De beste gelschuim matrassen

Uitgebreide koopgids over gelschuim matrassen

Traagschuim matrassen worden al lange tijd aangeprezen als beste keuze voor comfort. Echter hebben ze wel de neiging om veel warmte vast te houden. Een oplossing hiervoor is het gebruik van koele gelschuim. Naast het feit dat het helpt met de temperatuurregulering, bieden gelschuim matrassen een uitstekende/stevige ondersteuning, vooral voor mensen met lichamelijke klachtenpijn.

De beste gelschuim matrassen

Als je op zoek bent naar de beste gelmatrassen, dan zit je hier goed! We hebben alle verkrijgbare gel matrassen in Nederland met elkaar vergeleken. Als je goed zoekt, kun je hele goede gelmatrassen scoren. Hieronder hebben we de 3 beste gelmatrassen op een rij gezet.

In het kort:

 

Allereerst is er een hybride matras uit de CoolMotion collectie van Mline.

Beste gelschuim matras

De CoolMotion matrassen van Mline

Deze hybride matrassen bestaan uit een mix van pocketvering, koudschuim en traagschuim. Dit is waarschijnlijk een van de beste kwaliteit matrassen in Nederland.

In de toplaag zit traagschuim verwerkt met iSM-Gel®, dat zorgt voor optimale ventilatie en afvoer van lichaamsvocht. Deze laag herken je meteen als je de afbeelding bekijkt.

De Cool Motion matrassen zijn verkrijgbaar in 8 modellen: 4 zachte varianten en 4 stevige varianten, in verschillende prijsklassen.

Wat ons betreft, zijn deze matrassen iets aan de prijzige kant, maar 100% aan te raden.

Beste Pocketvering matras met gelschuim

Op nummer 2 staat de Gazella Breeze II van Swiss Sense.

De Gazella Breeze II Pocketvering matrassen van Swiss Sense

De Gazella matrassen van Swiss Sense vallen ook onder de ‘Hybride’ categorie. Ze bestaan namelijk ook uit koudschuim, pocketvering en traagschuim met gel.

De toplaag bestaat uit veerkrachtig koudschuim dat is verrijkt met speciale coolgel bolletjes. Deze bolletjes nemen de warmte op, zodat je heerlijk fris kunt slapen.

De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de CoolMotion van M-line, echter het matras is enkel verkrijgvaar in medium hardheid (tot 85kg) en stevige hardheid.

Beste budget Gel matras

Als je budget beperkt is en je bent opzoek naar een betaalbaar matras met verkoelend gelschuim, dan raden wij het Gold Pocket Deluxe matras van Beter Bed sterk aan.

De Gold Pocket Deluxe Gel matrassen van Beter Bed

Deze matrassen van Beter Bed bevatten ook een kern van pocketvering (440 per m2) en een afdeklaag van 3 cm die bestaat uit visco gel (SG50), die zorgt voor een zeer goede warmte-en vochtregulatie.

Je kunt kiezen uit een hardere en zachtere variant, afhankelijk van je lichaamsgewicht en je persoonlijke voorkeur.

Het grote voordeel van dit matras is de prijs. Het is een matras van goede kwaliteit met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit matras wordt bijna constant in prijs verlaagd. Er zijn bovendien honderden goede reviews online en het heeft goede verkoopvoorwaarden.

Voor de gemiddelde slaper is de Gold Pocket Deluxe Gel waarschijnlijk het beste gelschuim matras.

Veelgestelde vragen & Alles over gelschuim

Hieronder volgt een uitgebreide koopgids voor gel matrassen. Eerst leggen we uit wat gelschuim is en wat het verschil is met bijvoorbeeld traagschuim. Daarnaast kijken we naar de voor- en nadelen van gelschuim. Bovendien bespreken we voor wie gelmatrassen geschikt zijn en andere producten waarin gelschuim verwerkt zit.

Wat is een gel matras precies?

Een gel matras is een matras dat gelschuim met een verende of schuimbodem combineert. Gelschuim is visco-elastisch schuim (traagschuim) gemengd met gelkorrels. Deze gelkorrels worden toegevoegd voor extra temperatuur regulerende eigenschappen.

De meeste gelmatrassen bestaan uit:

 • een kern van koudschuim, pocketvering of binnenvering
 • een toplaag van gelschuim

Gelschuim is dus een alternatief voor traagschuim. Zoals elke soort vulling, heeft gelschuim voordelen en nadelen. Deze bespreken we hieronder.

gelschuim of traagschuim

Wat is het beter: traagschuim of gelschuim?

Zowel gel als traagschuim matrassen bieden uitstekende ondersteuning en drukverlichting. Het belangrijkste verschil tussen de twee zit in het schuimproductieproces. Gel- en traagschuim zijn beide gemaakt van visco-elastisch schuim. Gelschuim wordt tijdens de productie echter gemengd met gelkorrels. Hierdoor voelt gelschuim op twee manieren anders aan:

 • Betere temperatuurregeling
  Het belangrijkste verschil tussen traagschuim en gelschuim is warmtebehoud. Matrassen met gel zijn naar verluidt koeler om op te slapen omdat ze de luchtcirculatie verbeteren, waardoor lichaamswarmte kan ontsnappen – zo blijf je koel in de zomer en warm in de winter.

 • Meer veerkracht
  Gelschuim kaatst veel sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan traagschuim, wat voor extra puntelasticiteit en een verhoogde veerkracht zorgt.

De voor- en nadelen van een gelschuimmatras

Omdat traagschuim en gelschuim zulke vergelijkbare materialen zijn, hebben ze veel gemeen: ze vormen zich goed naar je lichaam voor drukverlichting. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van een gel matras.

Beide zijn overigens uitstekend in het voorkomen van bewegingsoverdracht, aangezien het schuim de beweging absorbeert op het punt van impact. Koppels kunnen comfortabel samen slapen op een traagschuimmatras of een gelschuimmatras.

Wat zijn de voordelen van gelschuim?

Gelschuimmatrassen bieden over het algemeen een aangename slaapervaring. Er is een aantal belangrijke voordelen van een gel-schuimmatras:

 • Goede conformiteit en puntelastisciteit
  Vergelijkbaar met traagschuim, maar met meer veerkracht.

 • Zachte ondersteuning voor het hele lichaam
  Ook interessant voor mensen met orthopedische problemen.

 • Uitstekend ademend vermogen
  Door de gel wordt de warmteverspreiding van het matras verbeterd.

 • Geschikt voor mensen met allergieën
  Van nature anti-huisstofmijt, dus geschikt als je allergisch bent.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen.

Wat zijn de nadelen van gelschuim?

 • Minder drukverlaging
  De druk verlagende eigenschappen van het schuim nemen af door de gel

 • Vaak duurder dan traagschuim
  Gelschuim heeft een hoger prijskaartje dan normaal traagschuim.

 • Voelt anders aan dan traagschuim
  Sommige mensen vinden dat juist prettig, anderen niet.

 • Niet geschikt voor zware mensen of buikslapers
  Vullingen zoals pocketvering of latex zijn dan beter geschikt.

Voor wie is een gelschuim matras het meest geschikt?

Gelschuim matrassen zijn ideaal voor:

 • Slapers die het comfort van traagschuim aangenaam vinden
 • Mensen die het snel te warm hebben, of snel zweten
 • Mensen met lichamelijke klachten, zoals rug of nekpijn
 • Als je allergieën hebt

Gel is minder geschikt voor:


Alternatieven voor gelschuim matrassen

Als alternatief voor een gelschuimmatras, kun je kiezen voor een latex matras, koudschuimmatras of pocketvering matras.

 • Latex matrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en een goede ventilatie. Als je daar dus naar op zoek bent, is het een goed alternatief voor gelschuim.
  Latex voelt wel weer wat anders aan dan gelschuim: het vormt zich minder naar je lichaam en heeft meer veerkracht. Bovendien is latex milieuvriendelijk en beter voor motion transfer.

 • Als je kiest voor een koudschuimmatras, dan levert de open celstructuur ook een hoog comfort en een goede doorluchtigheid. Koudschuim matrassen zijn tevens zeer duurzaam en ook geschikt voor zware slapers. Wil je toch een matras met een goede ventilatie, veel steun en hoog corrigerend vermogen? Kies dan voor het zachtere gelschuim.

Andere producten waarbij gelschuim ook wordt gebruikt

Door de modernisering van materialen op slaapgebied komen merken met steeds meer innovaties en vernieuwingen. Gelschuim wordt tegenwoordig dan ook in meerdere producten toegepast, zoals:

 • Matrasbeschermers met gel
  Dunne en verkoelende matrasbeschemers met gel. Veel mensen gebruiken een dergelijke matrasbeschermer voor comfort, maar ook vanwege zijn verkoelende eigenschappen.

 • Matrastoppers met gel
  Als je jouw matras niet wilt vervangen, maar het wel te warm hebt in bed, kun je kiezen voor een topper met gelschuim. Een goede topper met gel is de Gelfoam Large Topper van Swiss Sense – deze bestaat uit een kern van gel en latex. Dit is de perfecte mix voor optimale ventilatie.

Ga terug naar de top 3 koudschuim matrassen, lees onze uitgebreide koopgids of bekijk de top 3 beste matrassen van dit moment.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
3.5/5 - (8 stemmen)