Beste baby matras

Matrassen voor ledikant (60x120 of 70x140 cm)

Als ouder wil je natuurlijk het allerbest voor je baby, ook op slaapgebied. Bovendien slapen baby’s tot wel twintig uur per dag. Het is daarom essentieel een matras te gebruiken dat niet alleen comfortabel, maar ook veilig en goed ondersteunend is.

In de koopgids verderop vind je alle informatie om het beste ledikant matras voor je baby te kiezen. We beoordelen de matrassen aan de hand van meerdere criteria die je terug vindt in onze koopgids onderaan de pagina. Hieronder vind je alvast onze eigen top 3 beste baby matrassen voor een ledikant bed. We hebben gekeken naar verschillende prijsklassen, matras vullingen en merken.

Deze koopgids gaat over ledikant matrassen. Ben je opzoek naar een baby matras voor een wieg? Bekijk dan onze koopgids voor wieg matrassen. Weet je niet zeker welke maat je nodig hebt? Bekijk dan deze gids voor baby en kinderbed maten.

Voor wie is een baby matras geschikt?

Ben je op zoek naar het beste baby matras (voor ledikant) voor je baby?
Het kiezen kan verwarrend zijn. Dit is wat je moet weten om je baby te laten slapen zoals, nou ja, een baby.

Leeftijd: 0 tot 36 maanden
Maat: ledikant – 60 x 120 of 70 x 140 cm

De 3 beste baby matrassen van 2021

Hieronder vind je de beste baby matrassen van dit moment. Verderop bespreken we de punten van aandacht bij het kopen van een matras voor je baby.

Top 3 baby matrassen

abz baby matras ledikant
ABZ basismatras
Prijs: €35

ABZ Basis matras

ABZ staat voor een kwalitatief hoogwaardig assortiment kindermatrassen. Dit polyether (20kg/m) matras is 10 cm dik en biedt een medium stevigheid. De hoes is afneembaar en kan gewassen worden. Het is een comfortabel matras voor een lage prijs.

abz multicare ledikant matras
ABZ Orka matras
Prijs: €138

ABZ Orka/Multicare Baby Matras

De Orka is de koudschuim variant van het ABZ matras. Dit matras is 10 cm dik en heeft twee lagen: de bovenste laag is LPHV schuim en de kern is van koudschuim (35kg/m3).

Niet alleen de kern is beter, het Orka-matras heeft ook een waterafstotende huid. Hierdoor blijft de kern beschermd tegen allerlei allergenen, antibacterieel en bovendien snel reinigbaar op 60°c. Het is dus een top kwaliteit matras, met een goede samenstelling van materialen en dat voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen.

Bij bol.com vind je op dit moment de beste prijs en de snelste levering.

aerosleep evolution matras ledikant
AeroSleep Evolution Pack
Prijs: €129.95

Aerosleep Essential Baby Matras

Het Aerosleep Evolution matras is 11cm dik en is al twee keer door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste baby matras uit de test. De stevige koudschuim kern (35kg/m3) biedt een optimale rugondersteuning voor je kind. De hoes combineert zachtheid met een ventilerend structuur en is wasbaar op 60C. Dit matras is zeer goed ondersteunend, duurzaam en veilig. 

De gratis matrasbeschermer bestaat uit een speciaal uitgekiende 3D-honingraatstructuur. Dankzij deze technologie ligt je kleintje op een luchtlaagje, waardoor het ongehinderd kan ademen als het op zijn buikje terechtkomt.

Incl. 1x gratis matrasbeschermer!

Bij bol.com vind je op dit moment de beste prijs en de snelste levering.

Een baby matras kopen

De groei en ontwikkeling van je baby is afhankelijk van een goede nachtrust. Dit begint bij een goed matras zodat zowel je baby als jijzelf goed uitgerust wakker worden. Bedenk goed welke matras vulling je wilt voor je baby. Zo heeft ieder type matras zijn voor- en nadelen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je een nieuw baby matras aanschaft.

In deze koopgids vind je alles wat je moet weten over baby matrassen.

De soorten en vullingen

Net als bij matrassen voor volwassenen, zijn er twee algemene soorten baby matrassen: schuim en binnenvering. 

Elk type matras – binnenvering of schuim – is prima zolang de kwaliteit van de materialen goed is en het matras stevig is. Een te zacht oppervlak kan zich aanpassen aan de vorm van een baby en risico op verstikking veroorzaken. 

Er wordt vaak gekozen voor schuim matrassen omdat ze lichter zijn dan binnenvering en vaak ook goedkoper. Ze worden verkocht in verschillende diktes. 

Een schuimmatras voor baby MOET stevig zijn en zijn vorm behouden. Met behulp van een bovenmatras of een matras gemaakt van traagschuim kan de kans op verstikking van de baby toenemen. 

Koudschuim wordt vaak gebruikt in een goede matrassen door zijn goede ondersteuning, stabiliteit, duurzaamheid en ventilerend vermogen.

Deze matrassen zijn voorzien van stalen spoelen bedekt met een laag schuim, vulling en stof. Veren van betere kwaliteit zijn zwaarder en duurzamer. Een hoger aantal spoelen betekent dat de spoelen dichter bij elkaar liggen, waardoor een steviger oppervlak ontstaat. 

De afmetingen van baby matrassen

Welke afmeting het babymatras moet zijn, hangt natuurlijk af van de leeftijd van de baby en de grootte van het babybed. In deze koopgids hebben we het over baby bedden van 60 x 120 cm en 70 x 140 cm.

Vraag je je af hoe groot een babybed moet zijn? Voor ieder babybed hoort bedtextiel en een matras ontwikkeld in de juiste maat. Babymatrassen zijn verkrijgbaar in 4 maten:

  • wieg matrassen (lees meer in onze koopgids voor wiegmatrassen)
  • ledikant matrassen van  60x120cm
  • ledikant matrassen van 70x140cm
  • kindermatrassen
 

Hieronder vind je een overzicht van de soorten baby bedden en de bijpassende leeftijd/afmetingen.

Type bed Leeftijd Afmetingen matras Afmetingen deken
Wieg 0 – 6 maanden 40 x 80 cm 70 of 75 x 100 cm
Baby ledikant (medium) 0 – 36 maanden 60 x 120 cm 100 x 135 cm
Baby ledikant (groot) 6 – 36 maanden 70 x 140 cm 120 x 150 cm
Peuterbed 3 – 7 jaar 70 x 150 cm 120 x 150 cm

Hoe kun je het beste de juiste maat bepalen? Dit is vrij eenvoudig: meet de binnenkant van je ledikant en zorg ervoor dat de afstand tussen het matras en het ledikant nooit meer dan 2 cm bedraagt. 

Als het gaat om de hoogte, vind je vaak babymatrassen van 6 cm (wieg) en 8 cm (ledikant) dikte. 

De stevigheid van een baby matras

Hoe steviger een ledikant matras, hoe beter. Met de volgende test kun je de stevigheid zelf controleren: druk met de platte hand op het matras, in het midden en aan de randen. Het moet lekker stevig zijn en het matras moet zich niet aanpassen aan de vorm van je hand. 

Als het matras te zacht is, bestaat de kans dat het hoofdje van je kindje erin wegzakt tijdens het slapen en kan er daardoor risico op verstikking ontstaan. Daarnaast is een te zacht matras niet goed voor de rug van een baby. Bij een stevig matras krijgt je baby wel voldoende ondersteuning.

aerosleep matras baby
Aerosleep Ledikant - Babymatras

De veiligheidseisen voor een ledikant matras

De veiligheid van je baby is natuurlijk het allerbelangrijkste wat er is!

Er is een aantal regels om gevaar op ongevallen te verminderen, als het gaat om ledikant matrassen:

  • Rondom het matras mag er niet meer dan 2 centimeter ruimte zijn. De afstand moet eigenlijk zo klein mogelijk zijn. Eén centimeter is al meer dan genoeg. Hiermee voorkom je dat de armpjes of voetjes klem komen te zitten. 
  • Een matras met een stevige rand heeft de voorkeur vanwege dezelfde redenen als hierboven genoemd.
  • Het matras mag niet verschuiven en niet bol of hol gaan staan. Zorg er dus voor dat het matras goed strak zit.
  • Ook is een goede ventilatie belangrijk voor een babymatras. Als het matras niet goed ventileert, kan je baby in het ledikant sneller last krijgen van warmtestuwing met als gevolg dat je baby zijn lichaamswarmte niet goed kwijt kan.

De hygiëne

Naast veiligheid, is een hygiënische slaapomgeving ook zeer belangrijk voor je baby. 

  • Kies voor een matras met een afritsbare en wasbare tijk. Een bedzeiltje of waterproof tijk kan ook voorkomen dat het matras vies raakt, maar het verhindert ook de ventilatie. Oververhitting en warmtestuwing bij jonge baby’s zijn een van de belangrijkste oorzaken van wiegendood. 
  • De hoes moet wasbaar zijn, op minstens 60 °C. Alleen dan zal het de bacteriën/huisstofmijt doden.

De prijs

Zoals je kunt zien in onze top 3 zijn babymatrassen te koop in verschillende prijsklassen. Met name de vulling van de matrassen bepaalt het prijsverschil. Het matras hoeft niet meer dan €100 te kosten maar moet wel voldoen aan alle eisen m.b.t. veiligheid, stevigheid, ventilatie en hygiëne. 

Jouw gedrag omtrent de veiligheid van je baby is uiteindelijk het belangrijkste en zeker belangrijker dan het kopen van zomaar het duurst babymatras op de markt. Een kwalitatief hoogwaardig babymatras draagt echter wel bij aan een betere slaapomgeving. 

Heb je een beperkt budget en ben je een voorstander van spullen hergebruiken? Goedzo! Het kopen van een tweedehands babymatras is uiteraard een stuk goedkoper. Let wel op eventuele vervormingen in het matras. Het hygiëne aspect en vlekken kun je aanpakken door de matrasbeschermer te vervangen. 

Ons aanbevolen babymatras

Kun je niet beslissen? We raden het Evolution 2-in-1-pakket van AeroSleep aan, met een AeroSleep koudschuim ledikant matras en een matrasbeschermer.

Dit matras voldoet aan alle eisen voor het beste matras voor je baby. Hieronder zie je waarom.

Stevigheid

Het Aerosleep matras bestaat uit een kwalitatief hoogwaardige koudschuim kern (35kg/m3), een zeer veerkrachtig schuim dat zorgt voor een optimale ondersteuning.

Hygiëne

De hoes is afritsbaar en wasbaar op 60°C. Wassen op 60°C doodt bacteriën en huisstofmijt. Bovendien heb je een matrasbeschermer erbij die geldt als extra hygiëne barrière.

Veiligheid

De materialen zijn Oeko-tex® gecertificeerd. Aerosleep is een betrouwbaar merk, het matras is getest door de Consumentenbond en al twee keer uitgeroepen tot beste baby matras.

Bestel het bij Bol.com voor de beste prijs en gratis levering.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.8/5 - (76 stemmen)