Wat gebeurt er met retour matrassen?

Worden retour matrassen opnieuw verkocht?

Er worden in Nederland per jaar meer dan 1 miljoen matrassen verkocht. Steeds meer online verkopers bieden een proefperiode aan. Als gevolg hiervan zijn er ook veel matrassen die retour worden gestuurd.

Wat men zich vaak afvraagt, is wat er eigenlijk gebeurt met deze geretourneerde matrassen. Sommige retour matrassen worden hergebruikt of opnieuw verkocht, denk hierbij aan goede doelen en tweedehands verkoop.

Matrassen gratis uitproberen

Online merken zoals Emma en Wave bieden 100 dagen proeftijd zodat je 100% zeker weet dat het matras goed bij je past. Is dat niet het geval dan wordt het matras kosteloos opgehaald en ontvang je je aankoopbedrag terug. Dat is ontzettend fijn voor de consumenten. Maar wat als 10% van de matrassen wordt geretourneerd? Dat betekent voor de fabrikant al gauw duizenden matrassen die per jaar verloren gaan. Of worden deze matrassen gewoon opnieuw verkocht? Deze matrassen moeten uiteindelijk toch ergens terecht komen.

Lees hier meer over het proefslapen op een matras.

Wat gebeurt er met matrassen die retour komen?

Vanuit een hygiënisch oogpunt is het niet wenselijk om retour matrassen door te verkopen. Matrassen worden snel vies en zijn zonder dat we er iets van merken, een broedplaats voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt.

Daarbij komt dat het eigenlijk vrijwel onmogelijk is om de matrassen weer in de doos te verpakken: de matrassen worden in de fabriek vacuüm verpakt en opgerold door machines, om daarna in een doos bij de klant te worden geleverd. Maar het zou zonde zijn om geretourneerde matrassen allemaal te vernietigen. In plaats daarvan krijgen ze vaak een tweede leven.

Doorverkocht via verschillende kanalen

In sommige gevallen worden de matrassen die nog zo goed als nieuw zijn, gewoon weer doorverkocht. Ze worden wel eerst grondig gereinigd. Of nog beter, ze krijgen een geheel nieuwe hoes. 

Soms worden deze matrassen aan derde partijen verkocht, zij nemen het dan voor zich om deze matrassen kwijt te krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld in het buitenland worden verkocht, of op sites zoals Ebay worden geadverteerd.

Dat is een goede manier voor de fabrikant om toch nog wat geld te verdienen om zo de kosten te kunnen dekken. Het moet natuurlijk wel vermeld staan dat het geen nieuwe matrassen zijn. 

Donatie aan goede doelen

Een betere oplossing is de donatie van matrassen aan goede doelen. Het is fijne manier om matrassen die terugkomen, een tweede leven te geven en tegelijkertijd mensen te helpen die het goed kunnen gebruiken. Voor veel mensen is het namelijk niet vanzelfsprekend om op een goed matras te slapen. Merken zoals Emma, Wave, Matt en Hema geven aan (een deel van) de matrassen te schenken aan goede doelen.

Waar komen de gedoneerde matrassen terecht?

Bij welke goede doelen de matrassen uiteindelijk terecht komen is een goede vraag. Consumenten kunnen hun (oude) matrassen (als ze nog goed genoeg zijn) schenken aan bijvoorbeeld Leger des Heils en Dorcas.

Bij grote merken is dat een ander verhaal. Retourmatrassen worden massaal opgeslagen en verwerkt. Vaak werken ze daarom met internationale organisaties en stichtingen. De matrassen kunnen ook in kleinere aantallen terecht komen bij lokale goede doelen. Zij zorgen er dan voor dat de matrassen bij de juiste mensen terecht komen – denk hierbij aan opvangcentra, jeugdcentra, opvang voor daklozen, asielzoekerscentra, enzovoort. Waar precies is daarom lastig vast te stellen.

Hoe weet ik of mijn nieuw matras echt nieuw is?

Zorg er in ieder geval voor dat je de bestelling plaatst bij een betrouwbare website. Als zij aangeven dat het matras rechtstreeks uit te fabriek komt, dan is dat in de meeste gevallen ook echt zo. Hieronder zie je een overzicht van onze aanbevolen merken.

Beste traagschuim

Emma O2 Matras

NU -40% KORTING 🏷

Beste Pocketvering

Emma Hybrid matras

NU -50% KORTING 🏷

Hoogste kwaliteit

M line Xtra Fit matras

TOT 50% KORTING

Bestel een matras online dat in een doos wordt geleverd. Deze matrassen worden vacuüm verpakt en opgerold geleverd bij jou thuis. Ze kunnen dus niet zo maar doorverkocht worden. Ook kunnen de matrassen niet zo maar vies worden, omdat ze goed verpakt zitten.

Als er een vlek zit op het matras, geeft het dan zo snel mogelijk aan bij de webshop. Maak foto’s van de vlekken en stuur ze op. Het kan zijn dat de vlek tijdens de productie of het inpakken is ontstaan.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
3.8/5 - (17 stemmen)