen en natuurlijke slaaphouding ligt en dat je matras je lichaam in de juiste mate ondersteunt. 

Een gezonde wervelkolom zorgt voor een rechte houding en mobiliteit. Er moet worden opgelet dat de wervelkolom zijn natuurlijke vorm behoudt. In een liggende positie hebben de tussenwervelschijven, die tussen twee wervels liggen, de mogelijkheid om vloeistof en voedingsstoffen bij te vullen. Dit raak je overdag kwijt door constante belasting. Om schokken en stoten gedurende de dag op te vangen, is dit proces erg belangrijk en vereist het optimale ondersteuning voor het lichaam tijdens het slapen.

Als het verlichten van de drukpunten ‘s nachts echter niet lukt, kan dit leiden tot een verkeerde houding. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot langdurige lichamelijke klachten zoals pijn, spanning en een constante slechte houding. Het is dus essentieel dat het matras de juiste drukverlichting geeft, ongeacht de slaaphouding.

De hardheid van het matras

De hardheid wordt aangeduid met termen als: zacht, medium, hard of extra hard. Of je nu voor een zacht of hard matras kiest, is al net zo persoonsafhankelijk als welke matras lekker ligt. Wat wel het geval is, is dat zwaardere mensen vaak een betere ondersteuning ervaren bij een harde matras. Geef in ieder geval voldoende aandacht aan het bepalen van de juiste hardheid bij het kiezen van een nieuw matras.

Wil je een miskoop voorkomen, kies dan een matras die je thuis kunt uitproberen met een proeftermijn. Dan kun je het matras terugsturen als het niet bevalt.

De comfortzones

In de meeste matrassen zitten lagen met verschillende comfortzones. De comfortzones stemmen de mate van ondersteuning af op de verschillende lichaamsdelen (drukpunten) dat er op liggen, zoals bijvoorbeeld de heupen of de schouders. De ondersteuning in de ene comfortzone kan net even zachter of harder zijn dan die in de andere. Hierdoor is een matras geschikt om de contouren van je lichaamsdelen te volgen en wordt op de juiste plekken meer of minder ondersteuning gegeven.

Ondersteuning voor verschillende slaapposities

ondersteuning matras 1

Rug slapers

Omdat de achterkant van de schouders vaak niet van positie verandert tijdens de slaap, moet ervoor worden gezorgd dat de nek zeer goed wordt ondersteund. Een matras wat te veel doorzakt of waar het lichaam te hoog ligt ten opzichte van het hoofd kan pijn in de nek en schouders veroorzaken. Een matras dat zich goed aanpast naar de contouren van je lichaam is hierbij ideaal. Ben je een rugslaper? Dan heeft vooral je onderrug extra steun nodig. Schouders, bekken en billen moeten voldoende kunnen wegzakken in de matras zonder dat de ondersteuning daar minder wordt.

Zij slapers

Op de zij slapen ontlast de rug. Zorg ervoor dat de nek wordt ondersteund door een goed hoofdkussen. Anders vormt er een onaangename druk door de knik tussen hoofd en schouder, wat kan leiden tot spanning en pijn in de nek.

Buik slapers

Wanneer je op je buik slaapt lig je vaak erg plat en moet er rekening worden gehouden met de keuze van een hoofdkussen: bij een stevig kussen is het hoofd meestal overbelast. In deze situatie wordt een dun kussen aanbevolen, dat voor niet te veel hoogteverschil tussen het hoofd en het lichaam veroorzaakt.

Hoofdkussen voor meer ondersteuning

Naast het juiste matras, is een hoofdkussen ook belangrijk voor een goede en gezonde slaaphouding. Een hoofdkussen met goede ondersteuning zorgt ervoor dat je hoofd bij het slapen niet te ver naar voor, achteren of opzij ligt.

Bekijk hier de beste hoofdkussens van dit moment.

Matrassen met een goede ondersteuning

Ervaar een betere nachtrust en wordt fit & uitgerust wakker met matrassen die je lichaam goed ondersteunen. Hieronder vind je een selectie van de beste ondersteunende matrassen.

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Andere onderwerpen

Naast de ondersteuning moet je ook hier op letten

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)