Mijn bed is te koud

Wat te doen als je het altijd te koud hebt in bed?

Proberen om een goede nachtrust te krijgen in een te koud bed kan heel moeilijk zijn. Te koud slapen kan zelfs bijdragen aan artritis en fibromyalgie symptomen. Het is bovendien voor niemand fijn om het te koud te hebben in bed!

Het is daarom belangrijk om de slaapkamer en het matras op een optimale slaaptemperatuur te houden, vooral voor partners met verschillende temperatuursvoorkeuren. Dit kan moeilijk zijn, maar is niet onmogelijk. In dit artikel zullen we kijken naar de manieren om ‘s nachts op een goede temperatuur te blijven.

Voelt jouw bed ‘s nachts te koud aan?

te koud in bed 1

Het goede nieuws is dat het veel gemakkelijker is om je bed op te warmen dan om het af te koelen.

Om te beginnen creëert je eigen lichaam veel warmte. En hoewel dat een probleem is in de zomer, is het een belangrijk onderdeel om warm te blijven in de winter.

Als je genoeg lagen hebt om in te slapen om je eigen lichaamswarmte vast te houden, kun je je matras warm genoeg houden door er gewoonweg in te liggen.

Het kost echter tijd om je matras op deze manier te verwarmen. En niemand klimt graag tussen de koude lakens om het de eerste minuten koud te hebben.

Wat is de ideale temperatuur om te slapen?

Een lagere temperatuur geeft aan de lichaamsklok aan dat het nacht is, en dus tijd om te slapen. De slaapkamer te veel verwarmen kan dus een negatief effect hebben op de kwaliteit van jouw slaap. Slaapdeskundigen raden een temperatuur aan tussen 15,5 en 19,5 graden Celsius.

Sommigen geven de voorkeur aan warme of juist koele slaapkamer, maar het is een handige vuistregel. Dus hoewel het fijn is om je bed te verwarmen, is het aan te raden om een iets lagere temperatuur te hanteren als je gaat zweten of je jezelf niet zo comfortabel voelt in de warmte van je matras.

Wat moet ik doen als mijn matras te koud is ‘s nachts?

1. Gebruik flanellen lakens speciaal voor de winter

Flanel is de beste keuze voor lakens in de winter, zoals het Elegance laken. Flanel is katoen dat is geborsteld om het luchtig te maken in plaats van glad zoals bij normale katoenen lakens. Door de luchtigheid betekent het dat er meer lucht vast zit waardoor de lakens beter warmte vasthouden.

2. Maak lagen van lakens en dekens

In plaats van alleen een dikke deken of dekbed te gebruiken, is het aan te raden om verschillende lagen te maken. Het idee is om isolatielagen te creëren en lucht op te vangen wat een slechte warmtegeleider is. Lagen werken goed omdat je ze kunt verminderen als het ‘s nachts te warm wordt. Probeer afwisselend dunnere en dikkere lagen om het isolatie-effect te maximaliseren.

3. Kies voor een warmer dekbed of deken

Zolang je het niet erg vindt om dierlijke producten te gebruiken, is de warmste vulling voor dekbedden en dekens dons en / of veren. Een andere goede keuze is wol, die zeer effectief de warmte vasthoudt, maar nog steeds meer ademend is dan synthetische vullingen. Als je liever dierlijke vullingen wilt vermijden, zijn vullingen van polyestervezels een goede keuze.

Heb je een warm dekbed nodig? Bekijk hier de beste dekbedden van dit moment. 

4. Gebruik een elektrische deken

Hoewel het mogelijk is om je bed op te warmen met alleen je lichaam en dekens, is het voor sommige mensen misschien nog niet voldoende. Als je het echt niet leuk vindt om in een koud bed te stappen, kun je ook je bed verwarmen voordat je erin kruipt.

De meest efficiënte optie om je bed op te warmen is het gebruiken van verwarmde toppers of elektrische dekens. Toppers liggen onder de dekens, dus verwarmen ze het matras efficiënter. Ze zijn ook veiliger omdat de draden zich minder snel ophopen. Elektrische dekens zijn echter voor sommige mensen beter geschikt. Ze zijn een goede keuze als je geen draden onder je hebt willen liggen, of wanneer het te warm wordt omdat je op een elektrische topper ligt.

Bij Bol.com bijvoorbeeld heb je goedkope elektrische dekens.

5. Draag warme nachtkleding

Om de lichaamswarmte te isoleren is het ook mogelijk om warme pyjama’s te dragen. Ze zorgen er bovendien ook voor dat je het ‘s nachts minder koud hebt als je uit bed moet. Draag sokken en houd de handen onder de dekens, want voeten en handen zijn het meest gevoelig voor schommelingen in de temperatuur.

6. Knuffel met een warm waterkruik

Een andere manier voor een extra bron van warmte, is de eenvoudige rubberen warmwaterkruik. Vul het met heet water (gebruik geen kokend water) en leg het in je bed voordat je er instapt. Je kunt de kruik tegen je aan leggen of het gebruiken om je voeten de eerste helft van de nacht warmer te houden.
Andere onderwerpen

Toe aan een nieuw matras, om het warmer te krijgen?

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een niet-te-koude matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)