Een tweedehands matras kopen

Wil je geld besparen en overweeg je een tweedehands matras te kopen? Lees hier waar je op moet letten en waar je het beste een tweedehands matras kunt kopen.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras, zie je al snel dat er veel verschillende merken zijn om uit te kiezen. Maar je kunt ook op websites zoals Marktplaats.nl een tweedehands matras vinden voor een lagere prijs. De vraag is dan wel of het kopen van een tweedehands matras de moeite waard is en waar je op moet letten.

Hoewel de lagere prijs van een tweedehands matras verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen zijn.

veel oude matrassen

Is het kopen van een tweedehands matras een goede optie?

Het antwoord hierop is afhankelijk van de situatie en het type matras.

Als je de meeste mensen zou vragen of ze een oud matras van iemand anders zouden kopen, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Maar als het gaat om een zo-goed-als-nieuw matras van bijvoorbeeld Emma of M-line en je vertrouwt de verkoper, dan zou het wel een optie kunnen zijn, toch?

Het is goed om te weten dat we allemaal op “gebruikte” matrassen slapen wanneer we in hotels verblijven. Hotels gebruiken echter wel kwalitatieve matrasbeschermers en matrassen die ontworpen zijn om lang mee te gaan.

Daarnaast worden er voortdurend tweedehands matrassen verkocht via advertentiewebsites. Dit betekent dat er wel degelijk een markt is voor tweedehands matrassen.

Matras kopen op Marktplaats

Wanneer je op zoek bent naar een tweedehands matras op Marktplaats, lijkt er een overvloed te zijn aan twee soorten matrassen:

  • Ten eerste zijn er de oude en vieze matrassen die mensen gewoon willen wegdoen
  • Ten tweede zijn er de nieuwe en goede matrassen die mensen niet meer nodig hebben maar willen verkopen omdat ze duur waren.
Matras kopen op Marktplaats.nl

Alles wat zich tussen deze twee groepen bevindt, is echter een hit and miss. Het kan moeilijk zijn om de staat van het matras te beoordelen, behalve dan de voor de hand liggende zaken zoals vlekken en vervormingen. Dat betekent dat het moeilijk is om een goede tweedehands matras voor een goede prijs te vinden. De hoes kan gewassen worden om het zo goed als nieuw uit te laten zien. Maar ondertussen kan de binnenkant van de matras oud en versleten zijn. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat je koopt voordat je besluit om een tweedehands matras te kopen.

Een tweedehands matras kopen heeft risico's en nadelen

Het kopen van een tweedehands matras brengt risico’s en nadelen met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld onhygiënisch zijn en bedwantsen bevatten.

Bedwantsen zijn moeilijk op te merken en kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar beddengoed en andere meubels. Dit merk je pas op als je al op het matras hebt geslapen. Tegen die tijd hebben de bedwantsen zich verspreid naar het beddengoed en andere meubels en moet je alles weggooien. Het verwijderen van bedwantsen uit een matras is zeer moeilijk en kan leiden tot het weggooien van al je spullen.

Foto’s kunnen veel zeggen, maar het is moeilijk om de totale staat van een tweedehands matras te bepalen. Materialen van lagere kwaliteit kunnen na verloop van tijd verslechteren en lichaamsoliën en -vloeistoffen kunnen dat proces aanzienlijk versnellen. Dit is mogelijk niet onmiddellijk zichtbaar bij een korte inspectie.

Als nieuwe eigenaar van een tweedehands matras heb je geen garantie en koop je een gebruikt matras met een kortere levensduur omdat er al op is geslapen. Dit in tegenstelling tot een nieuw matras dat 10 tot 15 jaar meegaat en meestal een garantie heeft van 100 jaar.

Als een tweedehands matras oncomfortabel blijkt te liggen, heb je geen andere keuze dan er mee te leven of extra geld uit te geven aan een matrastopper. Er zijn geen retourmogelijkheden zoals bij nieuwe online matrassen die vaak een proefperiode van 100 nachten hebben.

Een tweedehands matras kan kilo’s stof, huisstofmijt, dode huidcellen, en bacteriën bevatten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

vlekken op matras

Tips voor het kopen van een tweedehands matras

Soms is het noodzakelijk om een tweedehands matras te kopen vanwege een beperkt budget. Hieronder staan enkele tips voor het kopen van een tweedehands matras:

Een goed alternatief is om eens te kijken bij bekende retailers. Vaak hebben ze ‘refurbished’ matrassen, die retour zijn gestuurd en opnieuw de verkoop in gaan. Hieronder vertellen we waarom en waar je zo’n matrassen het beste kan kopen.

Waar kan ik het beste een tweedehands matras kopen?

Wanneer je een tweedehands matras wilt kopen, is het verstandig om dit te doen bij een bekende retailer. Deze retailers zorgen er namelijk voor dat de tweedehands matrassen eerst grondig worden schoongemaakt, ontsmet en gerepareerd voordat ze opnieuw worden verkocht. Ook krijg je informatie over de staat van het matras en zijn ze soms zelfs bereid om garantie te bieden. Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten van het matras en kun je een weloverwogen beslissing maken.

De Emma tweedehandse matrassen zijn de beste optie

Als je op zoek bent naar een voordelige en duurzame keuze, overweeg dan om een tweedehands Emma matras te kopen. Emma biedt gerenoveerde matrassen aan met dezelfde hoge kwaliteitsstandaard als nieuwe producten. Elke matras wordt zorgvuldig geïnspecteerd, gereinigd en voorzien van een nieuwe hoes voordat deze weer te koop wordt aangeboden. Op deze manier draag je bij aan het behoud van grondstoffen en maak je de wereld een beetje groener, terwijl je toch van hoogwaardige slaap kunt genieten.

Zo krijgen ‘refurbished’ matrassen een tweede kans​

Doordat Emma de matrassen die terug komen in de proefperiode als refurbished aanbieden krijg je het voor een nog betere prijs.

Ga naar de Emma refurbished website om hier meer over te weten.

Of koop een nieuw matras…

Matrassen van goede kwaliteit waren vroeger relatief duur. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Het grote aanbod aan online matrassen betekent dat je nu hoogwaardige matrassen kunt kopen voor de helft of zelfs een derde van de prijs die ze in winkels kosten.

Hoewel nieuwe matrassen vroeger duurder waren, zijn ze nu niet alleen betaalbaarder geworden, maar bieden de meeste verkopers ook financieringsmogelijkheden, zoals gespreid betalen of achteraf betalen. Daarom kan het kopen van een nieuw matras een goede investering zijn voor de lange termijn.

Voor €500 heb je al een top kwaliteit matras in huis, met 100 dagen proeftijd en gratis garantie. Denk bijvoorbeeld aan het Wave Light matras van M-line of het Emma O2 matras

Conclusie

Hoewel een tweedehands matras aantrekkelijk kan zijn vanwege de lagere prijs, moet je rekening houden met mogelijke hygiënische risico’s en de levensduur van het matras. Als je investeert in een nieuwe matras, kun je er zeker van zijn dat het matras voldoet aan de veiligheids- en hygiëne-eisen en dat je een garantie hebt. Een nieuwe matras is misschien een grote investering, maar het is een langetermijninvestering die de kwaliteit van je slaap kan verbeteren. Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar om de kosten te spreiden.

Het kopen van een tweedehands matras bij een retailer zoals de refurbished matrassen van Emma kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een goedkoop matras van goede kwaliteit. Door te kiezen voor een bekende retailer die de matrassen grondig schoonmaakt en repareert, kun je er zeker van zijn dat het matras veilig en hygiënisch is. Daarnaast bieden veel retailers garantie op hun tweedehands matrassen, waardoor je met een gerust hart kunt slapen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.5/5 - (2 stemmen)