Beste matras voor peuter

Matrassen voor peuter bed (70x150 cm)

Een matras kiezen voor je peuter

Kleintjes worden groot. Voordat je het weet is je kleine hummel zijn klein ledikantje al ontgroeid. Is je peuter klaar voor een groot bed?

Leeftijd: 3 – 7 jaar
Maat: Peuterbed – 70 x 150 cm

De beste peuter matrassen (70x150cm) in 2021

Als je op zoek bent naar een peuterbed matras zul je merken dat het aanbod toch wat beperkt is. Er zijn veel babymatrassen voor ledikant (60×120 en 70x140cm) en ontzettend veel eenpersoonsmatrassen (90x200cm). De maat 70x150cm voor een peuterbed is echter moeilijker te vinden.

Na wat speurwerk is het wel gelukt om tientallen merken te vinden. Hieronder vind je de lijst van de beste peuterbed matrassen.

Top 3

slaaploods eagle peuter matras
Slaaploods Eagle Matras
Prijs: €55

Bij bol.com

Slaaploods - Eagle Peuter Matras

Dit 12cm matras bestaat uit een kern van polyether schuim (SG25). Het is op twee zijden te beslapen en heeft dus een dubbeldoek hoes, dat afneembaar en wasbaar is op 60 graden. Kortom, een goed matras voor een goede prijs.

nederlandsematrassenfabriek peuter matras koudschuim
Koudschuim Peuter Matras
Prijs: €85

Bij bol.com

Nederlandse Matrassenfabriek - Koudschuim Peuter Matras

Dit matras heeft een kern van hoogwaardig koudschuim (HR45) en een medium-stevige hardheid. De hoes is afritsbaar en wasbaar op 60 graden. Het matras wordt geproduceerd in Nederland en heeft alle certificaten: Oeko-tex, LGA, CertiPur, CE-label. Top kwaliteit koudschuim dus. Bovendien is de hoes anti-allergisch behandeld.

sleeptech peuter matras
SleepTech Peuter Matras
Prijs: €99.95

Bij bol.com

Sleeptech - Koudschuim Peuter Matras

Dit matras is wordt ook in Nederland gemaakt met uiteraard de nodige certificaten (CertiPur/OekoTex) dus 100% veilig. Het bestaat uit HR40 koudschuim en heeft een medium tot stevig ligcomfort. Dit matras ventileert goed en zorgt voor een goede vochtregulatie. Bovendien is het matras duurzaam. De hoes is van top kwaliteit: een 200gr dacron dubbeldoek hoes wasbaar op 30 graden.

Koopgids peuter matras (70x150cm)

Peuters brengen nog veel tijd door in bed, ze groeien hard en hebben veel energie nodig. Hoeveel slaap een peuter nodig heeft verschilt per kind. Ook is de leeftijd een belangrijk factor. Gemiddeld slaapt een peuter van 2 jaar in totaal 13 uur per dag. Hieronder zie je een overzicht van de slaapbehoefte van een peuter:

Leeftijd 's Middags 's Nachts Totaal
2 jaar 1,5 uur 11,5 uur 13 uur
3 jaar 1 uur 11,5 uur 12,5 uur
4 jaar - 11,5 uur 11,5 uur

Goed slapen – en voldoende slaap is dus extra belangrijk voor je kind. Een rustige en veilige slaapomgeving bevordert een goede nachtrust.

Hieronder kijken we naar wat te weten valt over peuter matrassen. 

De soorten en vullingen

Net als bij matrassen voor volwassenen, zijn er twee algemene soorten peuter matrassen: schuim en binnenvering. 

Beide soorten zijn goed, afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en de opbouw van het matras.  Schuimmatrassen komen veel vaker voor, vooral koudschuim matrassen. Daarom kijken we naar het verschil tussen polyester en koudschuim.

Polyether is een goedkoop schuimsoort. Het is stevig en stug, waardoor het geschikt is voor lichtere volwassenen personen of kinderen. Hoe hoger de SG waarde van een polyether matras is, hoe beter de kwaliteit. Het heeft een gelijkmatige (gesloten) celstructuur en ademt minder goed dan koudschuim. Bovendien is polyether niet zo duurzaam als koudschuim.

Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit zorgt voor een goede vochtregulatie en een droog en koel slaapklimaat. Hierdoor is het minder warm en meer hygiënisch dan andere type matrassen. Kuilvorming komt minder snel voor in koudschuimmatrassen. Het is een veerkrachtig materiaal dat langdurig een hoogwaardig ligcomfort geeft. Hierdoor heeft koudschuim een lange levensduur. Het biedt een goede ondersteuning aan maar ook comfort. Het nadeel tegenvoer polyether is dat de productie van koudschuim een stuk duurder is. Hierdoor zijn koudschuim matrassen vaak duurder.

Hier geldt dus goedkoop is duurkoop. Koudschuim is aan te raden voor een peuter matras doordat:

  • Koudschuim duurzamer is dan polyether
  • Koudschuim meer comfort en ondersteuning biedt dan polyether
  • Koudschuim relatief koeler blijft en een betere ventilatie biedt

De afmetingen van baby matrassen

 

 

Welke afmeting je nodig hebt hangt af van de leeftijd van je kind en de grootte van het bed. In deze koopgids hebben we het over matrassen voor peuterbedden. Zoals eerder vermeld zijn peuterbedden te vinden in de maat 70x150cm. Het is bedoeld om te overstap van ledikant (60x120cm) naar groot bed (90x200cm) makkelijker te maken.  

Hieronder vind je een overzicht van de soorten baby bedden en de bijpassende leeftijd/afmetingen.

Type bed Leeftijd Afmetingen matras Afmetingen deken
Wieg 0 – 6 maanden 40 x 80 cm 70 of 75 x 100 cm
Baby ledikant (medium) 0 – 36 maanden 60 x 120 cm 100 x 135 cm
Baby ledikant (groot) 6 – 36 maanden 70 x 140 cm 120 x 150 cm
Peuterbed 3 – 7 jaar 70 x 150 cm 120 x 150 cm

Na een peuterbed krijgt je kind een groot bed (eenpersoons of tweepersoons). Je kunt ook meteen de overstap maken van ledikant naar eenpersoonsmatras. Voor sommige kinderen is dat geen probleem, zo wennen al snel aan een groot bed. Andere kinderen kunnen dit een stuk moeilijker vinden. Bekijk de situatie zorgvuldig en pak het stap voor stap aan om een optimale nachtrust voor je kind te garanderen.

Stevigheid van een peutermatras

Het matras moet veerkrachtig zijn en een goede ondersteuning bieden. Het mag niet te zacht zijn maar zeker ook niet keihard zijn. Een medium-stevig matras is dus aan te raden.

Vermijd daarnaast comfortzones in het matras voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. Ze zijn nog niet lang en zwaar genoeg om de zones op de juiste manier te gebruiken. Hierdoor kunnen ze in een verkeerde lighouding terecht komen.

Goede hygiëne voor je peuter

Omdat een ongelukje toch nog eens kan voorkomen, is het aan te raden om een matras te kiezen waarbij je de hoes kan wassen. Het is praktisch als de hoes afritsbaar is, en het beste is als de hoes op 60 graden in de wasmachine kan. Alleen dan zal het de bacteriën/huisstofmijt doden. Kan dat niet, dan is een matras beschermer wel aan te raden.

Daarnaast mag het matras niet te warm worden, moet goed ventileren en vocht reguleren. Een koudschuim matras is hiervoor dus geschikt.

De veiligheidskeurmerken

Koop een veilig product, kijk waar het matras geproduceerd wordt en of het voldoet aan alle Europese veiligheidseisen. De twee belangrijkste voor schuimmatrassen zijn: OekoTex en CertiPur. Het CFK keurmerk geeft daarnaast aan dat het matras vrij is van schadelijke gassen.

De prijs

Je zult matrassen vinden tussen de ±€50  en €100 gemiddeld. Met name de vulling van de matrassen bepalen het prijsverschil. Polyether matrassen zijn goedkoper dan koudschuim matrassen. In onze top 3 hebben we rekening gehouden met verschillende prijsklassen.

Onze aanbevolen peutermatras

Wanneer mogelijk, is het voordeliger en makkelijker om rechtstreeks een 90x200cm matras te kopen voor je kind. Zo hoef je geen peuterbed en matras te kopen. Het is bovendien ook beter voor het milieu! 

Als je toch liever een peuterbed en matras koopt voor je kind, kies dan voor een koudschuim matras. Het zal tientallen euro’s schelen, het is echt de moeite waard om iets meer te betalen en niet voor een goedkope variant (zoals polyether) te gaan. Een goede ondersteuning en lekker slapen is toch heel belangrijk voor je peuter. 

Omdat het matras van de Nederlandse Matrassenfabriek een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft, raden we dit matras aan.

Het voldoet aan alle eisen: het is 100% safe, bestaat uit hoogwaardig koudschuim en het heeft een wasbare hoes. Bovendien heeft het alle keurmerken en certificaten en is het ook nog eens een Nederlands product!

Bestel het bij bol.com voor de beste prijs en gratis levering.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.8/5 - (75 stemmen)