Rugklachten door het matras

Last van lichamelijke klachten bij het opstaan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen rugpijn ervaren. De eerste stap bij het behandelen van rugpijn is het identificeren van de oorzaak. Maar het kan moeilijk zijn om uit te zoeken waar de pijn vandaan komt, vooral als je een actief leven leidt.

Kan een slecht matras voor rugklachten zorgen?

rugpijn na het opstaan

Helaas is rugpijn iets waar de meesten van ons zo nu en dan last van hebben. Rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De pijn kan worden veroorzaakt of verergerd door een aantal factoren, zoals ouderdom, oude verwondingen die oplaaien, een inactieve levensstijl, of te snel intensief gaan sporten of nieuwe activiteiten ondernemen. Er is niets erger dan een slechte rug waardoor je niet meer kunt genieten van de dagelijkse activiteiten.

Wat kunt je doen als rugpijn het dagelijks leven echt in de weg begint te staan? Natuurlijk moet elke chronische of ernstige rugpijn worden beoordeeld door een gekwalificeerde arts om de oorzaak te achterhalen en ernstige aandoeningen uit te sluiten. Er zijn echter veel zelfhulpmaatregelen die je zelf thuis kunt nemen om de situatie te verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat een matras de rugpijn kan veroorzaken of verergeren?

Hoewel het misschien vergezocht klinkt, moet je je niet vergissen: het matras kan de rugpijn aanzienlijk verergeren als je in een verkeerde houding slaapt. Dit komt meestal omdat het matras onvoldoende ondersteuning biedt voor de gewrichten, waardoor er druk ontstaat en de wervelkolom niet in de juiste lijn ligt. Het goede nieuws is echter dat het verwisselen van het matras je misschien de juiste verlichting kan geven die je rug nodig heeft. We hebben zorgvuldig dit artikel geschreven met van informatie die je moet weten over matrassen in relatie tot rugpijn.

Wat zorgt voor een goed matras?

Het is duidelijk dat niet alle matrassen dezelfde comfort bieden als het gaat om rugpijn. Over het algemeen is er geen specifiek type of merk matras dat beter is dan een ander. Het perfecte matras is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn een aantal factoren die helpen om rugpijn tijdens het slapen te voorkomen.

Hier zijn de top 3 dingen waar je op moet letten als je een nieuw matras wilt aanschaffen:

Goede ondersteuning

Je matras moet jouw hele lichaam ondersteunen wanneer het zich in een liggende positie bevindt met de juiste uitlijning van de rug.

goede ligging

Niet te hard

Het moet niet te stevig zijn, anders drukt het matras te veel op de belangrijkste drukpunten van de wervelkolom.

te hard illustratie

Niet te zacht

Het moet niet te zacht zijn, anders worden de drukpunten niet ondersteund terwijl de wervelkolom de druk opvangt.

te zacht illustratie

Een matras niet de juiste combinatie van stevigheid en zachtheid heeft, kan ‘s ochtends zorgen voor ernstige rugklachten – wat uiteindelijk een chronisch probleem kan worden. Het is beter om er nu achter te komen dan dat je de komende maanden en jaren spijt krijgt als je serieuze rugklachten ontwikkeld.

Komt mijn rugpijn door mijn matras?

Vaak zijn de oorzaken van rugpijn vrij complex en kunnen er veel factoren een rol spelen. Maar hoe weet je of het matras bijdraagt aan je klachten? Er zijn een paar duidelijke signalen dat het matras een rol speelt bij een pijnlijke rug of pijnlijke gewrichten. Dus als je begint te vermoeden dat je matras de schuldige is, hebben wij een handige checklist om je te helpen en er voor eens en altijd achter te komen.

1

Geen comfortabele lighouding

Heb je moeite om een positie te vinden die comfortabel genoeg ligt om te slapen? Als dit het geval is, biedt het matras mogelijk onvoldoende ondersteuning om een comfortabele positie te vinden om te slapen.

2

Slecht slapen

Word je wakker op schijnbaar willekeurige momenten in de nacht? Iedereen wordt van tijd tot tijd ‘s nachts wakker, vanwege stress, om naar het toilet te gaan of een andere reden. Maar als je ‘s nachts wakker wordt en de reden simpelweg niet kunt doorgronden, kan het de schuld zijn van een slecht matras.

3

Pijnlijke drukpunten

Heb je het gevoel dat er veel druk op bepaalde punten van het lichaam staat wanneer je in bed ligt? Als dit het geval is, of als het matras erg plat en stug aanvoelt onder je lichaam, is dit een zeker teken dat je matras je niet de juiste ondersteuning biedt die je nodig hebt en de rugpijn kan veroorzaken.

4

Rugklachten in de ochtend

Is de rugpijn op zijn ergst als je wakker wordt en neemt het af kort nadat je opstaat? Wanneer dit gebeurt, is dit een teken dat jouw matras de rugklachten veroorzaakt of op zijn minst verergert.

Als je een van deze symptomen ervaart, is het de hoogste tijd dat je een nieuw matras van hoge kwaliteit gaat overwegen. Hoewel verschillende wetenschappelijke onderzoeken en tests over het algemeen geen type of merk matras aanbevelen wat rugpijn betreft, moeten de bovenstaande tips helpen om een geschikt matras uit te kiezen. Een nieuw goed matras helpt niet alleen bij het verlichten van de rugpijn, maar zorgt er ook voor dat je beter kunt slapen waardoor je de volgende dag met meer energie wakker wordt!

Veelvoorkomende klachten geassocieerd met slechte matrassen

De meeste mensen ervaren niet dezelfde klachten wanneer ze op een slecht matras slapen. Meestal komt de pijn naar voren doordat het matras te hard is, waardoor het lichaam niet in een juiste lijn kan liggen. Wanneer het matras erg zacht is, heeft het lichaam de neiging in het matras te zakken waardoor er veel druk op de wervelkolom en nek komt te staan.

Nekklachten

Nekpijn of pijn in het bovenlichaam ontstaat door een onjuiste ondersteuning van de nek. Dit leidt tot een onevenwichtige balans tussen hoofd en nek, wat leidt tot gewrichtsirritatie. Verder kan onvoldoende ondersteuning van de nek leiden tot verdraaiing, wat resulteert in een pijnlijke ervaring. Het kiezen van het juiste matras met een multi-positioneel ontwerp helpt nekpijn te voorkomen.

Rugpijn

Dit soort pijn komt veel voor en bijna iedereen heeft er last van. Het ontstaat door een slechte ondersteuning op het midden van het lichaam. Harde matrassen oefenen druk uit op de wervelkolom, wat weer leidt tot een pijnlijke rug. Aan de andere kant zorgen zachte matrassen dat je te veel in het matras wegzakt wat leidt tot rugpijn. Matrassen die zich aan het lichaam aanpassen werken goed bij het bieden van de nodige ondersteuning, waardoor je geen last van rugpijn krijgt.

Pijn in de heupen

Pijn in de heupen komt niet zo vaak voor als nek- en rugpijn. Een zeer zacht of te hard matras kan deze pijn echter veroorzaken. Net als bij rugpijn veroorzaakt een hard matras ook druk op de heupen waardoor er pijn ontstaat vooral in de heupgewrichten. Hele zachte matrassen zijn verantwoordelijk voor die pijn vanwege onvoldoende ondersteuning.

Als het gaat om rugpijn, bestaat er weinig twijfel dat het matras de oorzaak kan zijn. Ook kan het bestaande klachten aan de rug verergeren. Hopelijk heb je nu een idee bij het type matras wat je nodig hebt om klachten te voorkomen of te verminderen. Met het juiste matras ben je goed op weg en zorg je ervoor dat je zonder pijn wakker wordt.

Matrassen met goede ondersteuning

Mits je geen idee hebt welk matras je moet kiezen, maar wel graag een nieuw matras nodig hebt, kun je kijken naar de onderstaande matrassen. Deze zijn One-Size-Fits-All matrassen, matrassen die geschikt zijn voor de ‘gemiddelde slaper’. Heb je bepaalde lichamelijke klachten, bespreek dan altijd met je arts wat voor matras je nodig hebt!

Het Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Emma One Matras

NU -40% KORTING 🏷

Het Slow Motion matras

TOT 50% KORTING
Criteria voor een goed matras

Rugpijn na het slapen? Zorg voor een goed matras.

Gerelateerde pagina's

Hulp bij het vinden van een matras

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

4 reacties

 1. Niets is zo persoonlijk als de juiste matras. Dit zegt overigens ook mijn fysio. Voor mij kan een matras niet hard genoeg zijn, en krijg ik acute rugklachten op de zachtere helft van het bed van mijn vrouw.

 2. Goededag
  Ik heb een boxspring waar ik 3 weken opgelegen heb. Het is een 500 pocketvering en midium. Eerst nacht goed, daarna alleen maar pijn op de heupen en rug. Kan niet lang op me rug of zij liggen wordt wakker van de druk pijn. Wat kan ik hier aan doen? Dikkere topper of toch helaas ander matras kopen..bed is nu 4 weken en ik slaap op een veldbedje. Kan er echt niet langer meer in slapen. Hoor graag jullie advies hierin.

  1. Hallo Jolanda,

   Wat vervelend om te lezen dat je slecht slaapt en dat je last hebt van heup- en rugklachten.

   Ten eerst wil ik je er even op attenderen dat deze website niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Ik zou je sterk adviseren om naar het advies van een arts te vragen. Vaak zijn de oorzaken van rugpijn vrij complex en kunnen er veel factoren een rol spelen.

   Wennen aan een matras kan 3-4 weken duren, maar het is zeker niet de bedoeling dat je al die tijd wakker ligt van de pijn en de klachten. Als je vermoedt dat het van je matras komt, is het wellicht een idee om de boxspring om te ruilen of te retourneren als dat nog mogelijk is? Neem contact op met de webshop, leg je probleem uit en bespreek de mogelijkheden.

   Het zou kunnen zijn dat de comfortlaag van je boxspring te stevig is of niet genoeg ligcomfort en ondersteuning biedt. In het geval dat je je matras niet kan omruilen, zou je het kunnen testen of een topper helpt. Op deze website lees je alles over toppers: wanneer je het wel of niet nodig hebt, waar je op moet letten bij het kiezen en bij welke webshops je het beste een topper kunt bestellen.

   Groeten,
   Johan van het BesteMatras.info team

 3. Ik heb tegenwoordig een behandeling voor mijn rugklachten en mijn fysio zei dat het inderdaad aan het matras zou kunnen liggen. Mijn matras is te zacht en daardoor lig ik niet comfortabel. Ga hier toch maar eens even serieus naar kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)