Hoeveel mogen de afmetingen van mijn matras afwijken?

Wat zijn de toegestane afwijking afmetingen?

Heb je een matras gekocht maar klopt de maat niet helemaal? Dat kan, de daadwerkelijke afmetingen van een matras mogen afwijken van de afmetingen die in de productinformatie van je matras zijn gesteld. Gelukkig zijn er hier regels over, de toegestane afwijkingen staan namelijk vermeld in de Europese Norm EN 1334.

Toegestane matrasmaat afwijking

De toegestane afwijking voor matrassen is vastgesteld door de Europese Norm EN 1334. De regels zijn duidelijk:

  • Voor de opgegeven lengte: maximaal 20 milimeter
  • Voor de opgegeven breedte: maximaal 20 milimeter
  • Voor de opgegeven dikte: maximaal 10 milimeter

Hoe wordt Europese Norm EN 1334 toegepast?

Wat betekent dat in de praktijk? Als je een matras koopt, en je denkt dat het matras te klein of te groot lijkt, kijk dan goed naar de productinformatie.

Staat er bij de afmetingen bijvoorbeeld: 80 x 200 x 20 cm?Dan mag het matras tussen 78 en 82 cm breed zijn, tussen 198 en 202 cm lang zijn en tussen 19 en 21 cm dik zijn.

Let op: afwijkingen binnen de tolerantie van 1 cm voor de dikte en 2 cm voor de lengte en de breedte vallen niet onder de garantieregeling.

De afwijking van je matras meten

Met behulp van een meetlint of rolmaat kun je de dikte, de lengte en de breedte van het matras meten. Voor de dikte, leg een blad op de rand van het matras (in het midden) en meet de afstand tussen het blad en de onderkant van het matras.

De maat wijkt te veel af van de opgegeven afmetingen

Als je matras teveel afwijkt van de opgegeven afmetingen kun je het beste contact opnemen met de verkoper.

De maten en afmetingen van een matras

Wanneer je een matras koopt krijg je te maken met veel verschillende maten en afmetingen. Hoe kies je bijvoorbeeld tussen twee 1-persoonsmatrassen of één 2-persoonsmatras? Ook de lengte en de dikte van het matras hebben invloed op je nachtrust. Bekijk onze matras maten gids om hier meer over te weten.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Email

Eén reactie

  1. Wij hebben 2 eenpersoonsmatrassen vandaag geleverd gekregen en nu blijkt dat ze i.p.v. 2.10 lang en 0.90 cm breed slechts 2.05 bij 0.87 zijn. Het staat ook raar op de bedbodem. Dit mag toch niet hoop ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.8/5 - (10 stemmen)