De beste latex matrassen

Informatie over latex matrassen

Op deze pagina bespreken we alles wat te maken heeft met Latex matrassen. Eerst kijken we naar een selectie van de beste matrassen van dit moment in deze categorie, daarna bespreken we de verschillen tussen Talalay en Dunloop, de voor- en nadelen en de veelgestelde vragen van latex.

De 2 beste latex matrassen

Zoek eens op naar een goed latex matras, en je zult zien dat het aanbod erg beperkt is. Er zijn gelukkig wel een aantal merken die door middel van innovatie, goede kwaliteit latex matrassen aanbieden. Goede kwaliteit natuurlatex is echter niet goedkoop om te produceren. We hebben daarom de categorie ‘Beste koop’ op deze pagina weggehaald. 

We kunnen twee latex matrassen sterk aanbevelen. 

In het kort:

 • Het beste kwaliteit latex matras: het Iconic matras van Mline met Talalay latex
 • De 100% natuurlijke alternatief: het Una matras met √©cht 100% puur natuurlatex.

Het beste Talalay latex matras

Het eerste matras is een hybride matras uit de nieuwste collectie van Mline. De Talalay latex vulling zit in de toplaag van het matras.

De Iconic matrassen van Mline [Collectie 2020]

Voorzien van een Talalay latex toplaag, de Iconic matrassen zijn verkrijgbaar in 3 prijsklassen en 2 hardheden:

 • Iconic Star (zacht/stevig), 22cm
 • Iconic Hero¬†(zacht/stevig), 26cm
 • Iconic Legend¬†(zacht/stevig), 26cm
De Star is al een fantastisch matras dat bestaat uit 3 delen: Talalay latex, traagschuim en koudschuim. Het zorgt voor:
 • Voortreffelijke ondersteuning
 • Optimale ventilatie door het zeer ademende materiaal
 • Lange levensduur

Bovendien is de bezorging gratis, gratis retournering en 100 dagen omruilgarantie.

Het matras is sinds November 2020 te bestellen via mline.nl.

Het beste 100% bio natuurlatex matras

De meeste latexmatrassen worden gemaakt van synthetisch latex, wat een stuk goedkoper is en van petroleum gemaakt wordt. Geef je om de planeet, dan kun je er voor kiezen om voor een natuurlatex matras te gaan. Echter kun je in Nederland latex al ‘natuurlatex’ noemen als er maar 35% echt natuurlatex in zit, terwijl de rest synthetisch is. Een uitzondering hiervan is het Una matras.

Dit matras is écht 100% natuurlijk en 100% onafhankelijk biologisch gecertificeerd door de Global Organic Latex Standard. Ze hebben geen synthetisch latex of andere chemische stoffen toegevoegd. 

Het 100% bio Una matras

De Una¬ģ is uitsluitend gemaakt van de beste natuurlijke biologisch gecertificeerde materialen. Hier ben je dus verzekerd dat je op 100% goede kwaliteit latex slaapt. Zelfs de hoes bestaat uit 100% biologisch wol, katoen en latex.¬†

Het matras bestaat uit 4 lagen: drie kernlagen (zacht, medium en hard) en een toplaag. Je kunt zelf de volgorde bepalen en hierdoor he matras iets zachter of steviger maken. 

Dit is waarom je voor Una moet kiezen:

 • Geen synthetische materialen, geen lijn, geen nare stoffen
 • Alleen 100% natuurlatex, biologisch wol en katoen
 • Aanpasbaar met 3 verschillende hardheden
 • Relatief betaalbaar voor zo’n soort matras

Bestel je via unamatras.nl, dan geniet je van een gratis bezorging en 100 nachten proeftijd met niet-goed-geld-terug-garantie. 

Veelgestelde Vragen & Alles over Latex

Lang beschouwd als een van de meer luxe matrasopties, latex is een van de beste materialen dat gebruikt wordt als matrasvulling. Er zijn echter verschillende vormen van latex, en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een latex matras.

Wat is een latex matras?

Een latex matras is een matras met een kern van latex, bestaande uit synthetisch latex of natuurlatex, of een mix van beide.

Zoals de meeste matrassen bestaat een latex matras uit meerdere lagen. Afhankelijk van het type latex matras bevatten deze lagen verschillende materialen. Gemiddeld gezien zijn de gemengde latexmatrassen meestal dikker dan matrassen die compleet uit latex bestaan. Een hoogwaardig matras zal minstens 20 centimeter dik zijn. Hoe meer lagen een matras heeft, hoe hoger de prijs. Kernen die volledig bestaan uit latex zijn extreem duurzaam.

In Europa mag je een matras ‘natuurlatex matras’ noemen als het voor 40% of meer uit natuurlatex bestaat. Wat is dan precies het verschil tussen deze twee soorten latex?

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische latex?

Synthetische Latex

Synthetische latex wordt gemaakt uit synthetische rubber (petrochemicali√ęn) om het gevoel van latexschuim na te bootsen. Sommige latexmatrassen zijn volledig synthetisch, of combineren een mix van ten minste 30% natuurlijk latex met synthetisch latex (bekend als hybride latex of gemengde latexmatrassen). Ook wel SBR-latex genoemd, dit materiaal is goedkoper, maar ook minder veerkrachtig, minder ademend en minder comfortabel.

Natuurlatex

Natuurlatex, ook wel NR-latex, puur latex of organisch latex genoemd, is een natuurproduct dat groeit aan een rubberboom. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk natuurproduct, dat hypoallergeen is en van nature bestand is tegen huisstofmijt, schimmels en andere bacteri√ęn. Maar dat het maakt het ook kostbaar.

Wat is het verschil tussen de Dunlop en de Talalay productiemethode?

Natuurlatex matrassen kennen twee productieprocessen: de Dunlop en de Talalay methode. Het is eigenlijk hetzelfde natuurproduct, maar dat anders wordt verwerkt.

Bij de Dunlop methode wordt de latex tot een soort slagroom opgeklopt, waarna zwavel wordt toegevoegd ten behoeve van de vulkanisering. Dit is nodig om van de compacte latex een luchtige structuur te maken met een perfecte elasticiteit. Vervolgens gaat het de oven in om te drogen.

Bij de Talalay methode voegt de fabrikant een extra stap toe waar de mal met latex wordt snel bevroren, en waarbij een aantal chemicali√ęn worden toegevoegd om het schuim te stabiliseren en steviger te maken.

Het resultaat?
 • Dunlop latex matrassen zijn meer duurzaam en milieuvriendelijk
 • Talalay latex matrassen hebben betere klimaateigenschappen

Op het gebied van comfort en ondersteuning zijn er geen significante verschil tussen de twee productieprocessen. Talalay latex is door het productieproces zeer puntelastisch, maar wanneer er bij Dunlop matrassen gewerkt wordt met een hoog natuurlijk latexaandeel zijn de verschillen zeer gering.

Hoe voelt het om op latex te slapen?

Latex matrassen bieden een uniek gevoel waardoor ze voor veel mensen als favoriete vulling worden beschouwd. Dankzij de natuurrubber zijn ze van nature elastisch, en dus uitstekend in het isoleren van compressiepunten en het bieden van verlichting bij lichamelijke klachten. 

Latexmatrassen bieden het beste van beide werelden tussen pocketveringРen traagschuimmatrassen: ze vormen zich naar de contouren van je lichaam zoals een traagschuimmatras, maar zonder het gevoel te hebben er in weg te zakken. 

De voor- en nadelen van een latex matras

Net als bij alle andere soorten matrassen, bieden latexmatrassen veel voordelen, maar ze hebben ook nadelen. Bekijk de lijst met voor- en nadelen hieronder om te bepalen of een latexmatras geschikt is voor jou op basis van jouw unieke slaapbehoeften. Misschien zullen sommige van deze nadelen misschien niet belangrijk zijn voor jou, in welk geval een latexmatras een goede keuze kan zijn.

De voordelen

 • Vormt zich bovengemiddeld goed naar jouw lichaam
 • Veerkrachtig, responsief oppervlak
 • Verkoelend, niet te warm
 • Van nature hypoallergeen
 • Milieuvriendelijk
 • Uitstekende isolatie van bewegingen

De nadelen

 • De nadelen van een latex matras
 • Aanvankelijke geur van het matras
 • Bijna alleen maar online beschikbaar
 • Een duurdere optie
 • Meer weten over de nadelen van latex
 • De nadelen van een latex matras

Hoeveel kost een latex matras?

Latexmatrassen zijn over het algemeen een van de duurste matrassen soort. Het hangt er wel af uit hoeveel procent latex het matras bestaat, en wat voor soort latex het is. 100% Natuurlatex matrassen kosten vaak boven de ‚ā¨1000 voor een kingsize (tweepersoons) matras. Synthetische en gemengde varianten zijn een stuk goedkoper, waarbij je moet denken aan ongeveer ‚ā¨600 tot ‚ā¨1000.

Wat is de levensduur van een latex matras?

Naargelang de levensduur van een matras, is de aanschaf goedkoop of duurkoop. Een voordeel van een latex matras is de duurzaamheid. Gemiddeld gaan latexmatrassen langer mee dan de meeste andere soorten matrassen, vooral als het om organische of natuurlijke latexmatrassen gaat. Gemiddeld gaat een natuurlatex matras 8 tot 12 jaar mee, en hybride latexmatrassen van synthetische latex gaan 6 tot 10 jaar mee.

Voor wie is een latex matras het meest geschikt?

Iedereen slaapt op een andere manier. Bij het kiezen van een matras moet de focus liggen op het vinden van een matras die de wervelkolom in een rechte lijn houdt terwijl je slaapt. Latexmatrassen zijn meestal beter afhankelijk van het lichaamsgewicht en de gewenste slaaphouding. Het draait uiteindelijk allemaal om de persoonlijke voorkeur.

Hier zijn enkele onderscheidende kenmerken van latexmatrassen die mogelijk belangrijk zijn.

 • Je hebt een goede ondersteuning nodig voor het verlichten van drukpunten.¬†
 • Je hebt overgewicht, dan is een goede dunlop latex matras hier geschikt voor
 • Ben je milieubewust en heb je liever organische producten, kijk dan goed naar de inhoud van het matras en ga voor een 100% natuurlatex matras.
 • Heb je een hypoallergeen matras nodig? Kies dan voor een natuurlatex matras, ze zijn zeer geschikt voor mensen met huisstofmijt allergie√ęn.¬†
 • Je beweegt veel in bed. Latexmatrassen absorberen bewegingen zeer goed. Dit is een belangrijke overweging voor mensen die zeer licht slapen of die hun bed delen met een partner of huisdier die veel beweegt.
 • Je hebt het snel warm in bed, kies dan voor een Talalay latex toplaag omdat ze koeler aanvoelen en beter ventileren dan veel andere matrassen van schuim.
 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
3.7/5 - (6 stemmen)