Een matras is een trouwe metgezel die je jarenlang ondersteunt tijdens je nachtrust. Maar op een bepaald moment is het onvermijdelijk: je oude matras heeft zijn beste tijd gehad en moet plaatsmaken voor een nieuw exemplaar. Zoals jij zijn er velen: elk jaar worden er in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Maar wat doe je nu met dat oude matras?
Je zou het in een logeerkamer kunnen leggen, maar vaak is daar al een prima matras aanwezig. Bovendien zijn matrassen groot en zwaar, waardoor ze lastig te verplaatsen zijn. Gelukkig zijn er diverse manieren om op een verantwoorde en milieuvriendelijke wijze van je oude matras af te komen. In dit artikel ontdek je 4 praktische tips voor het geven van een tweede leven aan je oude matras of het op een milieubewuste manier verwijderen ervan.
Schenk je oude matras aan een goed doel
Heeft je oude matras nog enige levensduur en wil je tegelijkertijd iets goeds doen? Overweeg dan om je matras te schenken aan een goed doel. Dit is een uitstekende manier om verantwoord afscheid te nemen van een matras dat nog bruikbaar is.
Er zijn diverse mogelijkheden om je oude matras een nieuw leven te geven. Je kunt bijvoorbeeld je matras doneren aan een opvang voor daklozen. Zij hebben vaak behoefte aan goede matrassen, vooral gezien het feit dat er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen matrassen worden weggegooid in Nederland, terwijl er ongeveer 40.000 daklozen zijn.
Een andere optie is om je oude matras naar een kringloopwinkel te brengen. De meeste kringloopwinkels maken zelf geen winst op de verkoop van tweedehands matrassen, maar schenken de opbrengsten aan goede doelen. Hier zijn enkele voorbeelden:
Leger des Heils
ReShare is een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. Nederland heeft op dit moment tien van dergelijke winkels. Sommige locaties van ReShare kunnen matrassen in goede staat zelfs bij je thuis ophalen.
- Helaas is het op dit moment niet mogelijk om oude matrassen bij ReShare in te leveren!
Dorcas
Bij Dorcas kun je goederen inleveren tijdens de inbrengtijden. Neem contact op met de dichtstbijzijnde locatie om te controleren of ze matrassen accepteren.
Rataplan
Rataplan heeft 23 kringloopwinkels in Nederland. Maak gebruik van de gratis ophaalservice van kringloopwinkel Rataplan en draag bij aan het tegengaan van verspilling.
Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze lokale kringloopwinkels waar je jouw matras een tweede leven kunt geven. Zoek de dichtstbijzijnde kringloopwinkel in jouw gemeente en neem contact met ze op.
Door je oude matras te doneren, draag je bij aan een milieubewuste oplossing. Dit helpt bij het verminderen van afval en geeft het matras een nieuwe kans om nuttig te zijn, in plaats van op een stortplaats te eindigen.
Hier zijn enkele extra tips voor het doneren van je matras:
- Gebruik de plastic hoes van je nieuw aangeschafte matras om je oude matras gemakkelijker te vervoeren.
- Zorg ervoor dat je oude matras schoon en hygiënisch is voordat je het doneert. Maak het matras indien mogelijk schoon met een stofzuiger en probeer vlekken te verwijderen.
- Misschien ken je iemand in je eigen sociale kring die een matras nodig heeft. Vraag vrienden, familieleden of collega's of zij iemand kennen die een matras kan gebruiken.
- Als je matras ernstig versleten of beschadigd is, is het wellicht beter om een van de andere opties in dit artikel te overwegen.
Met deze extra tips en informatie kun je nog beter inspelen op de behoeften van goede doelen en de mensen die zij helpen. Bovendien verhoog je de kans op een succesvolle en zinvolle donatie van je oude matras.
Breng je oude matras naar de milieustraat
Is je matras echt aan vervanging toe? Het verantwoord recyclen van je oude matras is een uitstekende optie voor matrassen die niet meer geschikt zijn om te doneren. Volgens de afvalscheidingswijzer hoort een oud matras bij het grof huishoudelijk afval.
Breng je oude matras naar de milieustraat om het op een milieuvriendelijke manier te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden en zoveel mogelijk gerecycled.
Zorg ervoor dat je matras schoon en droog is voordat je het inlevert, want alleen dan kan het effectief gerecycled worden!
Voor meer informatie over grofvuil inleveren, bezoek milieucentraal.nl.
Wat gebeurt er met mijn matras na inlevering bij de milieustraat?
Materialen die gerecycled kunnen worden, worden gesorteerd en uit het afval gehaald. Hoewel matrassen uit verschillende materialen bestaan, zijn ze toch voor 80% tot 90% recyclebaar. Zo kunnen schuimlagen opnieuw verwerkt worden, het staal kan naar de metaalindustrie en het textiel kan een tweede leven krijgen.
Een groot deel van de matrassen die bij de milieustraat worden ingeleverd, komt terecht bij partijen zoals RetourMatras. Helaas kunnen particulieren hun oude matrassen niet rechtstreeks bij RetourMatras inleveren, maar dit verloopt via de gemeente (milieustraat) of winkelier.
Hieronder zie je hoe RetourMatras oude matrassen verwerkt en de vrijgekomen materialen gereed maakt voor hergebruik.
Het resterende materiaal wordt verbrand in een afvalenergiecentrale, waarbij het elektriciteit en warmte produceert. Zo draag je bij aan een verantwoorde verwijdering van je oude matras.
Houd er rekening mee dat er kosten in rekening worden gebracht bij de milieustraat. Dit betreft meestal een relatief klein bedrag, dat wordt gebruikt om je matras op een milieuvriendelijke manier te recyclen.
Hergebruik onderdelen van het matras zelf
Ben je creatief en heb je wat tijd over? Overweeg dan om de materialen van je matras zelf te hergebruiken. Er zijn talloze doe-het-zelf-ideeën op Pinterest te vinden, zoals het maken van sierkussens, hondenmandjes of andere creatieve projecten. Je kunt ook het staal uit je matras halen en dit hergebruiken of inleveren bij de ijzerboer.
Laat je oude matras ophalen door de gemeente
Heb je geen geschikt vervoer om je oude matras zelf weg te brengen, of is het simpelweg te zwaar om te tillen? Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om grofvuil op afspraak op te laten halen. Zo hoef je je matras niet zelf te vervoeren en zorgt de gemeente voor een milieuvriendelijke verwerking.
Afhankelijk van de gemeente zijn er verschillende regels voor het ophalen van grofvuil. In sommige gemeenten kun je je matras op vaste dagen aan de straat zetten, terwijl je in andere gemeenten vooraf een afspraak moet maken. Informeer dus goed naar de regels van jouw gemeente voordat je je matras aan de straat zet, om een eventuele boete te voorkomen.
Wanneer je je oude matras door de gemeente laat ophalen, wordt deze doorgaans gerecycled. Dit maakt het ophalen door de gemeente een verantwoorde keuze voor zowel jou als het milieu.
Koop een nieuw matras en laat je oude ophalen
Een andere optie om van je oude matras af te komen, is door bij de aankoop van een nieuw matras gebruik te maken van een ophaalservice. Veel online winkels en aanbieders bieden de mogelijkheid om je oude matras gratis of tegen een kleine vergoeding mee te nemen bij de levering van je nieuwe matras.
Controleer de verkoopvoorwaarden
Het is verstandig om bij de verkoper na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor het ophalen van je oude matras. De diensten variëren per aanbieder: sommige winkels installeren het nieuwe matras in je slaapkamer en nemen het oude matras mee, terwijl andere aanbieders verwachten dat je je oude matras al klaar hebt liggen voor transport. Lees de voorwaarden zorgvuldig door om onverwachte situaties te voorkomen.
Daarnaast is het aan te raden om te investeren in een matras van hoge kwaliteit dat duurzaam is en lang meegaat. Zo draag je bij aan een beter milieu!
Conclusie: verantwoord omgaan met je oude matras
Het verwijderen van een oud matras hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier van je oude matras af te komen. Of je nu kiest voor doneren aan een goed doel, naar de milieustraat gaan, de gemeente inschakelen of een ophaalservice bij aankoop van een nieuw matras, er is altijd een optie die bij jouw situatie past. Het belangrijkste is om goed geïnformeerd te zijn en te kiezen voor de methode die het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Zo draag je bij aan een duurzamere wereld en zorg je ervoor dat jouw oude matras op een verantwoorde manier een nieuw leven krijgt of gerecycled wordt
Veelgestelde vragen over oude matrassen
Heb je vragen over wat je kunt doen met je oude matras? We hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden verzameld om je te helpen bij het kiezen van de beste optie voor het afvoeren, hergebruiken of recyclen van je matras.
Je hebt verschillende opties om je oude matras op een verantwoorde manier af te voeren of te hergebruiken:
- Doneer je oude matras aan een goed doel zoals Leger des Heils, Dorcas of Rataplan.
- Breng je oude matras naar de milieustraat of het containerpark voor recycling.
- Laat je oude matras ophalen door de gemeente bij grofvuil.
- Maak gebruik van een ophaalservice bij de aankoop van een nieuw matras.
Ja, je kunt je oude matras inleveren bij de gemeente. Veel gemeentes bieden de mogelijkheid om grofvuil, zoals matrassen, op te laten halen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden en procedures.
Hoewel je oude matras waarschijnlijk geen geld waard is, kun je het wel doneren aan een goed doel of kringloopwinkel. Zo krijgt je matras een tweede leven en help je anderen.
Sommige gemeentes bieden gratis ophaalservices voor grofvuil aan. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Daarnaast kun je bij de aankoop van een nieuw matras kijken of de leverancier een gratis ophaalservice aanbiedt voor je oude matras.
Ja, je kunt je oude matras wegbrengen naar een kringloopwinkel als deze nog in goede staat is. Kringloopwinkels zoals Rataplan, Dorcas en Leger des Heils accepteren vaak matrassen. Neem vooraf contact op met de betreffende kringloopwinkel om te vragen of ze matrassen accepteren.
Je kunt je oude matras milieuvriendelijk weggooien door het naar de milieustraat of het containerpark te brengen. Hier wordt je matras gerecycled en worden bruikbare materialen hergebruikt.
Ja, het is mogelijk om je matras te recyclen. Breng je matras naar de milieustraat of het containerpark, waar het op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Matrassen kunnen tot wel 80% tot 90% gerecycled worden, afhankelijk van de materialen waaruit ze bestaan.
7 reacties
Ik wil mijn matras doneren 140×20
Staat goed.
Vanuit arnhem
Ik wil mijn matras doneren 140×200 / 22 cm dik.
weet iemand of in tegelen n oude matras gratis kan worden opgehaald?
Ik wil mijn matras doneren; 1.60 x 2.00 meter.
Het matras is in uitstekende staat !
Graag bericht,
Vriendelijke groet,
Rea
ik heb drie 1-persoonsmatrassen die ik graag wil schenken aan mensen die het kunnen gebruiken. Uiteraard zijn ze niet in nieuwe staat, maar ik geef ze graag weg aan mensen of organisaties die er baat bij hebben. Ik geef ze weg omdat mijn kinderen het huis uit zijn. Anders komen ze terecht in het grof vuil van het containerpark.
Wij hebben twee goede Tempur matrassen , 2x 90x 200 meter
Hoi, heb je ze nog?