Blauw licht – de gevaren voor je nachtrust en de beste oplossingen

Te veel blauw licht kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid van de ogen en verstoring van de slaapcyclus.

Er zijn ontzettend veel mensen in ons land die moeite ondervinden om in slaap te vallen. Hoewel sommige mensen te maken hebben met stress is dit niet voor het grootste gedeelte van de mensen het geval. Zij vallen lastig in slaap door de langdurige blootstelling aan blauw licht. 

Benieuwd wat blauw licht is, wat het doet en wat je kunt doen om de schade te voorkomen? Lees dan zeker even verder, we hebben namelijk de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat jij kunt doen om voortaan wel op de best mogelijke manier in slaap te vallen!

gevaar van blauw licht nachtrust

Het gevaar van blauw licht op je gezondheid en nachtrust

Een ontzettend groot deel van de mensen gebruikt een technologisch apparaat voordat ze naar bed gaan. Er zijn daarnaast veel kinderen die elektronische apparaten gebruiken om hen ‘s nachts te helpen ontspannen. Dit kan ontzettend slecht zijn voor jouw nachtrust. Het is namelijk zo dat het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan fysiologisch en psychologisch stimulerend kan zijn op een manier die je slaap nadelig kunnen beïnvloeden. 

Hoe zit dit precies af vraag je je af? Het gebruik van tv’s, tablets, smartphones, laptops of andere elektronische apparaten voor het slapengaan vertraagt de interne klok van je lichaam. Dit noemen we ook wel je circadiaanse ritme. Elektrische apparaten onderdrukken het vrijkomen van het slaapverwekkende hormoon melatonine. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen. 

Het is grotendeels te wijten aan de korte golflengte. Dit is het kunstmatige blauwe licht dat door deze apparaten wordt uitgestraald. Hoe meer elektronische apparaten een persoon ‘s avonds gebruikt, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen of te blijven.

Naast het verhogen van je alertheid op een moment dat je eigenlijk slaperig zou moeten worden, vermindert het gebruik van deze apparaten voor het slapen het begin van de REM-slaap. Na verloop van tijd kunnen deze effecten leiden tot een aanzienlijk, chronisch slaaptekort. Dit alles geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het is belangrijk om echt stappen te ondernemen om dit probleem te verhelpen. Te veel blauw licht kan namelijk leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid van de ogen en verstoring van de slaapcyclus.

De komst van blue light brillen

Een van de beste dingen die je kunt doen is het kopen van een blue light bril. De computer brillen van Falkan zijn een voorbeeld van goede prijs/kwaliteit blue filter brillen.

Deze brillen bieden je de gemakkelijkste en meest effectieve manier om blootstelling aan blauw licht ‘s nachts te vermijden. Het blokkeert nagenoeg al het blauwe licht. Zo krijgen je hersenen niet het signaal dat ze wakker moeten blijven. Studies tonen aan dat wanneer mensen een speciale blue light bril gebruiken ze net zo veel melatonine produceren als dat het donker is, zelfs in een verlichte kamer of tijdens het gebruik van een elektronisch apparaat. In één studie werd het melatoninegehalte van mensen ‘s avonds vergeleken met dimlicht, fel licht en fel licht met getinte glazen. Het felle licht onderdrukte bijna volledig de melatonineproductie, terwijl het zwakke licht niet opvallend genoeg dezelfde hoeveelheid melatonine produceerde als de brildragers die aan zwak licht werden blootgesteld.

Ook is aangetoond dat deze speciale bril de slaap en mentale prestaties aanzienlijk verbetert. In een studie van 2 weken gebruikten 20 personen een blue light bril of een bril die het blauwe licht niet blokkeerde voor een periode van 3 uur voor het slapengaan. De eerste groep ondervond grote verbeteringen in zowel de slaapkwaliteit als de stemming. Deze bril bleek ook de slaap van werknemers in ploegendienst sterk te verbeteren wanneer ze voor het slapengaan werden gedragen In een studie bij oudere volwassenen met staar, verbeterden de blauw-licht-blokkerende lenzen de slaap en verminderden ze het gevoel van vermoeidheid. Dit laat dus zien dat het zeker geen verkeerde investering is om te maken voor jezelf of voor je kinderen.

beperk blue light slapen

Andere tips voor het beperken van blue light

Naast het gebruik van een speciale bril die blauw licht weet te filteren zijn er nog meer dingen die je kunt doen als je zo goed mogelijk in slaap wilt vallen. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door een aantal van deze tips hieronder voor je op een rijtje te zetten.

 • Beperk je blootstelling aan elektronische apparaten voor het slapen
  Dit it is misschien een inkoppertje, echter is het echt een van de beste tips die wij je maar mee kunnen geven. Als u het grootste deel van de dag voor een scherm staat, beperk dan de tijd die je thuis achter het scherm besteedt. Wees je ook bewust van de blootstelling van je kinderen aan blauw licht en stel duidelijke grenzen.
 
 • Laad je apparaten in een aparte kamer op vanuit uw slaapkamer
  Als je een tv in je kamer hebt en je apparaten oplaadt zonder ze ‘s nachts uit te schakelen, ben je tijdens je slaap omgeven door blauw licht. Dit kan er onbewust voor zorgen dat je meer moeite hebt om in slaap te vallen.
 
 • Schakel elke avond op een bepaald tijdstip de elektronica uit
  Zet je computer, telefoon of tablet elke avond op een bepaald tijdstip uit. Dit is super handig voor het krijgen van een goede nachtrust. Spreek bijvoorbeeld af dat je na 9 uur s’ avonds niet meer op je scherm kijkt. Sommige telefoons hebben een app die je in staat stelt om een speciale nachtmodus in te stellen.
 
 • Download een app met een digitaal filter
  Er zijn veel apps zoals de Twilight app of Flux app die de schaduw van het scherm aanpast aan het tijdstip van de dag. Dit minimaliseert de blootstelling aan blauw licht ‘s nachts en zal het slaappatroon niet zo verstoren. Dit in combinatie met een goede blue light bril is echt een van de beste dingen die je kunt doen.
 

Mocht jij nog veel te veel blootstelling krijgen aan blauw licht voordat je gaat slapen dan is het echt verstandig om hier verandering in te brengen. Met behulp van de juiste slaapproducten in combinatie met de tips en tricks uit dit artikel is het voor iedereen mogelijk om deze stap te ondernemen. Of je nu jong of oud bent, het is noodzakelijk om genoeg slaap te krijgen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)