Beste matras voor kind

Matrassen voor tienerbed (90 x 200 cm)

Een matras kiezen voor je kind

Hoewel iedereen kan profiteren van een goede nachtrust, vertrouwen kinderen erop om hun snelle groei en ontwikkeling te stimuleren. Kinderen hebben ook vaak meer slaap nodig dan volwassenen. 

Veel van de matras overwegingen die van invloed zijn op de annkoop van matrassen voor volwassenen, kunnen ook toegepast worden bij het kiezen van het beste matras voor een kind. Factoren zoals de stevigheid van de matras, drukverlaging, temperatuurneutraliteit, randondersteuning (edge support) en de slaaphouding van het kind kunnen de keuze van het matras beïnvloeden.

We delen in deze koopgids onze keuze voor de beste matrassen voor kinderen. Je vindt er de belangrijkste koopcriteria’s waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van een matras voor jouw kind. Deze gids is uitsluitend gericht op matrassen voor kinderen, dus houd er rekening mee dat baby’s verschillende veiligheidsbehoeften hebben.

Leeftijd: tiener leeftijd
Maat: tienerbed – 90 x 200 cm

De beste matrassen voor kinderen

Top 3

wave light matras voor kind
Wave Light Matras
Vanaf €199

Voor 90x200cm
Bij wavebymline.nl

Dikte: 18cm

Het Wave Light by M-line

Dit matras is, zoals de naam het al zegt, de goedkope variant van het Wave matras door M-line. Het is een tweezijdig matras van top kwaliteit voor een verrassend lage prijs. De kern bestaat uit twee lagen koudschuim, een stevige kant en een zachte kant. Zo kan jouw kind zijn kiezen tussen medium hard of medium zacht ligcomfort. Dit matras is zeer goed beoordeeld in de matrassen test 2019 (3rde plek).

hema matras voor kind
Hema Matras
Vanaf €299

Voor 90x200cm
Bij hema.nl

Dikte: 20cm

Het Hema matras

Het Hema matras is geschikt voor alle bedden en zorgen voor een goede nachtrust, ongeacht je leeftijd. Het bestaat uit 3 lagen koudschuim. Het matras is maar verkrijgbaar in beperkte maten, maar de maten 80x200cm en 90x200cm voor een kind zijn er wel. Op dit matras slaap je goed, voor een betaalbare prijs.

emma one matras voor kind
Emma Matras
Vanaf €299

Voor 90x200cm
Bij emma-matras.nl

Dikte: 18cm

Het Emma One matras

Dit matras is het kleine zusje van de Emma Original. Het heeft een ergonomisch ontwerp en bestaat uit drie schuimlagen, een mix van traagschuim (Airgocell®) en HRX koudschuim verdeeld in 7 zones. Hier zal je kind zonder twijfel goed op slapen.

Het matras is 18cm en heeft een medium-stevig ligcomfort en een goede ondersteuning voor alle leeftijden. De witte bovenkant is afritsbaar en machine wasbaar.

Bovendien heeft Emma ook gunstige voorwaarden: 100 dagen proeftijd niet-goed-geld-terug garantie, 10 jaar garantie en gratis bezorging.

In onderstaande tabel vind je een vergelijking van de drie matrassen.

Matras Wave Light Hema Emma One
Prijs 80x200cm €199 €279 €299
Prijs 90x200cm €199 €299 €299
Prijs 140x200cm €309 €469 €499
Dikte 18 cm 20 cm 18 cm
Opbouw Koudschuim Koudschuim Traagschuim & koudschuim
Voorwaarden 100 dagen proeftijd 10 jaar garantie 125 dagen proeftijd 10 jaar garantie 100 dagen proeftijd 10 jaar garantie

M.b.t de prijs valt te melden dat er geen rekening is gehouden met eventuele kortingsacties.

Het Hema matras is nooit in de aanbieding, terwijl Emma matras regelmatig hoge korting aanbiedt op al haar producten.

Koopgids matras voor kind (90x200cm)

Dit deel van de gids gaat in op factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een matras voor je kind. Elk kind is uniek, dus er is niet één beste matras voor alle kinderen. Factoren zoals de beschikbare ruimte in de slaapkamer, de grootte van het kind en de slaaphouding van het kind kunnen een rol spelen in welk matras het beste voor hen is.

Er zijn matras modellen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor kinderen, en sommige gezinnen vinden dit misschien een goede uitkomst. Andere ouders geven echter de voorkeur aan een matras dat niet specifiek voor kinderen is bedoeld, maar die wel kan blijven voldoen aan de behoeften en voorkeuren van het kind naarmate die ouder wordt.

matras voor kind koopgids
Een nieuw matras uitkiezen doe je samen

Waarom is slaap zo belangrijk voor kinderen?

Slaap is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een kind. Door te slapen krijgt het lichaam de kans om uit te rusten en te herstellen. Hoewel slaap essentieel is voor alle leeftijdsgroepen, groeien kinderen nog steeds en hebben ze voldoende rust nodig om deze voortdurende groei te ondersteunen.

Een goede nachtrust kan veel voordelen hebben op de gezondheid van kinderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat voldoende slaap het geheugen, het reactievermogen van het immuunsysteem en zelfs schoolprestaties beïnvloedt. Ondertussen kan het krijgen van onvoldoende slaap tot ernstige gevolgen leiden.

Een ondersteunend, comfortabel matras kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Hoe kies je het beste matras voor je kind?

Veel online matrasbedrijven gebruiken de term “universeel comfort” of soortgelijke bewoordingen om hun matrassen te beschrijven. Comfort is echter subjectief, dus een matras dat voor sommige mensen comfortabel is, is voor anderen misschien niet comfortabel. “Universeel comfort” duidt op comfort voor de gemiddelde slaper. Heeft je kind specifieke voorkeuren of persoonlijke wensen, zoals een favoriete slaaphouding of matras hardheid, dan zul je hier mee rekening moeten houden.

Bij het selecteren van een matras voor jouw kind, kan het helpen om zich te richten op de volgende factoren.

Welke matras hardheid is het beste voor kinderen?

Een stevige matras wordt aanbevolen voor kinderen onder de 18 maanden voor veiligheid en een goede ontwikkeling. Als jouw kind een paar jaar oud is, wordt het echt een kwestie van persoonlijke voorkeur, net als voor volwassenen. De ideale hardheid is namelijk subjectief voor zowel kinderen als volwassenen. Gewicht en voorkeurs-slaaphouding kunnen echter belangrijke factoren zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van de hardheid voor je kind.

Het gewicht van een persoon beïnvloedt hoe stevig een matras voor hen aanvoelt. Zwaardere personen oefenen meer kracht uit op het matras, waardoor een matras voor hen zachter lijkt. Lichtere individuen zinken meestal niet zo vaak weg, waardoor het matras steviger lijkt. Aangezien kinderen doorgaans minder wegen dan volwassenen, zal een matras voor hen waarschijnlijk steviger aanvoelen dan voor hun ouders. 

Zijslapers geven vaak de voorkeur aan een zachter matras voor hun heupen en schouders. Rug- en buikslapers zoeken echter vaak naar een steviger, meer ondersteunend model.

matras voor kinderen hardheid
Hardheid is subjectief: iedereen is anders

Welk type matras is het beste voor kinderen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten matrassen op de markt. Hybride, binnenvering-, latex- en schuimmatrassen behoren tot de meest beschikbare matrassen. Hoewel de kenmerken per model verschillen, deelt elke matrassencategorie overeenkomsten. Het type matras kan het gevoel, de duurzaamheid en andere prestatiefactoren beïnvloeden. Elk type matras heeft duidelijke voordelen voor slapers. Welk type matras het beste is voor uw kind, kan echter afhangen van verschillende factoren. Hieronder gaan we dieper in op verschillende soorten matrassen.

Hybride matrassen

Hybride modellen combineren veren met comfortlagen van schuim of latex. Deze matrassen zijn bedoeld om de voordelen van meerdere soorten matrassen te combineren. Een hybride matras kan een goede keuze zijn voor een ouder die op zoek is naar de stevige ondersteuning van een binnenveringmatras met het zachte gevoel van schuim.

De comfortlagen van hybride modellen zijn er om drukpunten te verlichten. Dit kan een knuffelend gevoel creëren dat sommige kinderen zou kunnen troosten. Hybride matrassen hebben ook vaak een betere randondersteuning dan de meeste modellen met volledig schuim, waardoor het bruikbare matrasoppervlak kan worden vergroot en het voor kinderen gemakkelijker wordt om het bed in of uit te gaan.

Binnenvering matrassen

Veel binnenveringmatrassen hebben ook comfortlagen van schuim of vezels, hoewel deze meestal vrij dun zijn. Binnenveringmatrassen zijn een populaire keuze voor elke leeftijdsgroep. Ze zijn meestal steviger en ondersteunen de meeste slaapstijlen. Gezinnen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie voor hun kinderen, zullen merken dat binnenvering matrassen een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Latex matrassen

Latexmatrassen bestaan ​​meestal uit een of meer lagen latex. Natuurlijke latex is afgeleid van het sap van rubberbomen, hoewel synthetische latex en gemengde latex ook in sommige matrassen worden gebruikt. Talalay-latex voelt meestal lichter en zachter aan en wordt daarom vaak in comfortlagen gebruikt. Dunlop-latex heeft de neiging dichter en duurzamer te zijn en kan worden gebruikt in de comfort- en / of ondersteunende laag van een matras.

Latex vormt zich naar het lichaam, maar minder nauw dan de meeste soorten schuim. Omdat latexmatrassen op deze manier de neiging hebben om veerkrachtiger en responsiever te zijn, kunnen kinderen zich gemakkelijker op het matrasoppervlak verplaatsen.

Schuim matrassen

Schuimmatrassen kunnen traagschuim, koudschuim of een combinatie van beide bevatten. Sommige modellen met volledig schuim kunnen ook latex, wol of andere materialen bevatten. 

Schuimmodellen sluiten vaak nauw aan op het lichaam van de slaper om drukpunten te verlichten. Dit knuffelende gevoel is voor veel kinderen zeer comfortabel.

Traagschuim is trendy, maar wordt niet aanbevolen voor zeer jonge kinderen (baby’s en peuters). Een ouder kind (vanaf 2,5 jaar) kan echter wél genieten van het adaptieve karakter van traagschuim, vooral als het een zijslaper is. Houd er rekening mee dat traagschuimmatrassen bekend staan om hun ontgassing, wat de eerste weken van gebruik een sterke geur kan veroorzaken. Hoewel vergassen niet schadelijk is, kan de geur de slaap verstoren. Een kamer met goede ventilatie en luchtstroom zorgt ervoor dat de geur sneller verdwijnt. Als je kiest voor een schuimmatras, zoek dan een matras dat zich richt op voldoende ondersteuning en uitlijning naast de drukvermindering en het comfort waar de matrassen bekend om staan.

matras voor kinderen koudschuim
De Wave Light bestaat uit twee lagen koudschuim

Welke matras maat is geschikt voor mijn kind?

De maat van het matras is zeker een factor om te overwegen omdat kinderen constant blijven groeien. In het ideale geval wil je natuurlijk een matras kopen waarmee jouw kind meerdere jaren kan groeien. 

Een eenpersoonsmatras (90x200cm), twijfelaarmatras (120x200cm) of tweepersoonsmatras (140x200cm) zijn de meest voorkomende matrasmaten voor een jong kind.

Andere koopcriteria's voor kinderen

De slaaphouding van je kind

Zoals eerder gemeld kan de slaaphouding van je kind een rol spelen in hoe comfortabel een matras aanvoelt. Zijslapers geven vaak de voorkeur aan een iets zachter matras, zodat de drukpunten  van hun lichaam, zoals hun heupen en schouders, meer kunnen inzakken. Rug- en buikslapers hebben de voorkeur voor een steviger gevoel om overmatige zinking te voorkomen. Als je kind ‘s nachts veel beweegt, kun je het beste op zoek gaan naar een model dat ondersteuning en contouren in evenwicht brengt om in alle mogelijke slaaphoudingen van je kind te voorzien.

Drukverlaggende eigenschappen

Dit verwijst naar hoe een matras zich vormt naar het lichaam van de slaper. Matrassen met meer drukverlagende eigenschappen hebben de neiging het lichaamsgewicht van de slaper te herverdelen, waardoor de drukopbouw van gebieden zoals de heupen en schouders wordt verlicht. Kinderen met groeipijn kunnen baat hebben bij deze drukvermindering.

Duurzaamheid van het matras

Hoogwaardige materialen kunnen de prestaties en levensduur van de matras verbeteren. Matrassen gemaakt uit kwaliteitsmaterialen zijn minder geneigd tot verzakking of kuilvorming. Als je van plan bent om het matras over een paar jaar te vervangen, dan zijn materialen van mindere kwaliteit mogelijk minder belangrijk. Als je echter van plan bent dat jouw kind het bed langdurig gebruikt of als je het aan een ander kind wilt overdragen, kunnen hoogwaardige materialen belangrijker zijn.

Edge Support

Edge Support, oftewel randondersteuning verwijst naar hoe ondersteunend de rand aanvoelt wanneer je erop zit of slaapt. Als de rand te zacht is, kunnen kinderen niet optimaal gebruik maken van het volledige slaapoppervlak van het matras. Ze krijgen dan bijvoorbeeld het gevoel dat ze per ongeluk weg kunnen rollen. Een matras met een zwakke rand kan het ook moeilijker maken om op de rand van het bed te zitten, waardoor kinderen moeilijker in of uit bed kunnen komen.

Temperatuurregeling

Sommige matrassen hebben de neiging warmte vast te houden, terwijl andere koeler aanvoelen. Als jouw kind ‘s nachts veel transpireert, kan een matras met een betere temperatuurregeling aangenamer zijn. Binnenvering-, hybride- en latexmodellen zijn vaak meer ademend dan modellen met volledig schuim. Veel modellen met volledig schuim hebben echter ook toplagen om ze koeler te laten slapen.

De prijs van het matras

De prijs kan voor sommige gezinnen een doorslaggevende factor zijn. De prijs van een matras kan worden beïnvloed door de afmetingen, materialen, duurzaamheid en constructie. Sommige dure matrassen zijn duurzamer, waardoor ze na verloop van tijd een goede investering kunnen zijn. Er zijn echter ook hoogwaardige, goedkopere modellen op de markt.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het goedkoopste matras te gaan, kun je jouw geld het beste besteden aan de aanschaf van een kwaliteitsmatras waarmee jouw kind kan groeien. Een goede matras kan 10 jaar of langer meegaan, dat betekent dat jouw kind het matras mogelijk nog tot zijn tienerjaren kan blijven gebruiken. Vooraf meer geld betalen kan jou dus op de lange termijn zelfs geld besparen. Het bespaart jou ook de hoofdpijn om over een paar jaar weer een nieuw matras te moeten kopen.

Allergieën en keurmerken

Een andere factor waarmee je rekening moet houden, zijn eventuele allergieën. Als dit het geval is, let dan op voor matrassen gemaakt van biologisch katoen, latex en hypoallergene materialen (vooral voor de hoes).

Je moet ook letten op certificeringen zoals OekoTex en CertiPur voor schadelijke stoffen die sommige matrassen uitstoten of bevatten.

Onze aanbevolen matras voor kind

Uiteindelijk moet je een matras kiezen dat comfortabel & ondersteunend is en de tand des tijds zal doorstaan. Houd ten slotte rekening met de hardheid van het matras op basis van de slaap voorkeuren. 

Heb jeen beperkt budget? Dan raden wij het Wave Light Matras. Het is een goed kwaliteit matras voor een zeer scherpe prijs en goede verkoopvoorwaarden. Bovendien is het matras tweezijdig waardoor je jouw kind de vrijheid kunt geven om de hardheid te bepalen. 

De 125 dagen proeftijd zorgen ervoor dat je een miskoop voorkomt, mocht je kind niet van het matras houden. 

De design en de kleuren van het matras zijn vrolijk wat kan helpen bij de overstap naar een groot bed. Bovendien is de uitboxing van het matras een leuk ervaring om mee te maken! 

Bestel de Wave Light bij de webshop wavebymline.nl.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.8/5 - (74 stemmen)