Hoeveel slaap heb ik nodig?

Hoeveel uur slaap is het beste? Zo weet je hoeveel uur slaap jij nodig hebt!

Een goede nachtrust is uitermate belangrijk voor de gezondheid. Ondanks dat de meeste mensen dit wel weten, is het toch iets wat vaak verwaarloosd wordt om allerlei redenen. Wanneer mensen een druk leven hebben waarin veel stress voorkomt, leidt de slaap hier al gauw onder. Dit terwijl voldoende slaap voor de gezondheid op zijn minst net zo belangrijk is als goede voeding en voldoende beweging.

Lees gauw verder om te zien hoeveel slaap je precies nodig hebt, waarom dit zo essentieel is en wat je kunt doen om voor een betere nachtrust te zorgen.

Hoeveel slaap heb je nodig

Richtlijnen aanbevolen slaap duur per dag

Hoeveel slaap iemand precies nodig heeft om goed te kunnen functioneren is per individu anders. Voor sommigen is het geen probleem om met weinig nachtrust goed te kunnen functioneren, ondanks dat het niet gezond is, heeft het niet direct weerslag op de prestaties op bijvoorbeeld het werk. Anderen zullen direct de gevolgen ondervinden wanneer ze niet goed uitgerust aan de dag beginnen.

Ondanks dat het per persoon verschillend is hoeveel slaap deze nodig heeft om goed te kunnen functioneren, wordt het grotendeels door de leeftijd bepaald.

Overzicht slaap per leeftijd

Wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat slaap op elke leeftijd essentieel is. Slaap geeft de geest kracht, herstelt het lichaam en versterkt vrijwel elk systeem in het lichaam. Maar hoeveel slaap hebben we echt nodig om van deze voordelen te genieten?
 
Richtlijnen van de National Sleep Foundation adviseren dat gezonde volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Baby’s, jonge kinderen en tieners hebben nog meer slaap nodig om hun groei en ontwikkeling mogelijk te maken. 65-plussers zouden ook 7 tot 8 uur per nacht moeten krijgen.
 
De aanbevelingen van de National Sleep Foundation voor nachtelijke slaap zijn onderverdeeld in negen leeftijdsgroepen:
 
Leeftijdsgroep Leeftijd Aanbevolen aantal uren slaap
Pasgeboren 0-3 maanden oud 14-17 uur
Zuigeling 4-11 maanden oud 12-15 uur
Kleuter 1-2 jaar oud 11-14 uur
Peuter 3-5 jaar oud 10-13 uur
School leeftijd 6-13 jaar oud 9-11 uur
Tiener 14-17 jaar oud 8-10 uur
Jonge volwassene 18-25 jaar oud 7-9 uur
Volwassen 26-64 jaar oud 7-9 uur
Oudere volwassene 65 jaar of ouder 7-8 uur
Dit zijn data gegevens op basis van 300 studies die zijn gedaan naar slaap. Het geldt dus als vuistregel – de ideale hoeveelheid slaap kan van persoon tot persoon verschillen. Een uurtje erboven of eronder kan dus geen kwaad.

De kwaliteit van de slaap is ook een grote factor. Je kunt 10 uur per nacht op bed gaan liggen, maar wanneer je maar een paar uur echt goed slaapt heeft dit nog steeds weinig zin. Sommige mensen gaan echter liggen en slapen gelijk tot de wekker in de ochtend weer afgaat en de nieuwe dag begint.

Slaap tekort te pakken? Dit zou een oorzaak kunnen zijn

Problemen met slapen kunnen allerlei uiteenlopende oorzaken hebben. Daarom is de kern van problemen met de nachtrust vaak anders, omdat het er maar net aan ligt welke dingen er met een persoon gebeuren waardoor deze moeite heeft om goed te slapen en genoeg te slapen. Een veel voorkomende oorzaak van onvoldoende nachtrust is stress, wat zich makkelijk laat verklaren. Omdat tijdens het slapen de gebeurtenissen van de dag verwerkt worden zal iemand die onder zware stress staat meer moeite hebben goed uit te rusten. Daarbij kan het zijn dat iemand veel ligt te piekeren voordat deze überhaupt in slaap kan vallen.

Buiten deze oorzaken zijn er nog een aantal veel voorkomende problemen die slaaptekort aanwakkeren. Bijvoorbeeld het nuttigen van cafeïnehoudende dranken als koffie vlak voordat je wil gaan slapen. Wanneer je alcohol drinkt helpt dit je in principe om sneller in slaap te vallen, alleen slaap je er veel minder vast door. De kans dat je dus wakker wordt gedurende de nacht is weer groter. Naast drinken helpt te vet en kruidig eten ook niet. Hierdoor krijg je eerder last van je maag, van zweten en daardoor wordt je weer eerder wakker.

Gezondheidsproblemen zijn ook vaak de oorzaak van slaaptekort. Wanneer je op een bepaalde manier ergens pijn aan hebt of jezelf niet lekker voelt, werkt dit niet stimulerend voor je nachtrust. Dit geldt bijvoorbeeld al wanneer je een stevige verkoudheid te pakken hebt en daardoor moeilijk adem kunt halen via je neusgaten. Des te groter het soort ongemak is, des te moeilijker het soms wordt om goed uit te rusten. Niet alleen lichamelijke ongemakken, maar ook geestelijke problemen zoals een depressie hebben negatieve invloed op de nachtrust. Bovendien kan het gebruikt van medicijnen voldoende slaap belemmeren.

Kwaliteit boven kwantiteit - Beter slapen is de prioriteit

Iedereen die moeite heeft met slapen zal er ongetwijfeld af en toe wel eens gek van worden. Zeker omdat het zijn weerslag al snel heeft op alles wat er overdag gebeurd. Beter kunnen slapen is daarom een absolute prioriteit. Want zelfs als iemand er misschien nog geen hinder van ondervindt, kan dit op een later tijdstip wel alsnog gebeuren. De volgende tips kunnen je daarom goed helpen om beter te slapen:

  • Wees actief: Door overdag zoveel mogelijk actief te zijn verbruik je meer energie waardoor je makkelijker in slaap valt.

  • Gebruik zo min mogelijk alcohol, cafeïne en nicotine: Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van alcohol, cafeïne of nicotine een slechte invloed heeft op de nachtrust, waardoor het beter is dit niet te gebruiken kort voor het slapen. 

  • Maak een routine voor het slapen: Door een kalme en comfortabele routine te creëren kort voor het slapengaan, bevorderd dit de kwaliteit van de slaap zelf.

  • Verminder het gebruik van elektronische apparaten: Het overmatig gebruik van mobiele apparaten met fel licht kort voor het naar bed gaan, maakt het moeilijker om snel in slaap te vallen, waardoor het beter is dit niet te doen.

14 van Nederlanders heeft te weinig slaap

47% van Nederlanders heeft te weinig slaap

We spenderen met zijn allen ongeveer een derde van ons leven slapend, wat zeker niet voor niets is. Wanneer je ligt te slapen komt je lichaam dan ook niet alleen maar tot rust. Eigenlijk is je lichaam juist heel hard aan het werk. Alle processen die tijdens het slapen plaatsvinden zorgen ervoor dat het lichaam en de geest gedurende de dag optimaal kunnen functioneren. 

Onderzoekers van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) concludeerden dat ruim een kwart van de Nederlanders ‘s nachts wakker liggen van het werk. 

Het geheugen verwerkt de gebeurtenissen van de dag tijdens de nachtrust. Wanneer deze er niet voldoende is of helemaal niet, maakt dit het moeilijker voor mensen om tijdens de dag goed met emoties en gebeurtenissen om te gaan. Als gevolg kan dit hebben dat personen eerder foute beslissingen nemen of geagiteerd reageren wanneer er dingen plaatsvinden die impact hebben.

Bovendien raakt het lichaam van niet voldoende slaap in de war. Als er geen regelmaat is op dit gebied is de innerlijke klok min of meer de weg kwijt. Dit kan gevolgen hebben voor de eetlust, het immuunsysteem en de stofwisseling. Het lichaam kan daarna moeite hebben om op gewicht te blijven of er kunnen andere klachten ontstaan. Wanneer iemand voldoende slaapt en regelmatig slaapt, dus op dezelfde tijden en voor dezelfde duur, helpt dit om dergelijke problemen te voorkomen.

"Ik slaap elke nacht 7 uur, maar toch ben ik altijd moe"

Dat het soms moeilijk is om een goede grip op het slapen te krijgen, betekent niet dat het minder belangrijk is. Toch komt het voor veel mensen in het geding als er andere dingen zijn die veel invloed hebben op het leven. Vandaar dat iemand die echt problemen heeft met voldoende nachtrust krijgen er goed aan doet de oorzaken hiervan te vinden. 

Slapen op het juiste matras kan helpen om slaapproblemen op te lossen. 

Je kunt op elk bed wel slapen, maar uitgerust wakker worden is een ander verhaal. Volgens een onderzoek door het Research Triangle Park aan de Duke University Medical Center, is kan een matras een groot verschil maken in de kwaliteit van je nachtrust. Zelfs kleine verschillen (zacht/stevig matras) brengen veranderingen met zich mee wat de slaapkwaliteit beïnvloeden. 

Wil je een nieuw matras uitproberen om je nachtrust te verbeteren? Bekijk de beste geteste matrassen:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
Beoordeel deze post