7 Tips om makkelijk in slaap te vallen

Zeven effectieve stappen om snel in slaap te vallen

Er is meestal één hoofd reden waarom mensen niet in slaap kunnen vallen…

Dat is een brein die nog te actief is. 

Een vol hoofd is een bron van stress. Gedachten vliegen door je hoofd en je to-do lijstje van morgen schiet te binnen. Misschien denk je aan dingen die je vandaag niet gedaan hebt. Als je makkelijk in slaap wil vallen, is het daarom cruciaal om er voor te zorgen dat je geen afleidingen hebt en je bewust je hoofd ‘uitzet’ voor de dag. TV kijken of op je telefoon scrollen vlak voor het slapen? Slecht idee.

Gelukkig zijn er vele manieren om in slaap vallen makkelijker te maken, maar daar zijn wel wat lifestyle veranderingen voor nodig. Deze 7 tips zullen je helpen je om sneller in slaap te vallen!

Tip 1 in slaap vallen meditatie

Maak je hoofd leeg en ontspan

Dit lijkt misschien een vreemde tip om makkelijk in slaap te vallen, maar het is absoluut het proberen waard. Ongeveer een uur voor het slapen gaan, schrijf een to-do lijst voor de volgende dag. Vaak is het namelijk zo dat juist voor we in slaap vallen er ons van alles te binnen schiet wat we vandaag zijn vergeten, of morgen echt moeten doen.

Door hier bewust even de tijd voor te nemen brengen we onszelf rust. Schiet je toch nog iets te binnen als je al in bed ligt? Verzet je er dan niet tegen door te zeggen “ik moet nu in slaap vallen”, maar houd een lijstje naast je bed waarin je makkelijk de taak kan opschrijven. Vooral voor de stress denkers kan dit een kalmerend hulpmiddel zijn wat in slaap vallen makkelijker maakt.

Tip 2 in slaap vallen geen afleiding

Geen afleidingen, geen schermen voor het slapen

Maak het een prioriteit om een uur voor het slapen niks meer met technologie te doen. Alhoewel het misschien relaxt voelt om tv te kijken voor het slapengaan, in werkelijkheid moet je brein die indrukken ook weer verwerken. En wanneer gebeurt dat? Juist, terwijl je in slaap probeert te vallen. Je hoofd is dan namelijk nog veel te druk!

Als je er aan gewend bent om tv te kijken of iets met je telefoon te doen, probeer die gewoonte dan te veranderen door bijvoorbeeld een boek te lezen. Wat ook helpt is om je telefoon niet binnen handbereik te hebben als je gaat slapen. Dat zorgt er namelijk voor dat je niet verleidt wordt om je telefoon weer te pakken. Als je alsnog besluit om naar een scherm te kijken, bescherm dan je ogen met een blue light filter bril.

Tip 3 in slaap vallen genoeg beweging

Elke dag een portie fysieke beweging

Heb je een drukke baan waarvoor je vele uren achter je computer zit? Dan is het voor jou ontzettend belangrijk om wat fysieke beweging erin te krijgen aan het einde van de dag. Ga bijvoorbeeld voor een lange wandeling, of doe thuis op een mat yoga en rek oefeningen. Er zijn yoga oefeningen die speciaal bedoelt zijn om makkelijk in slaap te vallen en zulke filmpjes kun je gemakkelijk op Youtube vinden. Het is geen aanrader om kort voor het slapen nog een intense workout te doet, dat heeft namelijk vaak het tegenovergestelde effect op je slaap.

Tip 4 in slaap vallen oefeningen

Ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan

Deze tip heb je wellicht al vaker gehoord, maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk. Veel mensen ervaren als ze in bed liggen de opgebouwde stress van de afgelopen dagen of weken. Dit kan overweldigend voelen. Om niet in de hamstermolen van je eigen gedachten te verdwijnen, is het goed om je bewust op je ademhaling te focussen. Hoe doe je dat? Volg hoe je adem zich door je lichaam beweegt. Als je het moeilijk vindt om je te blijven focussen, begin dan je ademhaling te tellen. Dat dwingt je namelijk om je aandacht erbij te houden.

Tip 5 in slaap vallen essentiele olien

Rustgevende Essentiële Oliën in je slaapkamer

Het is ontzettend belangrijk om een goede slaap atmosfeer in je kamer te creëren. Een goed hulpmiddel daarbij is bijvoorbeeld lavendel olie. Gebruik een hoge kwaliteit olie en wrijf een paar druppels zowel op je polsen als op je kussensloop. Dit heeft een relaxende werkingen op de zintuigen. Hoe werkt dit? Sommige geur combinaties hebben een kalmerend effect op ons brein. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om in slaap te vallen. Geuren zijn erg persoonlijk, dus experimenteer met oliën die voor jou het meest kalmerend voelen.

Tip 6 in slaap vallen oordopjes gebruiken

Slaap oordopjes voor een ongestoorde nachtrust

Geluiden van buiten kunnen soms een extra barrière vormen om in slaap te vallen. Of ons juist weer wakker maken uit een lichte slaap. Als jij een moeilijke slaper bent, dan word je vaak ook om het minste geringste wakker. Gebruik een paar oordoppen aan van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van het merk Alpine.

We raden de Alpine SleepSoft aan: ze zijn zeer comfortabel en herbruikbaar. Lawaai zoals snurkgeluiden worden gedempt met gemiddeld 25 dB gedempt, dat scheelt al een hoop! 

Dit zal je ongetwijfeld helpen om sneller in een diepe slaap te komen.

Tip 7 in slaap vallen slaap routine

Volg een vaste routine voor het slapen gaan

Elke dag om dezelfde tijd gaan slapen en opstaan, hoe helpt dat om in slaap te vallen? Je zou het misschien niet verwachten, maar een strikte slaap routine is belangrijker dan je denkt. Wanneer je lichaam gewend raakt aan een bepaald slaap ritme, dan is de kans groot dat je hoofd daarmee akkoord gaat. Dit heeft natuurlijk wel echte commitment nodig, want je moet dan ook in het weekend om het zelfde tijdstip opstaan. Je zult zien dat zodra je lichaam gewend raakt aan een slaap ritme, het makkelijker wordt om in slaap te vallen.

Nog steeds moeite met slapen?

Vaak is het zo dat we in een bepaalde periode moeilijker in slaap vallen door bijvoorbeeld stress. Het is daarom belangrijk dat naast het implementeren van bovenstaande tips, we ook bewust stappen ondernemen om de stress-factoren in ons leven verminderen. Als we overdag namelijk te druk zijn om bepaalde ervaringen te verwerken, dan komen die gedachten vaak terug voor het slapengaan.

Wat hierbij helpt is om met een vriend of familielid te praten, bewust tijd voor onszelf nemen en af te vragen wat we precies nodig hebben om ons beter te voelen. Wil jij makkelijker in slaap vallen? Creëer dan de juiste gewoontes in je leven overdag en verminder je stress. Je zult zien dat je dan binnen no-time weer snel in slaap valt.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)