8 Tips om heerlijk te slapen deze winter

Snel in slaap vallen in de winter, zo doe je dat!

De winter is de tijd van de besneeuwde landschappen, de sneeuwpoppen en de vele feestdagen. Echter is het ook de periode van het jaar waarin je heel wat koude nachten zal moeten doorstaan. Veel mensen vinden het lastig om tijdens de winternachten in slaap te vallen. Mocht ook jij tot deze groep behoren dan heb je geluk. 

8 tips voor een diepe winterslaap

We hebben in dit artikel namelijk dé beste tips voor jouw winterslaap op een rijtje gezet. Met deze tips en tricks weet je zeker dat jij ook als een blok in slaap kunt vallen!

winter slaap frisse kamer

Zorg voor een frisse kamer

Hoewel het contraproductief lijkt is het verstandig om jouw kamer wat frisser te houden dan je gewend bent. Veel mensen hebben een te warme slaapkamer. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te vallen, al helemaal op die koude nachten. Voor het slapen is het verstandig om te zorgen voor een slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden. Sommige mensen vinden het fijn als het iets warmer is, van anderen mag het echter nog wel wat houder. Wij raden je aan om de verwarming voor het slapen uit te zetten en om een raampje open te zetten. Dit zorgt al snel voor de juiste temperatuur.

warm thee s avonds

Drink geen alcohol voor het slapen

Om te voorkomen dat je last krijgt van de befaamde winterdip is het een goed idee om dat slaapmutsje link te laten denken. In tegenstelling tot wat mensen namelijk denken is het zo dat alcohol niet bevorderend is voor je slaap. Hoewel alcohol je in een soort roesje brengt zal het er ook voor zorgen dat je onrustiger slaapt. Aangezien een plas in het midden van de nacht het laatste waar je op zit te wachten in de winternachten is het handig om die alcohol links te laten staan. Pak eens een warme kop slaapthee (bijvoorbeeld met CBD en chamomile) zonder cafeïne. Ook gelijk veel gezonder!

warm douche voor het slapen

Neem een warm bad of douche

Voordat je gaat slapen is het goed om een warme douche of een ontspannend bad te nemen. Het is namelijk zo dat het lichaam veel energie kwijt is om jouw lichaam af te koelen. Wanneer je een heet bad neemt zal je lichaam de lichaamstemperatuur naar beneden afstellen. Dit zorgt ervoor dat je beter in slaap kunt vallen tijdens de koude nachten. Waarschijnlijk heb je je vast wel eens moe en rozig gevoelt na een warme douche of bad. Precies, dit is ontzettend goed voor je winterslaap.

Leg een warme kruik in bed

Hoewel veel jongeren het niet zo snel zullen kennen is het mogelijk een kruik in bed te leggen. Een warmwaterkruik wordt gevuld met warm water, je hoeft geen genie te zijn om dit te raden. Doordat de kruik lang warm blijft kan je prettig in slaap vallen. De warmewaterkruik van Flashy is super fijn voor koude nachten. Door de warmte onder de dekens kan je eerst even opwarmen. Hierdoor loop je tijdens die winternachten niet meer heel de tijd te klappertanden. Mocht je nu geen zin hebben in een kruik dan is het ook mogelijk om een elektrisch deken aan te schaffen. Deze zal nog langer warm blijven dan de kruik.

Koop een warm winterdekbed

Het juiste dekbed is van cruciaal belang als jij de koude nachten in de winter door wilt komen. Een winterdekbed is echt een uitstekende investering om te maken voor bij jou in de slaapkamer. Wat voor soort winterdekbed je kiest hangt echt af van wat jij prettig vindt. Mocht je bijvoorbeeld veel zweten in de nacht dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor speciale luchtdoorlatende dekbedden. Ook zal je stil moeten staan bij de vullen van het dekbed. Dons is een prima optie omdat dit bekend staat om het isolerende karakter. Nu is dit vaak wel weer wat duurder. Tencel is een alternatieve optie, dit materiaal zorg voor een natuurlijke warmte. Ongeacht het soort dekbed wat je kiest is het echt noodzakelijk om er een in huis te halen.

schermpjes uit

Doe je schermpjes uit

Het is in de winter natuurlijk super gezellig om alleen of samen met je partner heel de avond series te kijken op Netflix. Nu is dit alleen niet echt optimaal voor je slaap. Het is namelijk zo dat blauw licht van je schermen ervoor zorgt dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit is het slaaphormoon wat ervoor zorgt dat je moe wordt. Als je jouw winterslaapje wilt pakken en echt lekker wilt kunnen slapen is het verstandig om s ’avonds geen schermen meer te gebruiken of naar tv te kijken. Pak eens een keer een boek, je zal ons dankbaar zijn.

sfeer verlichting warm

Breng sfeerverlichting aan in huis

De verlichting die in huis hangt is van invloed op de kwaliteit van je slaap, ook al sta je hier niet gelijk bij stil. De verlichting zou in de avond minder fel gezet moeten kunnen worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dimmer toe te voegen aan een lamp. Door middel van de dimmer kun je het licht voor je naar bed gaat wat minder fel zetten. Hierdoor kunnen je ogen beter wennen aan het donker, dit maakt het makkelijker om in slaap te vallen.

Kies voor een vloerkleed

Hoewel een vloerkleed handig is voor in de ochtend, is een vloerkleed ook heerlijk wanneer je in de winter jouw slaapkamer binnen komt. Door middel van een warm vloerkleed zal je nooit meer last hebben van koude voeten. Wij raden je aan om het vloerkleed deels onder het bed te leggen. Mocht je dan in de nacht een keer naar de wc moeten dan hoef je niet meer over de koude vloer te lopen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je jouw slippers boven hebt liggen, anders heb je er nog niet zo heel veel aan.

Dankzij deze handige tips en tricks is het een stuk eenvoudiger om die koude winternachten door te komen. Hoewel het altijd koud zal blijven is het wel mogelijk om er het beste van te maken. Voor je het weet wordt het weer warmer en kun je die extra winterdeken weer uit je dekbed halen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)