Matras certificaten en keurmerken

Keurmerken op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid

Zoals bij veel andere producten, bestaan er diverse certificaten en keurmerken voor matrassen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Zo kun je als consument er op vertrouwen dat de matrassen getest zijn. In matrassen worden bijvoorbeeld veel chemische stoffen verwerkt, waaronder ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Certificaties en keurmerken zijn belangrijk omdat deze jou veiligheid en kwaliteit garanderen.

Steeds meer consumenten geven daarnaast ook de voorkeur naar matrassen die enkel gemaakt zijn uit milieuvriendelijke en duurzame materialen. Hier moet je dus allemaal op letten als je een nieuw matras koopt!

Overzicht matras certificaten & keurmerken

Hieronder hebben we de belangrijkste matras certificaten en keurmerken die in Nederland van toepassing zijn op een rijtje gezet. 

oeko tex matras

├ľeko-tex┬« 100 certificaat

Het ├ľko-Tex Standaardcertificaat garandeert dat het textiel volledig vrij is van schadelijke stoffen. Het textiel wordt getest in 100 verschillende onderdelen.

Dit certificaat is opgezet door het Duitse onderzoeksinstituut Hohenstein en het Oostenrijkse OTI (Textile Research Institute). Het heeft alleen betrekking op textiel (matraskernen, hoezen/tijken en beddengoed). Met deze keurmerk weet je dat je matras vrij is van schadelijke stoffen die een risico kunnen vormen voor je gezondheid. Wanneer een matras ├ľko-tex gecertificeerd is, is het zelfs babyhuid vriendelijk.

Deze test is strenger dan de wettelijke vereisten. Hieronder zijn een aantal voorbeelden waarop ze getest worden:

Let dus goed op of je matras Oeko-tex gecertificeerd is. Wanneer het niet aangegeven staat, vraag het dan na bij de verkoper.

certipur matras

CertiPur® certificaat

Voor schuim matrassen is CertiPUR® het belangrijkste certificaat. Dit certificaat garandeert dat het schuim volledig vrij is van giftige stoffen en wordt erkend in Europa en in de US. Hiermee weet je dus zeker dat een schuimmatras veilig is.

Alleen merken die voldoen aan de strikte veiligheids-, gezondheids- en milieueisen┬á (de zogenaamde SHE eisen – Safety, Health en Environment) mogen gebruik maken van het CertiPur┬« label. Het CertiPur certificaat is onderworpen aan een test door een onafhankelijk laboratorium.┬á

lga matras

LGA certificaat

Het Duitse LGA certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die getest zijn op schadelijke stoffen. Het garandeert dat de kwaliteit van het schuim een hoge constante waarde heeft.

Het LGA certificaat kan gelden voor zowel matras kernen, hoezen/tijken en lattenbodems. De producteigenschappen worden getest op lang gebruik (duurzaamheid), verdamping, veiligheids- en milieueisen. 

ce matras

CE markering

Met een CE-markering geeft een merk aan dat het product voldoet aan alle Europese regels die van toepassing zijn, op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en milieu.

Deze markering is op veel producten te vinden. Het geeft aan of het product voldoet aan de voor het product geldende regels, binnen de Europese Economische Ruimte. De CE-Markering is geen keurmerk.
hygcen matras

HygCen certificaat

Het HygCen certificaat garandeert dat matrassen volledig vrij zijn van giftige stoffen. HygCen is een internationaal gerenommeerd test laboratorium op het gebied van veiligheid, gezondheid en hygi├źne.┬á

De meeste goede matrassen in Nederland zullen Oeko-tex of CertiPur gecertificeerd zijn. Vraag goed na bij de verkoper welke keurmerken of certificeringen van toepassing zijn voor de aankoop van een matras.

medisch getest matras

Medisch getest

Het Duitse Body Wholesome Textile is een medische keuringsdienst voor textiel. Zij doen onderzoek naar huidvriendelijke textiel.

De meeste goede matrassen in Nederland zullen Oeko-tex of CertiPur gecertificeerd zijn. Vraag goed na bij de verkoper welke keurmerken of certificeringen van toepassing zijn voor de aankoop van een matras.

Ben je op zoek naar een goed matras? Bekijk eens de onderstaande matrassen merken – deze worden verkocht met 10 jaar garantie en minstens 100 nachten proeftijd. Zo voorkom je een miskoop.

Onze selectie van de beste gecertificeerde matrassen

Het Emma Matras is de beste voorbeeld van een goed gecertificeerde matras: het matras bestaat uitsluitend uit materialen die het ├ľko-Tex 100 certificaat (eerste klasse) bezitten. De eerste klasse is de hoogst mogelijke klasse voor schuim, wat betekent dat de matras zelfs voor baby’s geschikt is!

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING ­čĆĚ

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING ­čĆĚ

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Andere onderwerpen

Keurmerken zijn belangrijk. Maar heb je hier ook naar gekeken?

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een gecertificeerde matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (3 stemmen)