De garantie op een matras

Wat dekt de garantie op een matras?

Telkens wanneer je een aanzienlijke investering maakt in een nieuw product voor jouw huis – of het nu een tv, keukenapparatuur of een matras is – moet je vanzelfsprekend nadenken over wat er gebeurt als er iets misgaat. Een garantie die in werking treedt als het product defect is, kan zowel aankoopbescherming als gemoedsrust bieden.

In de matrasindustrie zijn er veel factoren die van invloed zijn op de garantie en hoeveel recht deze jou als klant feitelijk biedt. In deze handleiding behandelen we de belangrijke concepten en terminologie met betrekking tot garanties en helpen we je ervoor te zorgen dat je met in staat bent om zelf te beoordelen hoe waardevol een specifieke garantie is voordat je een matras aanschaft.

De garantie op matrassen

garantie op matras 1

Bijna alle matrassen worden verkocht met een schriftelijke garantie. Hoewel ze veel op elkaar lijken, zijn niet alle garanties gelijk. Om deze reden raden we ten zeerste aan om de kleine lettertjes van elke garantie te lezen voordat je een matras koopt. Als de verkoper niet over de garantievoorwaarden beschikt, raden we aan om te wachten met de aankoop totdat de garantie is verstrekt.

Waarin verschilt een garantie van een proefperiode?

Een van de successen die de snelle uitbreiding van de online matrasindustrie voor consumenten mogelijk heeft gemaakt, is het proefslapen. Nadat je een matras hebt gekocht en deze is afgeleverd, biedt de proefperiode de mogelijkheid om het matras te retourneren en jouw geld terug te krijgen om wat voor reden dan ook. De meeste proefperiodes zijn voor 100 nachten, maar ze kunnen variëren van 30 tot 365 nachten, afhankelijk van de aanbieder. De meeste aanbieders bieden ook gratis retourzending of komen zelfs het matras bij jouw thuis ophalen indien je besluit deze te retourneren.

Dit model onderscheidt zich van een garantie. Het doel van de proefperiode is om het matras te testen om te zien of het comfortabel slaapt. Het doel van de garantie is om de klant te beschermen als het matras niet op de juiste manier is vervaardigd. Tijdens de proefperiode is het meestal mogelijk om het matras retour te sturen, om welke reden dan ook, zoals algemene ontevredenheid over het matras, terwijl een garantie specifiek van toepassing is op defecten met betrekking tot het matras. Garanties duren veel langer dan proefperiodes en zijn doorgaans veel beperkter in hun toepassing.

Is de garantie van toepassing op het hele matras?

Een matras bestaat uit verschillende onderdelen, inclusief de interne componenten en de hoes. In de meeste gevallen dekt de garantie defecten of fouten in een van deze onderdelen. Het is echter belangrijk om de garantie aandachtig door te lezen, want sommige kunnen beperkter zijn wat betreft de dekking.

Wat wordt gedekt door de garantie?

emma pasen 2018

Garanties bieden geen dekking voor alles wat mis kan gaan met jouw matras. In plaats daarvan richten ze zich op specifieke problemen die zich kunnen voordoen. Vergeet niet dat elke garantie is geschreven met zijn eigen specifieke voorwaarden. Wij geven een overzicht van wat meestal wordt gedekt.

Verzakking van het matras

Je kunt doorgaans een beroep doen op de garantie als het matras te veel doorzakt.

Slecht vakmanschap of foutieve materialen

Je hebt waarschijnlijk een legitieme garantieclaim als er een duidelijk voorbeeld is van slecht vakmanschap bij de productie van het matras. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn: defecte naden die loslaten; veren die door de buitenkant van het matras steken; gebroken of gescheurde handvatten

Wat wordt niet gedekt door een garantie?

Helaas is de lijst met dingen die niet onder de garantie vallen meestal langer dan de lijst met gedekte onderdelen. Onderdelen die niet onder de meeste garanties vallen, zijn onder meer:

Doorzakken onder de aangegeven drempel:

Als het matras begint door te zakken, maar het is minder dan de aangegeven drempel in de garantie, wordt er geen dekking geboden.

Natuurlijke slijtage

Als het probleem met het matras ontstaat door het natuurlijk gebruik ervan in plaats van door een verkeerde constructie of materialen, dan moet je niet verwachten dat de garantie enige dekking biedt. Dit omvat natuurlijke verzwakking van materialen, slijtage, krassen, verkleuring van de hoes (door gebruik of wassen), of kleine gebruikersschades.

Door gebruik veroorzaakte schade

Als je per ongeluk het matras scheurt, schade toebrengt bij regelmatig gebruik of tijdens het verplaatsen, wordt deze niet gedekt. Dit omvat ook schade die kan worden toegebracht door een huisdier of door een kind dat op het matras springt. Als de schade door jouzelf is ontstaan, verwacht dan geen dekking door de garantie.

Ontevredenheid over het matras

De garantie is niet bedoeld om ontevredenheid over de prestaties van het matras over het comfort te uiten.

Het is van groot belang om van tevoren te weten dat de garantie in deze gevallen niet dekkend zal zijn, en dat maakt het des te belangrijker dat je een verstandige keuze maakt bij de aanschaf van een matras.

Wanneer wordt een garantie ongeldig?

Om een garantieclaim te kunnen indienen als er iets misgaat, moet de garantie geldig zijn. De kleine lettertjes van een garantie bevatten over het algemeen verschillende acties waardoor de garantie kan komen te vervallen. Bijna al deze problemen zullen bijvoorbeeld de garantie op een matras ongeldig maken:

Het wettelijke label verwijderen

Op de meeste matrassen zit een label met enkele basisdetails van het matras. Voor producenten maakt dit deel uit van het aankoopbewijs en zullen ze over het algemeen onmiddellijk een garantieclaim afwijzen als dit label van het matras is verwijderd.

Verkoop aan derden

Een standaardbepaling in veel garanties is dat elke overdracht van het matras aan een andere persoon de garantie ongeldig maakt. Dit betekent dat indien je het matras tweedehands verkoopt of aan een familielid of vriend geeft, deze geen aanspraak op de garantie kunnen maken, zelfs als er iets misgaat.

Misbruik door de klant

Omdat de garantie is ontworpen om bescherming te bieden als indien matras niet correct is gefabriceerd, maken producenten de garantie ongeldig als er tekenen zijn van misbruik door de klant die verband kunnen houden met het probleem met het matras.

De vraag is, wat voor hardheid is het beste voor jou? Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van uw keuze. Je zult rekening moeten houden met jouw slaaphouding, ondersteuningsbehoeften, gewicht en lichaamstype voordat je een keuze maakt.

Matrassen met 10+ jaar garantie

Wanneer je een matras koopt is het belangrijk om de garantievoorwaarden van de webshop na te kijken. De onderstaande merken bieden in ieder geval ruime garantie op hun matrassen en hebben klantvriendelijke verkoopvoorwaarden. 

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Andere onderwerpen

Garantie in orde? Check ook deze koop criteria:

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
Beoordeel deze page